Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling

Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling
15 nov kl: 13:00

Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling


Vem har inte en gammal mobil liggande i byrålådan? Bra att ha i reserv kanske, men betydligt bättre för miljön om den fick nytt liv. Därför startar GöteborgsOperan egen mobilinsamling, med chans till fin belöning till den som lämnar in en uttjänt mobiltelefon.

Wagners Nibelungens ring handlar om konsekvenserna av att plundra världen. När guldet stjäls från floden Rhens botten inleds en mörk resa mot Ragnarök. Även i vår egen värld ser vi exempel på att jordens resurser inte tas tillvara på bästa sätt.

Ett exempel är våra mobiltelefoner. Vår tids guld. De innehåller inte bara hela våra liv, utan också värdefulla material som just guld, silver, palladium och coltan. Bristmaterial som ofta utvinns under svåra förhållanden. I Sverige säljs fyra miljoner nya mobiltelefoner varje år, men bara en halv miljon lämnas till återvinning. Enligt FN:s miljöprogram är hanteringen av elavfall en av 2000-talets största miljöutmaningar.

Men det finns hopp och åtgärder att vidta för att ta bättre hand om vår miljö. För GöteborgsOperan är hela den fyraåriga uppsättningen av Nibelungens ring ett läroexperiment för att hitta nya vägar till mer hållbar scenkonst. I Rhenguldet till exempel i form av scenografi av spillvirke, "fake flames" - miljövänlig eld, egentillverkat miljövänligt smink och växtbaserad färgning av kostymer.

Lördagen den 17 november är det premiär för Rhenguldet, som inleder Nibelungens ring. Samma dag startar också EU-projektet European Week for Waste Reduction, "Europa minskar avfallet", med syfte att öka medvetenheten om hållbar resurs- och avfallshantering.

För att tillsammans med sina besökare försöka dra ett strå till stacken startar GöteborgsOperan samtidigt en egen mobilinsamling under rubriken Vi behöver din mobil - i linje med tematiken i Nibelungens ring och husets fokus på hållbarhet.

- Visst finns det befintliga möjligheter för oss konsumenter att lämna in våra uttjänta mobiltelefoner. Och många lämnar telefonen vidare till barnen, men ändå tycks de flesta av oss ha minst en gammal mobil liggande i byrålådan. Med det här initiativet vill vi uppmuntra oss själva och andra till smartare energianvändning, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på GöteborgsOperan.

För att öka motivationen, får den som återvinner en mobiltelefon på GöteborgsOperan chans att vinna ett Guldpaket, biljetter och trerättersmeny för två.

Hur funkar det?

I GöteborgsOperans foajé finns ett kärl för återvinning av mobiltelefoner. Den som lämnar in en gammal mobil tillsammans med en ifylld tävlingsblankett har chans att vinna ett Guldpaket.

Guldpaketet består av två biljetter till valfri föreställning på GöteborgsOperan säsongen 2018/2019 samt grön trerätters-meny för två i vår restaurang. (Totalt värde upp till 2 660 kronor)
Insamlingen och tävlingen pågår mellan 17 november 2018 och 31 januari 2019. En vinnare utses varje månad. Fler mobiler ger fler chanser. Varje mobiltelefon motsvarar en tävlingsblankett.
Vad händer med telefonerna?

Mobiltelefoner som lämnas in på GöteborgsOperan tas om hand under sekretss av Veolia, som är Västra Götalandsregionens upphandlade aktör. Telefonerna transporteras till en demonteringsanläggning i Halmstad där de krossas till flis och genomgår en process där olika material separeras för återvinning. De ämnen som inte kan sorteras ut i denna process skickas till Boliden där mineraler och ädelmetaller omhändertas. 95% av mobiltelefonen blir återvunnen och det mesta av det som försvinner är plast som går till energiåtervinning.


För pressfrågor, kontakta press(Snabel)opera.se, 031-10 80 35

Mer om GöteborgsOperans mobilinsamling Vi behöver din mobil
Mer om Rhenguldet och Nibelungens ring
Mer om European Week for Waste Reduction och Europa minskar avfallet.

  
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Inbjudan Till Säsongspresentation 28 Maj!
PRESS
20 maj
kl: 15:50

Inbjudan Till Säsongspresentation 28 Maj!

Vilken magisk modern klassiker får ta plats på Hipps scen i höst, och vilka nutida berättelser kommer att beröra dig på Intiman? En välkänd europeisk dramatiker kommer till Malmö för att regissera sin egen pjäs, kan du gissa vem? Årets familjeföreställning blir en saga alla känner till, men får lära känna på ett helt nytt sätt! Dessutom valsar en välbekant fransman in på...

Bild på Samir & Viktor Välter Sommarsverige Med Nya Hits
PRESS
20 maj
kl: 12:20

Samir & Viktor Välter Sommarsverige Med Nya Hits

Sommaren kan börja! Samir & Viktor har ny musik på gång och sjunger tillsammans med Sverige även denna sommar.  Lika självklara som en saxofuckingfon är duon som fullständigt ritat om den svenska konsertkartan och gjort allsång till ett stående inslag i Melodifestivalen. Historien om Samir & Viktor släpper nya kapitel dagligen. De har fått Sverige att shuffla, ta en...

Bild på Cult Of Luna Offentliggör Höstturné I Upptakten Till Helt Nytt Album - Biljetterna Släpps Nu!
PRESS
20 maj
kl: 12:10

Cult Of Luna Offentliggör Höstturné I Upptakten Till Helt Nytt Album - Biljetterna Släpps Nu!

Det är drygt 2 veckor sedan det svenska post-metalbandet Cult of Luna släppte ny musik för första gången i helt eget namn sedan 2013. Singeln, "The Silent Man", är en försmak på vad som komma skall från ett nytt album som släpps till hösten. Cult of Luna har i flera år hyllats som ett av de absolut bästa livebanden i sin genre, och har vunnit & nominerats till en rad priser och...

Bild på Weeping Willows På Turné I Höst Med Hyllade Konceptkonserten
PRESS
20 maj
kl: 12:10

Weeping Willows På Turné I Höst Med Hyllade Konceptkonserten "after Us"

I mars släppte Weeping Willows det nya och kritikerrosade albumet "After us". I anslutning till det gjorde bandet även två konceptuella spelningar inför utsålda konserthus i Göteborg och Stockholm. Den exklusiva konserten belönades med 4 plus i Aftonbladet och fick 5 stjärnor av GAFFA. Nu är det klart att den rosade konceptkonserten beger sig ut på turné i höst, biljetterna släpps...

Bild på Get Ready For The Weekend!
PRESS
17 maj
kl: 21:10

Get Ready For The Weekend!

Sommaren är äntligen här, aw borden och uteserveringarna är laddade inför festen. Vi peppar och presenterar den perfekta uppladdningen inför kvällens klubbar "Remixology" - en knippe remixer av några av favorit låtarna från Peter Jöbacks senaste kritikerrosade album "Humanology".    Klicka här och lyssna på EP'n "Remixology" Imorgon är det så äntligen dags för...

Bild på Dj Khaled Släpper Albumet Father Of Asahd
PRESS
17 maj
kl: 19:30

Dj Khaled Släpper Albumet Father Of Asahd

LYSSNA: https://lnk.to/DjKhaledFatherofAsahdEC Det efterlängtade albumet som annonserades för över ett år sedan är äntligen här. DJ Khaleds Father of Asahd innehåller gästspel från artister som Cardi B, Post Malone, Travis Scott, Justin Bieber, Nipsey Hussle, SZA, 21 Savage, Big Sean, J Balvin, Chance The Rapper, Jay-Z, Nas, Lil Wayne, Future, John Legend, 070 Shake... ja, listan...

Bild på Måns Zelmerlöw Gör Hat Trick I Singlar
PRESS
17 maj
kl: 15:40

Måns Zelmerlöw Gör Hat Trick I Singlar

Måns Zelmerlöw gör Hat trick i singlar och följer upp hitsingeln "Walk with me" med hela tre nya låtar.  "Better Now", "Growing Up With You" släpps idag och imorgon lördag kväll efter hans framträdande på Eurovision-finalen släpps hans tolkning av hitsingeln "Fuego" låten som tog Eleni Foureira till andra plats i  Eurovision 2018 släpps låten kommersiellt. Efter tre...

Bild på Jessica Andersson Släpper Nästa Stora Partylåt - "go Slow" Ute Idag
PRESS
17 maj
kl: 15:40

Jessica Andersson Släpper Nästa Stora Partylåt - "go Slow" Ute Idag

Jessica Andersson är tillbaka med en helt ny singel! "Go Slow" heter den, men låt dig inte luras av namnet, en riktig party-låt som du bara kan försöka att sitta still till. "Go Slow" släpps idag den 17 maj och är skriven av Jessica själv, tillsammans med Niklas Carson Mattsson och David Kreuger. Klicka här och lyssna på "Go Slow" Artisten Jessica Andersson rivstartade 2018 med sin...

Hitta oss på Facebook