Från Skräp Till Vintageskatt

Från Skräp Till Vintageskatt
8 okt kl: 14:20

Från Skräp Till Vintageskatt


Den nedsuttna favoritfåtöljen med hål i klädseln kan enkelt få nytt liv, och den trasiga stolen i källarförrådet kanske är en designklassiker värd att rädda för eftervärlden!
Vi har renoverat ett antal möbler och inredningsföremål som annars bara hade slängts. Resultatet talar för sig själv - ­"skräpet" har förvandlats till åtråvärda vintageskatter. Allt klubbas på Bo & Byggs exklusiva Skräpauktion den 12 oktober!

På vindar, i källarförråd, på återvinningscentraler och byggarbetsplatser finns en massa "skräp" som vanligen bara slängs på tippen ­- föremål som skulle kunna rustas upp. Just det har vi gjort, och med ett fantastiskt resultat om vi får säga det själva. Vi har tagit hjälp av yrkesskickliga hantverkare, vilket såklart har bidragit till detta.

Alla föremålen klubbas på en slagauktion under Bo & Bygg nu på lördag kl 14:00, och behållningen går till förmån för Stockholms Stadsmission. Håller i klubban gör Auktionsprofilen Mattias Frammin som till vardags driver Gustavsbergs Auktionskammare:
- Allt har renoverats hantverksmässigt med försiktig hand, så att föremålen inte har förstörts utan fått tillbaka sin forna charm och glans. Det kan verkligen göra underverk när en möbelrenoverare "sätter klorna" i en gammal sliten möbel. Fåtöljen har exempelvis blivit en riktig lyxmöbel med ny klädsel av äkta Josef Frank-tyg från Svenskt Tenn, och barnstolen fick nya handgjorda fjädrar. Ett otroligt fint hantverk.

Kortfattade "biografier" över några av föremålen som vi har räddat och renoverat:

Fåtölj som ömsat skinn
Fåtöljen var i ett ganska dåligt skick när vi hittade den, milt uttryckt. Ramen och fjädringen var intakta men i övrigt är den konstruerad från grunden med ny stoppning, ny sadelhjord, och naturligtvis ny klädsel:­­­ vackert Josef Frank-tyg med mönstret "Baranquilla". Vi har valt att låta benen få ha kvar sina små skavanker. Något måste ju skvallra om fåtöljens historia. Fåtöljen är renoverad och omtapetserad av Ateljé Rohr.

Dansk designerskål räddad från konstnärsateljé
Den här vackra träskålen hittade vi hos ett gammalt par i den franska byn Antibes som skulle sälja allting i sitt gamla hus. Kvinnan i familjen hade använt skålen i sin ateljé, till att förvara penslar i, och den var illa åtgången. Det hon inte visste var att träskålen är ett eftertraktat danskt designerobjekt av formgivaren Jens H Quistgaard.
Tre torrsprickor är limmade och skålen är därefter rengjord och slipad innan den oljevaxats. Några färgskiftningar i skålens nederkant finns dock kvar då det kräver för stora ingrepp för att korrigera. Istället för att betrakta det som missfärgningar ser vi det som ett fint minne av skålens tidigare, franska liv.

Antik fransk barnstol upphittad i Dalarna
Den här charmiga barnstolen hittade vi uppe på en lada i södra Dalarna. Enligt Mattias Frammin är den troligtvis från Frankrike, tidigt 1900-tal, konstruerad som en gåstol för barn samt barnstol vid middagsbordet.
Barnstolen var smutsig och prickig av fladdermusspillning. Efter en mycket noggrann rengöring har vi har sett över konstruktionen och limmat de delar som behövts. Flera rostiga gamla fjädrar har bytts ut mot egentillverkade nya. Gåstolens sits har renoverats med ny stoppning och tyg, och slutligen har allt trä oljevaxats.

Eames-klassiker med ny lyster
Dessa designklassiker hittade vi i ett källarförråd på Södermalm - två Eames Fiberglass Chair DSW från Vitra, i design av Charles och Ray Eames. År 1950 lanserades glasfiberstolarna från Vitra med ett brett utbud av baser och färger. Fiberglasets otroliga charm beror mycket på dess synliga fibrer och en oregelbunden yta som nästan framstår som ett naturmaterial.
Vi har tagit bort alla gamla limrester och använt ett starkt monteringslim för att fästa ihop benstativet med glasfibersitsen. Stolsbenen är rengjorda och oljevaxade för att få fram lystern i träet.

Sportstugefavorit med linoljesåpad finish
En person ute på Värmdö hade den här i sitt förråd där denna charmiga gungstol och väntade på bättre tider. Denna charmiga gungstol är en typisk sportstugemöbel från 60-70 talet, då furumöbler var mycket populära. Det finns en sifferstämpel under som är svår att tyda, så inget känt ursprung är hittat.
För att laga armstödet var vi tvungna att tillverka en ny passbit som sattes fast innan vi kunde sätta allt på plats. Stolen hade en del gamla fula lagningar som vi har sett över och fixat till. Den gamla lacken var sprucken så vi slipade bort den och linoljesåpade istället gungstolen, vilket skapar en matt och skön känsla.

Skräpauktionen äger rum på Bo & Byggs "byggscen" lördag 12 oktober kl 14.00
Alla föremål som auktioneras ut går att beskåda från mässans öppnande fram till att auktionen äger rum.

Bo & Bygg - från husgrund till drömhem
Bo & Bygg är mässan för alla som är på väg in i ett boende eller på väg att förändra sitt boende - välkommen till en komplett mötesplats för dig som ska renovera, bygga om eller bygga nytt. Här finns produkter för hela hemmet, men även rådgivning, inspiration, kompetens och öppna föredrag. Lär dig allt om framtidens hem - träffa experter och företag i ett personligt möte.

Bo & Bygg äger rum på Stockholmsmässan 10-13 oktober 2019.
Ackreditera dig till mässan här.

Läs mer om Bo & Bygg på hemsidan


För mer information kontakta:
Göran Ekberg, projektchef Bo & Bygg, 08-749 43 06, goran.ekberg(Snabel)stockholmsmassan.se
Mattias Frammin, Gustavsbergs Auktionskammare, 073-544 51 51, info(Snabel)gustavsbergsauktionskammare.se
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på James Arthur Som Sålt 25 Miljoner Album Släpper
PRESS
18 okt
kl: 14:20

James Arthur Som Sålt 25 Miljoner Album Släpper "you" Med 17 Nya Låtar

Brittiska världsstjärnan James Arthur har sålt 25 miljoner album och idag släpps 17 låtar på nya albumet "YOU". Hans röst har berört människor världen över, inte minst här i Sverige där James konsert på Berns nästa år sålde slut på en dag. Nya albumet "YOU" innehåller hitlåten "Empty Space" som har över 100 miljoner streams samt spännande samarbeten med Ty Dolla $ign, Travis...

Bild på Debuten
PRESS
18 okt
kl: 14:20

Debuten "kom Till Mig" Från Producenten Och Artisten Blixt - Släpps Idag!

LYSSNA: https://Blixt.lnk.to/Komtillmig I samtidens besatthet vid individ och avsändare, där popartisten blivit viktigare än musiken hon gör, är Blixt något så uppfriskande som den raka motsatsen. Blixt är en stämning, ett rus och en längtan. Med hjälp av en av Sveriges mest hyllade låtskrivare - Jonathan Johansson har de självutlämnande texterna försiktigt mejslats fram till...

Bild på Robbie Williams Släpper Sitt Första Julalbum Med Gäster Som Rod Stewart, Bryan Adams Och Jamie Cullum
PRESS
18 okt
kl: 14:20

Robbie Williams Släpper Sitt Första Julalbum Med Gäster Som Rod Stewart, Bryan Adams Och Jamie Cullum

Fredagen den 22 november kickstartar Robbie Williams julen 2019 genom att släppa sitt första julalbum någonsin. "The Christmas Present" släpps som dubbelalbum digitalt, på CD (standard och deluxe), vinyl och kassett. De två olika delarna av albumet kallas Christmas Past och Christmas Future. Christmas Past innehåller vintriga klassiker som "Winter Wonderland", "Santa Baby", "Let It Snow!...

Bild på Idag Öppnar Halloween På Gröna Lund - Begränsat Antal Platser Per Dag
PRESS
18 okt
kl: 13:30

Idag Öppnar Halloween På Gröna Lund - Begränsat Antal Platser Per Dag

Idag öppnar Gröna Lund sitt Halloweenfirande som går av stapeln under 13 dagar mellan 18 oktober och 3 november. På Lilla Området råder en rysmysig stämning med pumpor, snälla häxor och barnvänlig underhållning. På Stora Området hittar man de mer läskiga upplevelserna, bland annat sju skräckattraktioner där årets nyhet Sekten ligger högst upp på skräckskalan. I år finns...

Bild på Paul Rey På Soloturné Och Gästar Måns Zelmerlöw I Höst
PRESS
18 okt
kl: 13:10

Paul Rey På Soloturné Och Gästar Måns Zelmerlöw I Höst

Kreddiga festivalen South by Southwest i Austin, en konsert för Barack Obama, Sommarkrysset i TV4 och stora RIX FM-festivalen. Med färska singeln "Hurt" i bagaget fortsätter nu Paul Rey sitt succéår med en höstturné. Bland annat gästar han Måns Zelmerlöw i Stockholm och Göteborg. Trots Paul Reys unga ålder känns det som om artisten redan har levt flera gånger om, från uppväxten i...

Bild på Nick Cave And The Bad Seeds - Turné I Europa Och Storbritannien 2020 - Nytt Album
PRESS
18 okt
kl: 13:00

Nick Cave And The Bad Seeds - Turné I Europa Och Storbritannien 2020 - Nytt Album "ghosteen"- Ute Nu!

För drygt två veckor sedan släppte Nick Cave and The Bad Seeds en sprillans ny platta och nu står det klart att det blir en vårturné i Europa och Storbritannien 2020. Bandet betraktas som en av världens största liveakter och kommer att uppträda i 19 länder inklusive 6 shower i Storbritannien. Sagt om Nick Cave and The Bad Seeds Live: "Joyous and unexpectedly triumphant" - The Guardian...

Bild på Måns Zelmerlöw Releases New Album
PRESS
18 okt
kl: 10:30

Måns Zelmerlöw Releases New Album "time"

The Swedish singer, songwriter Måns Zelmerlöw, will release his eighth album, "Time".  The album is a chronological journey from a couple of years back - sometimes even earlier than that - up until now. "It begins with a letter from myself to my younger self as a young boy, then it moves to quite a dark place, before things turn around for the better again", says Zelmerlöw. Some sessions...

Bild på Turnépremiär För Måns Zelmerlöw Och Nytt Album
PRESS
18 okt
kl: 10:30

Turnépremiär För Måns Zelmerlöw Och Nytt Album

Ständigt aktuella Måns Zelmerlöw släpper idag sitt åttonde album "TIME" och har ikväll premiär på releaseturnén på KB i Malmö. Nya albumet "TIME" har redan givit oss en försmak i låtarna "Walk With Me" (duett med Dotter) och "Better Now" och nu är de äntligen dags för hela kronologiska resan att presenteras, en resa som startade för några år sedan och slutar i nutid. ...

Hitta oss på Facebook