Menu
Första albumet på 12 år, turnéplan och Nyhetsmorgon - Patrik Isaksson!

Första albumet på 12 år, turnéplan och Nyhetsmorgon - Patrik Isaksson!

9 mar kl: 12:27

På söndag medverkar Patrik Isaksson i Nyhetsmorgon, imorgon släpps första singeln Chelsea Hotel och redan nu släpps delar utav sommarturnén i både Sverige och Åland.

”Mellan hopp och förtvivlan” - Patrik Isakssons första studioalbum på 12 år - är det mest personliga han gjort. En resa, en bergochdalbana, en utmaning där Isaksson närmat sig kärnan i det han förmedlat ända sedan debuten 1999. Albumet, inspelat bland annat i klassiska Atlantis-studion i Stockholm, rör sig musikaliskt mellan episka refränger och återhållsamma poppärlor.

”Den största skillnaden den här gången är att jag har mer kontroll över musiken”, berättar Patrik. ”Att jag känner att jag har mognat så pass att jag törs ha kontrollen. Innan har man fått lita på sin producent, men den här gången har jag haft så lång tid på mig att tänka: vad vill jag göra och hur vill jag sjunga. Så sjunger jag ännu bättre än jag brukar göra. Det är en del av skivan där jag faktiskt ger tillbaka till mig själv lite grand.”

Under tiden sedan Isaksson släppte sitt senaste album har han inte varit overksam. Kanske kan man snarare säga att han varit alltför upptagen för att göra ett album. Konsertverksamheten har gått på högvarv och ett flertal samarbeten med andra artister har släppts. Parallellt med att åren har gått har också en rädsla smugit sig in - en rädsla för att hitta rätt väg in i nyskapandet.

”Jag läste en intervju med Eva Dahlgren för några år sedan och hon sa att hon hellre skurar ugnen än att skriva en text, för det är så jävla jobbigt att ge sig in i den världen. Det var bra sagt av henne. Det tar. Det tar på en, men när det är klart så är det roligt. Och sen är det också så att den här skivan är mycket mer personlig än de flesta av mina tidigare skivor.”

I albumets öppningsspår tar Isaksson med lyssnaren till mytomspunna ”Chelsea Hotel”. Institutionen i New York, numera igenbommad men fram till nyss världens kanske mest berömda konstnärshotell, fungerar som eftertänksam fond till en berättelse om tidens gång och mänskliga relationer.

”Det är så intressant med dom som har bott där. Leonard Cohen. Janis Joplin. Bob Dylan skulle väl bo där en helg bara, blev kvar i två år. Han spelade i New York och så fastnade han där! Det hänger ju konst på hotellet som folk som inte kunde betala hyran, konstnärer, använde som betalningsmedel.”

”Mellan hopp och förtvivlan” är ett album som dignar av starka melodier. Precis som på Isakssons klassiska låtar möter vi här refräng efter refräng av smittande, enkla men precisa delar som sätter sig direkt hos lyssnaren. Det kan vara i ”Bortom ropen, bortom skratten”, en låt tillägnad en av Isakssons söner, eller i ”Sonny & Cher”, som flirtar med husgudar som Bruce Springsteen. Hitkänslan och finessen är intakt.

”En melodi måste för mig kännas direkt. När jag hör en bra melodi så vet jag att den är bra - och det tycker jag är min styrka. Jag gillar ju melodier, om någon spelar G-ackord så kan jag sjunga tio melodier till det direkt. Som i ”Sonny & Cher”-låten som har en koppling till låten ”1985”, från mitt tredje album. Dom går hand i hand, trots att 20 år flutit förbi.”

Albumet ”Mellan hopp och förtvivlan” är det första i en kommande trilogi som summerar en period i Patrik Isakssons liv.

”Jag har inte släppt på så många år, så jag började räkna på vad vi gjorde de första tio åren. Det var ju sex skivor på tio år! Så jag kände att nu ska man summera de här tolv åren, summera mig själv, vad jag är och var jag vill komma. Det känns helt rätt.”

Sedan debuten 1999 har Patrik Isaksson varit en av landets populäraste artister med hitlåtar som ”Hos dig är jag underbar”, ”Du får göra som du vill” och ”Ruta 1” - låtar som nu går igen och fastnar i en ny generation. Han har också spelat in duetter med bland andra Marie Fredriksson, Joey Tempest, Merit Hemmingson, Anders Glenmark, Ellen Bergström och Helene Sjöholm.

”Mellan hopp och förtvivlan”, artistens sjunde album, släpps den 12 maj via Argle Bargle Studios och följs av en längre sommarturné med Patrik och hans band Nygatan.

Turnéplan "Mellan hopp och förtvivlan"
2 juni - Under bar himmel - Örebro
17 juni - Seagram - Åland
29 juni - Dina scenen - Lidköping
6 juli - Kulturhustorget - Skövde
28 juli - Stadsfest - Motala
3 augusti - Rådhustorget - Landskrona
4 augusti - Sommarfredag - Mark

Flera datum tillkommer

Intervjuer och press

Petter - BIRDS WILL SING FOR YOU
office@birdswillsingforyou.com
073-9434920


Boka Patrik Isaksson i sommar
kontakt@kulturaktiebolaget.se
08-362221

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad