Menu
EN JULKLASSIKER FIRAR 20 ÅR!

EN JULKLASSIKER FIRAR 20 ÅR!

22 nov kl: 17:15

2002 skapade Peter Jöback ett banbrytande album - den första svenska julskivan med ett nära och högst personligt anslag. Sedan dess är ”Jag kommer hem igen till jul” ett måste i de flesta svenska och norska hem under julen.

Peter Jöback och albumets producent Lars Halapi grävde djupt i sina musikaliska julkänslor och resultatet blev ett nyskapande, organiskt album där Peters röst fick bära både traditionella klassiker i nya arrangemang och nyskrivna låtar som idag är moderna klassiker.

Förutom titellåten innehåller albumet Peters vintertolkning av Leonard Cohens ”Hallelujah” (Decembernatt), duetten med Eva Dahlgren i Dylans ”Jag tror på dig” i översättning av Tomas Andersson Wij, ”Viskar en bön”, ”Gå inte förbi” med Sissel Kyrkjebö och klassiska ”jul, jul strålande jul”, ”O Helga Natt” för att nämna några.

2008 gjordes en specialupplaga av skivan bl.a. med en duett av ”Trumslagarpojken” (The Little Drummer Boy) tillsammans med Plura. ”Gott Nytt År”, ”Änglar i snön” i duett med Sara Isaksson och ”Min bön” i duett med Sarah Dawn Finer tillkom Albumet blev det årets mest säljande skiva och samlade in 1.6M kr till World Childhood Foundation!

Till 10-årsjubileet 2012 gjordes en jubileumsupplaga av albumet och då utkom även Peters julbok med samma titel. Den innehöll också en dvd med Peters julkonsert från 2009.

2019 fick albumet ett helt nytt liv. Då kom dramakomedin ”Jag kommer hem igen till jul”, inspirerad av Peters egen historia med honom själv och Johannes Bah Kunke i huvudrollerna och med bl.a. Suzanne Reuter, Jennie Silfverhjelm och Anja Lundqvist. Filmen vann en Guldbagge och albumet förstärkte sin plats som julfavorit i de svenska hemmen.

Med världen som arbetsfält har Peter varit sparsam med sina julturnéer. De blott fyra han hittills gjort har varit utsålda arenor och under pandemin slog hans direktsända, akustiska julkonsert rekord i antal tittare!

Nu 20 år efter att albumet kom ut presenteras en jubileums-site Peter Jöback | Jubileum 20 år | Jag kommer hem igen till jul (peterjobackjul.se) med en helt ny intervju med Peter och där vi samlat ihop bilder, berättelser och kuriosa från dessa 20 år.

Den 18e december firas 20-årsjubileet av julskivan med musik och minnen med Peter och hans musiker från anrika Bagpipe studios.

”Med den gigantiska JCSS-turnén följt av min sommarturné tänkte jag att det fick räcka för i år. Men när hösten kom och julen närmar sig tänkte jag att jag ändå vill fira denna 20-åring som betytt så mycket för mig. Så välkommen att hänga med oss i Bagpipe den fjärde advent där vi spelar musik och pratar minnen från dessa 20 år!” säger Peter.

Presskontakt:
Liza Berthelsen
Tel: 0702244063
Mail: liza@lizab.se

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad