Framtidens Hus Är Självförsörjande På El

Framtidens Hus Är Självförsörjande På El
4 okt kl: 11:20

Framtidens Hus Är Självförsörjande På El


Nyligen varnade en artikel i Fastighetsnytt för akut elbrist i Stockholm, och man efterlyste lösningar för den lokala elproduktionen. Under året har vi mötts av ett flertal artiklar och uttalanden med samma budskap. I ljuset av detta framstår höstens konferens Framtidsspaning Fastighetsenergi den 22 oktober ligga helt rätt i tiden. En heldag med de främsta experterna på området som du inte får missa.

Heldagskonferensen Framtidsspaning Fastighetsenergi riktar sig till alla verksamma inom fastighetsbranschen som fastighetsägare, förvaltare, beslutsfattare, byggherrar, installatörer och teknikkonsulter. Fokus sätts på fastigheter som samtidigt både använder och producerar energi, så kallade "prosumenter". Konferensen erbjuder ett smörgåsbord av möjligheter och nya tankesätt för att framtidssäkra en fastighets effektbehov.

I en nära framtid kommer många byggnader att kunna producera sin egen energi, småskaligt och miljövänligt framställd. Att kunna styra och möta kommande effektbehov är en strategiskt viktig fråga inom fastighetsförvaltning. Fastighetsägarens nya roll som "energi-prosument" skapar behov av helt nya tjänster och produkter vilket också innebär nya krav på kunskap avseende teknik, tillämpningar, erfarenheter och regelverk.

En av konferensens inspirerande föreläsare är Sander Schuur, kreativ chef hos Belatchew Arkitekter. Arkitektfirmans idéer för hur framtidens byggnader ska kunna producera sin egen el är minst sagt kreativa och uppseendeväckande. Exempelvis förslaget att bygga om Söder torn på Medborgarplatsen i Stockholm till en så kalla "strawscraper" -­ det vill säga täcka byggnaden med ett energiproducerande skal av strån som kan utvinna vindenergi.

Kan ert förslag att göra om Söder torn till en "strawscraper" bli verklighet?
- Absolut! Tekniken finns redan, och idén har utvecklats av vår forskningsavdelning Belatchew Labs. Vi har fått mycket uppmärksamhet för projektet, och många tycker att det är inspirerande, säger Sander Schuur.

Är tanken att Söder torn genom denna påbyggnad ska bli självförsörjande vad gäller el?
- Exakt! Ibland kommer det att bli ett överskott som kan säljas vidare, och ibland behöver man komplettera med el utifrån. Det utvecklas även många andra spännande tekniker som kan göra fastigheter självförsörjande på el, exempelvis fönster som tar upp solenergi. Det finns mycket på gång och vi vill som arkitektkontor hela tiden ligga steget före.

Hur ser framtidens fastighetsenergi ut tror du?
- Det är sannolikt att energibehovet hos byggnader minskar eftersom de i framtiden kommer att vara mer energieffektiva, men samtidigt ökar energibehovet på grund av alla elbilar, elcyklar och elektronik i vardagslivet. Jag tror att såväl enskilda byggnader som hela stadsdelar kommer att kunna bli självförsörjande på el. Det krävs många nya smarta innovativa lösningar och mer effektiv programmering av våra städer och byggnader för att säkra energibehovet och minska klimatpåverkan.

Hur kan dagens fastighetsägare bli bättre rustade inför framtiden?
- Genom att ha bra koll på andra branschen, vara uppdaterade om ny teknik, tänka mer progressivt och våga sätta målet högt.

Här är några av de övriga talarna och inspiratörerna på Framtidsspaning Fastighetsenergi:

Hans Nyblom, affärsutvecklare hos Installatörsföretagen som arbetar med branschutveckling och omvärldsbevakning samt sitter i EnergiEffektiviseringsFöretagens styrelse.

Johanna Lakso, VD för Power Circle, en intresseorganisation som lyfter elens möjligheter att bidra till hållbar samhällsutveckling.

Kent Samuelsson, VD och delägare i Samster AB med 30 års erfarenhet inom styr- och regler för fastigheter, energi och solsystem.

Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, som arbetar med de strategiska energivalen både för Riksbyggens nyproduktion såväl som förvaltning av det befintliga beståndet.

Joachim Lindborg, teknisk chef på Sustainable Innovation, som arbetar med elnätets flexibilitet och möjligheter att automatiskt minska onödiga effekttoppar.

Moderator för konferensen är Lars Albinsson som har 30 års erfarenhet av att leda innovationsprojekt för bland annat Volvo, IKEA, Microsoft, Apoteket, samt städerna Stockholm, London och Edinburgh. För närvarande driver Lars med regeringens stöd ett konsortium för digitalisering av byggbranschen. Hans specialitet är att skapa nya sätt att arbeta i komplexa situationer/organisationer eller branscher.

Här kan du se hela programmet: https://www.fastighetsenergi.se/talare?sc_lang=sv-se

Framtidsspaning Fastighetsenergi arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med Installatörsföretagen och Aktea.
Tid: Tisdag 22 oktober kl 08.00 - kl 18.00
Plats: Folkungakyrkan, Folkungagatan 90, Stockholm.

Konferensens program vänder sig till den som vill utveckla moderna, mer energieffektiva byggnader med lägre driftskostnad. Deltagarna får kunskap om - och förståelse för - strategiska beslut kring energi, effekt och egen energiproduktion. De får med sig konkreta tips, idéer och erfarenheter som direkt kan omsättas i det egna fastighetsbeståndet, samt en god inblick i den teknikutveckling som står för dörren.
Parallellt med konferensen arrangeras en utställning med företag som erbjuder tjänster eller produkter som har bäring på byggnadsintegrerad energiproduktion och energisystem.

För mer information kontakta:
Peter Söderberg, projektchef Stockholmsmässan,
peter.soderberg(Snabel)stockholmsmassan.se, 0707-894393
Hans Söderström, projektledare på branschavdelningen hos Installatörsföretagen, hans.soderstrom(Snabel)installatorsforetagen.se, 0709-627509
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på James Arthur Som Sålt 25 Miljoner Album Släpper
PRESS
18 okt
kl: 14:20

James Arthur Som Sålt 25 Miljoner Album Släpper "you" Med 17 Nya Låtar

Brittiska världsstjärnan James Arthur har sålt 25 miljoner album och idag släpps 17 låtar på nya albumet "YOU". Hans röst har berört människor världen över, inte minst här i Sverige där James konsert på Berns nästa år sålde slut på en dag. Nya albumet "YOU" innehåller hitlåten "Empty Space" som har över 100 miljoner streams samt spännande samarbeten med Ty Dolla $ign, Travis...

Bild på Debuten
PRESS
18 okt
kl: 14:20

Debuten "kom Till Mig" Från Producenten Och Artisten Blixt - Släpps Idag!

LYSSNA: https://Blixt.lnk.to/Komtillmig I samtidens besatthet vid individ och avsändare, där popartisten blivit viktigare än musiken hon gör, är Blixt något så uppfriskande som den raka motsatsen. Blixt är en stämning, ett rus och en längtan. Med hjälp av en av Sveriges mest hyllade låtskrivare - Jonathan Johansson har de självutlämnande texterna försiktigt mejslats fram till...

Bild på Robbie Williams Släpper Sitt Första Julalbum Med Gäster Som Rod Stewart, Bryan Adams Och Jamie Cullum
PRESS
18 okt
kl: 14:20

Robbie Williams Släpper Sitt Första Julalbum Med Gäster Som Rod Stewart, Bryan Adams Och Jamie Cullum

Fredagen den 22 november kickstartar Robbie Williams julen 2019 genom att släppa sitt första julalbum någonsin. "The Christmas Present" släpps som dubbelalbum digitalt, på CD (standard och deluxe), vinyl och kassett. De två olika delarna av albumet kallas Christmas Past och Christmas Future. Christmas Past innehåller vintriga klassiker som "Winter Wonderland", "Santa Baby", "Let It Snow!...

Bild på Idag Öppnar Halloween På Gröna Lund - Begränsat Antal Platser Per Dag
PRESS
18 okt
kl: 13:30

Idag Öppnar Halloween På Gröna Lund - Begränsat Antal Platser Per Dag

Idag öppnar Gröna Lund sitt Halloweenfirande som går av stapeln under 13 dagar mellan 18 oktober och 3 november. På Lilla Området råder en rysmysig stämning med pumpor, snälla häxor och barnvänlig underhållning. På Stora Området hittar man de mer läskiga upplevelserna, bland annat sju skräckattraktioner där årets nyhet Sekten ligger högst upp på skräckskalan. I år finns...

Bild på Paul Rey På Soloturné Och Gästar Måns Zelmerlöw I Höst
PRESS
18 okt
kl: 13:10

Paul Rey På Soloturné Och Gästar Måns Zelmerlöw I Höst

Kreddiga festivalen South by Southwest i Austin, en konsert för Barack Obama, Sommarkrysset i TV4 och stora RIX FM-festivalen. Med färska singeln "Hurt" i bagaget fortsätter nu Paul Rey sitt succéår med en höstturné. Bland annat gästar han Måns Zelmerlöw i Stockholm och Göteborg. Trots Paul Reys unga ålder känns det som om artisten redan har levt flera gånger om, från uppväxten i...

Bild på Nick Cave And The Bad Seeds - Turné I Europa Och Storbritannien 2020 - Nytt Album
PRESS
18 okt
kl: 13:00

Nick Cave And The Bad Seeds - Turné I Europa Och Storbritannien 2020 - Nytt Album "ghosteen"- Ute Nu!

För drygt två veckor sedan släppte Nick Cave and The Bad Seeds en sprillans ny platta och nu står det klart att det blir en vårturné i Europa och Storbritannien 2020. Bandet betraktas som en av världens största liveakter och kommer att uppträda i 19 länder inklusive 6 shower i Storbritannien. Sagt om Nick Cave and The Bad Seeds Live: "Joyous and unexpectedly triumphant" - The Guardian...

Bild på Måns Zelmerlöw Releases New Album
PRESS
18 okt
kl: 10:30

Måns Zelmerlöw Releases New Album "time"

The Swedish singer, songwriter Måns Zelmerlöw, will release his eighth album, "Time".  The album is a chronological journey from a couple of years back - sometimes even earlier than that - up until now. "It begins with a letter from myself to my younger self as a young boy, then it moves to quite a dark place, before things turn around for the better again", says Zelmerlöw. Some sessions...

Bild på Turnépremiär För Måns Zelmerlöw Och Nytt Album
PRESS
18 okt
kl: 10:30

Turnépremiär För Måns Zelmerlöw Och Nytt Album

Ständigt aktuella Måns Zelmerlöw släpper idag sitt åttonde album "TIME" och har ikväll premiär på releaseturnén på KB i Malmö. Nya albumet "TIME" har redan givit oss en försmak i låtarna "Walk With Me" (duett med Dotter) och "Better Now" och nu är de äntligen dags för hela kronologiska resan att presenteras, en resa som startade för några år sedan och slutar i nutid. ...

Hitta oss på Facebook