Menu
Åre Sessions återvänder 28 april-1 maj 2023 – här är de första artisterna

Åre Sessions återvänder 28 april-1 maj 2023 – här är de första artisterna

6 dec kl: 08:00

Nu står det klart att den kombinerade skid- och musikfestivalen Åre Sessions kommer tillbaka till Åre för sin femte upplaga 28 april-1 maj 2023. Idag presenterar man också de fem första artisterna – Daniela Rathana, Sarah Klang, Sara Parkman, BELL och Gidge.

År 2017 presenterades ett nytt tillskott på den svenska festivalkartan: den kombinerade skid- och musikfestivalen Åre Sessions. Efter två inställda pandemi-år återvände man i våras och var då en av de första festivalerna i landet att åter öppna portarna för publiken igen. Precis som alla tidigare år var boendealternativen i byn helt fullbokade och i dagarna tre kunde man njuta av musik, skidåkning och natur i världsklass.

I dag presenterar man både datumen för festivalen 2023, fredag 28 april till måndag 1 maj, och de fem första artisterna att ta plats i programmet. Så Mycket Bättre-aktuella Daniela Rathana, storfavoriten Sarah Klang, folkmusiksensationen Sara Parkman, internationellt hyllade dans/electro-duon Gidge och TikTok-hajpen BELL är alla klara för Åre Sessions 2023.

– Det känns helt fantastiskt att återigen få välkomna både bybor och inresta skid- och musikfantaster till Åre Sessions, och att redan nu kunna dela med oss av de första artisterna! En riktigt stark förstafemma med bland det bästa landet har att erbjuda på en festivalscen, säger Liza Nilsson från arrangören Luger.

Precis som tidigare år gäller SkiPasset som festivalbiljett – ett upplägg som manifesterar festivalens själva själ och DNA; att kombinera dagar i backen med fantastiska konsertupplevelser på kvällen.

Daniela Rathana
Daniela Rathana debuterade 2020 och korades omedelbart till svensk pops nästa stora namn. Med debutalbumet ”Rathana Club" siktade Daniela på att vända uppochned på den svenska R&B-scenen – och lyckades med överlägsen marginal. Albumet blev en förlängning av hela Danielas personlighet, utåtriktat och kaxigt – där sex, humor, charm och futuristiska produktioner flankeras av stora, sköra ballader. Skivan belönades med en Grammis för Årets pop och blev en favorit både hos fans och kritiker, och under den gångna sommaren och hösten har Daniela spelat för fullsmockade spelställen och enorma festivalpubliker. Just nu är Daniela Rathana högaktuell som en av deltagarna i årets Så Mycket Bättre, där hon redan gjort succé med sina första två tolkningar ”Återvändsgränd” och ”Vandraren”.

Sarah Klang
Med den Grammis-belönade debuten ”Love In The Milky Way” och uppföljaren ”Creamy Blue” etablerade Sarah Klang sig som en av våra allra största artister – älskad av landets mest svårflörtade musikkritiker, såväl som fans över hela världen. Framburen på en av landets mäktigaste röster ger hon oss sin alldeles egna sammanflätning av pop och americana – med obotlig hjärtesorg och klassiska kärlekslåtar som utgångspunkt. Förra året släpptes hennes tredje album ”VIRGO” som hyllades stort av internationell press som Rolling Stone Magazine, I-D, Line of Best Fit och Die Welt och snart väntas ytterligare ny musik – till allas vår stora glädje.

Sara Parkman
Sara Parkman är folkmusikern som ifrågasatt och omfamnat traditioner så ogenerat och genomtänkt att hon skapat sig ett eget musikaliskt universum – och med det blivit den samtida svenska folkmusikens stora affischnamn. När det senaste albumet ”Eros Agape Philia” gavs ut i oktober möttes det av översvallande recensioner och har legat etta på DN:s albumtopplista i inte mindre än fem veckor. Genom åren har Sara Parkman flerfaldigt prisats vid Folk- och Världsmusikgalan, tilldelats Dagens Nyheters Kulturpris och – som på Manifestgalan tidigare i år – utsetts till årets bästa liveakt. Under hösten har Sara Parkman spelat för utsålda konserthus, klubbar och teatrar och i vår fortsätter segertåget ute i landet – med stor turnéavslutning på Åre Sessions.

Gidge
Bakom den Umeå-baserade duon Gidgen hittar vi Jonatan Nilsson och Ludvig Stolterman. Deras elektroniska musik tar till största del avstamp i fältinspelningar från naturen, men tycks lika självklar på både dansgolvet såväl som i mer avslappnade miljöer. Även om inspirationen hämtas från det absoluta närområdet, naturen i norra Sverige, har den snabbt fått vingar och färdats långväga för att hyllas, älskas och spelas över hela världen. Slutsålda turnéer med stopp i bland annat London, Amsterdam, Paris och Stockholm är ett kvitto på duons framgångssaga. År 2021 släpptes det senaste albumet “New Light” och när duon intar Åre är det på en festivalplats som sällan ramat in deras musik bättre.

BELL
Med inspiration tagen från amerikansk pop, punk och hyperpop – blandad med en bred bakgrund i både svensk hiphop och metal så fyller den 22-åriga artisten BELL från Stockholms förort ett tomrum på den svenska popscenen. Singeln “MISSFÖRSTÅTT” började som en viral vers på TikTok och släpptes till sist på Spotify där den landade en förstaplats på Spotify Top 50 bara ett dygn efter release.

Bakom Åre Sessions står, förutom Luger, ett kreativt kollektiv av partners, lokala aktörer och eldsjälar, som tillsammans har ritat ut ramarna för en helt ny typ av festival. Norrlands Ljus Alkoholfri möjliggör Åre Sessions genom ett inspirerande samarbete som fördjupats år efter år. Åre Sessions 2023 går av stapeln den 28 april-1 maj runtom i centrala Åre. Festivalen kommer göra nedslag på ett flertal scener och spelställen runtom i byn – från platser i själva skidbacken till den stora arenan på Holiday Club. Den fullständiga lineupen kommer innehålla ett tjugotal namn, klubbar och DJ:s med fokus på det bästa från landets, Nordens och Europas musikscen just nu. Förutom musikprogrammet innehåller festivalen även andra aktiviteter såsom toppturer, freeride sessions och yoga.

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad