Folkteatern Släpper Biljetterna Till "jane Eyre", Presenterar Våren Och Premiärvisar Två Verk För Fjärde Scenen

Folkteatern Släpper Biljetterna Till
5 dec kl: 18:40

Folkteatern Släpper Biljetterna Till "jane Eyre", Presenterar Våren Och Premiärvisar Två Verk För Fjärde Scenen


På fredag den 7 december är det dags att blicka fram emot våren på Folkteatern. Då släpps biljetterna till mycket av det som kommer att kunna beskådas på teaterns alla scener det närmsta halvåret. Stort och smått, högt och lågt; en brokig blandning av olika uttryck och ämnen bjuds. Romanklassikern Jane Eyre, avslutningen på vår roadtrip i regionen, Klipp han, dokumentärfilm, spoken word och många intressanta gästspel. Samma dag premiärvisas även två verk för Folkteaterns fjärde scen, den digitala - ett av Roxy Farhat och ett av Melody Parker.

Vårens premiär på Stora Scenen blir en helt ny dramatisering av den feministiska romanklassikern Jane Eyre av Charlotte Brontë. Regisserar gör Ragna Wei och för dramatiseringen står Tone Schunnesson, uppmärksammad för sin debutroman Tripprapporter från 2016.

- För mig handlar Jane Eyre om flera saker. Viljan och längtan att slå sig fri och bli någon! Viljan att upptäcka sig själv och världen. Det handlar också om hur man balanserar att ge sig själv till någon annan utan att fullständigt att förlora sig. Sedan har Jane Eyre en mörkare sida, som är den riktigt intressanta, som handlar om att förvara och utplåna kvinnor som uppför sig, för tiden, oförklarligt, säger Tone Schunnesson.

Medverkar gör Andrea Edwards, Karin de Frumerie, Nina Jemth, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist, Francisco Sobrado, Helmon Solomon och Emma Österlöf. Koreograf är Damjan Kecojevic och kompositör Chris Lancaster. Premiär för Jane Eyre blir det den 2 mars 2019.

Men innan dess är det dags för den tredje och sista delen i Folkteaterns och Kristian Hallbergs Roadtrip i regionen: Och nu, vart far vi nu? Även den här gången handlar det om identitet och om att passa in eller inte passa in, nu i en blandning av hörspel och filmkonst, i ett samarbete med Ögat Film. Urpremiären sker i Falköping den 3 februari och föreställningen gör sedan nedslag i Grästorp och Lilla Edet för att slutligen dyka upp i på Folkteatern i Göteborg.

I ett samarbete med Teater Fryshuset/Fryshuset Göteborg och Unga Dramaten presenterar Folkteatern i mitten av mars Klipp han som är en inblick rakt in i verkligheten, i dödsskjutningarna som drabbar unga runt om i landet. "det går inte att värja sig för föreställningens uppfordrande gravallvar" skrev Dagens Nyheter efter premiären i Stockholm förra året.

Under hela våren fylls Lilla Scenen och Foajén även av en mängd gästspel och samarbeten av olika karaktär. Mariam the Believer + Strings levererar medveten pop som vidrör jazz och experimentella uttryck och i Nationalsången får vi möta en far som kämpar för sitt barn i ett gästspel från Teatern under bron, för att bara nämna några. Dessutom återkommer både Göteborg Poetry Slam med Spoken Word och Öppen scen en gång i månaden, och Doc Lounge Göteborg med fyra visningar under våren.

I maj gästas Stora Scenen av Danskompaniet Spinn. Deras Skirtpower är en studie kring förbjudna kroppar och förbjudna rörelser i kjol, om sexualitet och om makt. Och om ömhet.

- Jag vill berätta om hur kjolen koreograferar våra kroppar men också vår blick på den som bär den. Om kjolens makt att ta plats, begränsa, blotta och dölja. Och lusten att få koreografera kjolen tillbaka, säger koreografen Carl Olof Berg.

Ensemblen består av tre dansare samt musikern och kompositören Lisen Rylander Löve som både skrivit och framför all musik live under föreställningen.

Fredagen den 7 december premiärvisas dessutom två helt nya verk skapade för Fjärde Scenen - Folkteaterns digitala scen. Det är Roxy Farhats verk How Was Your Morning? och Melody Parkers Och jag vet inte varför men det har stannat kvar. Det senare verket är en rekonstruktion av teaterminnen som personer ur Folkteaterns publik återberättat för Melody Parker. Verken finns sedan att ta del av via Folkteaterns hemsida, Fjärde Scenen.

Fredagen den 7 december i foajén på Folkteatern

Kl 17.00 Mingel och biljettkassan öppnar
Kl 17.30 Presentation av vårens program + Premiärvisning av två videoverk

För mer information, kontakta Karolina Lindblad, pressansvarig Folkteatern, karolina.lindblad(Snabel)folkteatern.se, 0735-24 97 20.

Sammanställning Folkteatern våren 2019

Spoken Word + Öppen scen
22 januari, 20 februari, 20 mars, 10 april, 2 maj
Foajén
Fri entré
Göteborgs Poetry Slam är tillbaka på Folkteatern med en öppen scen för poesi och stans bästa bokade akter! Nyfikna debutanter blandas med världsnamn inom genren, allt under ledning av scenpoeten och författaren Olivia Bergdahl.

Arkitekturens Grannar
Föreläsning 25 januari
Foajén
Fri entré
Föresläsning och AW.

1+1=3 performs Hemispheric
Konsert 2 februari
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
En konsert, ett liveexperiment och ett samtal där vetenskap möter musik och konst: Brainwave Music, en konstform som sammankopplat musik och neurovetenskap sedan 1960-talet.

Och nu, vart far vi nu?
Urpremiär i Falköping 3 februari
Foajén och Lilla Scenen på Folkteatern 26 februari till 9 mars
Biljettsläpp 7 december
Av: Kristian Hallberg
Regi och konstnärligt team: Kristian Hallberg, Anton Källrot, Ylva Olaison, Jonathan Silén
Ett teater- och filmprojekt om att inte passa in. Du köper nya kläder och filar bort dina attribut, men det spelar ingen roll. Du anstränger dig, anpassar dig, passar in. Men det spelar ingen roll, för ryktet hinner ikapp dig. Om du är en del av utanförskapet hinner ryktet alltid ikapp dig.

Nationalsången
Gästspel 8-9 februari
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
En monolog om klass och en fars kamp för sitt barn. Ett gästspel från Teatern under bron, med manus av Augustprisnominerade Eija Hetekivi Olsson. "ett starkt, svart drama" SvD

People Edition: Crys Cole & Oren Ambarchi + Sarah Hennies + John Chantler
Festival 13 februari
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
En festival för kreativ musik med en förkärlek för det experimentella och visionära.

Mariam the Believer + Strings
Konsert 14 februari
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
Medveten pop som vidrör jazz och experimentella uttryck.

These Heavy Clouds
Konsert 16 februari
Lilla Scenen
Biljettsläpp inom kort
Det här är varken ett band, en föreställning eller en performanceakt. Samtidigt är det allt det där. En värld full av pumpande bas, lesbiska kärleksförklaringar, strobbande lampor, ångest och flirtig stämning.

Lina Nyberg Band
Konsert 21 februari
Foajén
Biljettsläpp inom kort
Lina Nyberg är en av landets mest visionära jazzsångerskor och som vågar bryta gränser och skapa nytt.

Glappet i huvudet på vemsomhelst
Gästspel 22-23 februari
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
En föreställning av och med Malin Morgan, som inviger dig i de djupaste hemligheterna bakom de rysligaste konsekvenserna.

Jane Eyre
Premiär 2 mars
Stora Scenen
Biljettsläpp 7 december
Av Charlotte Brontë
Dramatisering Tone Schunnesson
Regi Ragna Wei
Den feministiska romanklassikern blir teater. Jane är galen som drömmer. Bertha är galen och inspärrad på vinden. Charlotte Brontë var rasande galen när hon skrev. Och nu krockar hennes klassiska text med Tone Schunnessons galna penna.

Doc Lounge
12 mars, 2 april, 10 april, 16 april
Lilla Scenen
Biljettsläpp inom kort
Populära fusion-biografen är tillbaka! Doc Lounge visar dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter och inbjudna gäster. Vårens filmtitlar avslöjas inom kort.

Solar
Konsert 13 mars
Foajén
Biljettsläpp inom kort
Releasekonsert med frijazznoisiga Malmöduon Solar.Klipp han
15-30 mars
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
I samarbete med Teater Fryshuset/Fryshuset Göteborg och Unga Dramaten.
Klipp han är en inblick rakt in i verkligheten, i dödsskjutningarna som drabbar unga i landets utsatta områden. Hör berättelserna från de som är inblandade i skjutningarna.

Hem
Gästspel 4-5 april
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
Ett samtida drama inspirerat av vittnesmål från döva människor på flykt. Av Maja Lidbrink och Tyst Teater, efter en idé av Josette Bushell-Mingo. Ett gästspel från Riksteatern.

Nationalparken
Gästspel 9 april
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
Lockrop och lovsång från gänget bakom succéshowen Fäboland: Sara Parkman, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Jonas Gren. Ett gästspel från Riksteatern.

Frieda x 3
Gästspel 12-13 april
Lilla Scenen
Biljettsläpp 7 december
Ett poetiskt, rörelsebaserat och humoristisk scenverk om konstnären Frida Kahlo. Ett gästspel från Scenkonstkompaniet Viva.

Nils Berg Cinemascope
Konsert 4 maj
Lilla Scenen
Biljettsläpp inom kort
Ett gränsöverskridande musikaliskt projekt med jazzmusikern Nils Berg i spetsen.

Skirtpower
Gästspel 10-11 maj
Stora Scenen
Biljettsläpp 7 december
Förbjudna kroppar och rörelser i kjol med Danskompaniet Spinn, koreograf Carl Olof Berg.

I korthet: Jane Eyre,Och nu, vart far vi nu?, Klipp han, Skirtpower, Spoken Word + Öppen scen, Arkitekturens Grannar, 1+1=3 performs Hemispheric, Nationalsången, People Edition: Crys Cole & Oren Ambarchi + Sarah Hennies + John Chantler, Mariam the Believer + Strings, These Heavy Clouds, Lina Nyberg Band, Glappet i huvudet på vemsomhelst, Doc Lounge, Solar, Hem, Nationalparken, Frieda x 3, Nils Berg Cinemascope.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Pontus & Amerikanerna Gör Comeback Med Ny Singel Och Turné!
PRESS
19 apr
kl: 10:40

Pontus & Amerikanerna Gör Comeback Med Ny Singel Och Turné!

Popgruppen Pontus & Amerikanerna återförenas. Under våren - precis 30 år efter skivdebuten 1989 - släpper bandet 10 maj nya singeln "Folk som oss". Och i sommar åker gruppen på turné med premiär 6 juli på Djurönäsets festival. Med låtar som "Min bror och jag", "Godmorgon Columbus" och "Elvis och Astronauter" vann Pontus & Amerikanerna under 1990-talet stor publik runt om i...

Bild på Joe & The Anchor Släpper Ep:n Antidote
PRESS
19 apr
kl: 09:00

Joe & The Anchor Släpper Ep:n Antidote

Efter tre lyckade singelsläpp är Joe & The Anchor EP ANTIDOTE här. Med ett polerat sound, personliga texter och medryckande melodier är ANTIDOTE Malmöbandets mest ambitiösa släpp hittills. Lyssna: https://JoeTheAnchor.lnk.to/Antidote Med sju fullängdslåtar är ANTIDOTE en inblick i bandmedlemmarnas personliga erfarenheter av motgångar och hjärtekross, men även den hoppfullhet...

Bild på Kygo Och Rita Ora Släpper Singeln
PRESS
19 apr
kl: 09:00

Kygo Och Rita Ora Släpper Singeln "carry On" Från Kommande Filmen "pokèmon Detective Pikachu"

Den världsaktuella producenten, låtskrivaren och DJn, Kyrre Gørvell-Dahll - aka Kygo och artisten Rita Ora, släpper idag en helt ny singel och video; "Carry On". En singel som också är ledmotivet och den enda låt som släpps från den kommande storfilmen, "Pokémon Detective Pikachu", där även Rita Ora spelar rollen som doktor Ann Laurent. "Carry On" följer upp singeln "Think About...

Bild på Sven-Bertil Taube Spelar Enligt Tradition På Liseberg I Augusti
PRESS
18 apr
kl: 12:10

Sven-Bertil Taube Spelar Enligt Tradition På Liseberg I Augusti

Folkkära Sven-Bertil Taube har en lång karriär bakom sig och har de senaste åren varit återigen aktuell med ny musik och medverkan i både teater och TV. Under 2017 släpptes albumet Så länge skutan kan gå med Evert Taubes visor och i höstas kom volym 2. Den 17 augusti är det dags för Sven-Bertil Taubes sommarkonsert på Liseberg. Sven-Bertil Taube har en lång karriär bakom sig som...

Bild på Ana Diaz Är Tillbaka Med Singeln
PRESS
18 apr
kl: 11:00

Ana Diaz Är Tillbaka Med Singeln "100"

LYSSNA: https://AnaDiaz.lnk.to/100 Idag den 18 april släpper Ana Diaz singeln 100, en smärtsam kärleksballad om när en relation tar slut. Texten skrevs av Ana själv, 20 minuter senare var texten klar och spelades in med ett piano på bara en sångtagning. Det är en låt som vill bli lyssnad på. Jag tror det är bäst om man sitter ner och att settingen inte är för livlig för att...

Bild på Madi Banja Släpper Singeln
PRESS
18 apr
kl: 11:00

Madi Banja Släpper Singeln "primadonna" Och Releasedatum För Kommande Debutalbum "välsignelsen"

LYSSNA: MadiBanja.lnk.to/Primadonna Nyligen släppte Madi Banja singeln Trophy tillsammans med Imenella som fick ett fint mottagande av såväl fans som kritiker. Han fortsätter nu med att släppa singeln Primadonna, en låt om att jaga och längta efter det alla behöver, lite kärlek. Idag står det också klart att Madi släpper sitt debutalbum Välsignelsen den 14 juni. Musik...

Bild på Saga Berlin Gästar Konst Som Motstånd
PRESS
17 apr
kl: 21:00

Saga Berlin Gästar Konst Som Motstånd

I Stora Teaterns samtalsserie "Konst som motstånd" möter vi konstnärer som använder sitt konstnärskap för att påverka och skapa förändring. Under vårens sista samtal i serien får vi möta konstnären Saga Berlin. Saga Berlin har uppmärksammats för sina starka porträtt där hon ofta berättar om sina vänner och sin närmiljö. Hon kallar sina verk för sociala experiment, ofta...

Bild på Samir & Viktor Och Lbsb Uppträder På Liseberg På Nationaldagen
PRESS
17 apr
kl: 14:10

Samir & Viktor Och Lbsb Uppträder På Liseberg På Nationaldagen

På nationaldagen 6 juni blir det en heldag för Lisebergs dansglada gäster. Under samma kväll uppträder de anonyma klubbfavoriterna LBSB och de populära hitmakarna Samir & Viktor på Stora Scenen. Först ut på scen är LBSB, den hemliga framgångssagan som fått dansgolven att vibrera sedan 2013. Med Västerås som bas har LBSB skapat elektroniska låtar med dansanta melodier och...

Hitta oss på Facebook