Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling

Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling
15 nov kl: 13:00

Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling


Vem har inte en gammal mobil liggande i byrålådan? Bra att ha i reserv kanske, men betydligt bättre för miljön om den fick nytt liv. Därför startar GöteborgsOperan egen mobilinsamling, med chans till fin belöning till den som lämnar in en uttjänt mobiltelefon.

Wagners Nibelungens ring handlar om konsekvenserna av att plundra världen. När guldet stjäls från floden Rhens botten inleds en mörk resa mot Ragnarök. Även i vår egen värld ser vi exempel på att jordens resurser inte tas tillvara på bästa sätt.

Ett exempel är våra mobiltelefoner. Vår tids guld. De innehåller inte bara hela våra liv, utan också värdefulla material som just guld, silver, palladium och coltan. Bristmaterial som ofta utvinns under svåra förhållanden. I Sverige säljs fyra miljoner nya mobiltelefoner varje år, men bara en halv miljon lämnas till återvinning. Enligt FN:s miljöprogram är hanteringen av elavfall en av 2000-talets största miljöutmaningar.

Men det finns hopp och åtgärder att vidta för att ta bättre hand om vår miljö. För GöteborgsOperan är hela den fyraåriga uppsättningen av Nibelungens ring ett läroexperiment för att hitta nya vägar till mer hållbar scenkonst. I Rhenguldet till exempel i form av scenografi av spillvirke, "fake flames" - miljövänlig eld, egentillverkat miljövänligt smink och växtbaserad färgning av kostymer.

Lördagen den 17 november är det premiär för Rhenguldet, som inleder Nibelungens ring. Samma dag startar också EU-projektet European Week for Waste Reduction, "Europa minskar avfallet", med syfte att öka medvetenheten om hållbar resurs- och avfallshantering.

För att tillsammans med sina besökare försöka dra ett strå till stacken startar GöteborgsOperan samtidigt en egen mobilinsamling under rubriken Vi behöver din mobil - i linje med tematiken i Nibelungens ring och husets fokus på hållbarhet.

- Visst finns det befintliga möjligheter för oss konsumenter att lämna in våra uttjänta mobiltelefoner. Och många lämnar telefonen vidare till barnen, men ändå tycks de flesta av oss ha minst en gammal mobil liggande i byrålådan. Med det här initiativet vill vi uppmuntra oss själva och andra till smartare energianvändning, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på GöteborgsOperan.

För att öka motivationen, får den som återvinner en mobiltelefon på GöteborgsOperan chans att vinna ett Guldpaket, biljetter och trerättersmeny för två.

Hur funkar det?

I GöteborgsOperans foajé finns ett kärl för återvinning av mobiltelefoner. Den som lämnar in en gammal mobil tillsammans med en ifylld tävlingsblankett har chans att vinna ett Guldpaket.

Guldpaketet består av två biljetter till valfri föreställning på GöteborgsOperan säsongen 2018/2019 samt grön trerätters-meny för två i vår restaurang. (Totalt värde upp till 2 660 kronor)
Insamlingen och tävlingen pågår mellan 17 november 2018 och 31 januari 2019. En vinnare utses varje månad. Fler mobiler ger fler chanser. Varje mobiltelefon motsvarar en tävlingsblankett.
Vad händer med telefonerna?

Mobiltelefoner som lämnas in på GöteborgsOperan tas om hand under sekretss av Veolia, som är Västra Götalandsregionens upphandlade aktör. Telefonerna transporteras till en demonteringsanläggning i Halmstad där de krossas till flis och genomgår en process där olika material separeras för återvinning. De ämnen som inte kan sorteras ut i denna process skickas till Boliden där mineraler och ädelmetaller omhändertas. 95% av mobiltelefonen blir återvunnen och det mesta av det som försvinner är plast som går till energiåtervinning.


För pressfrågor, kontakta press(Snabel)opera.se, 031-10 80 35

Mer om GöteborgsOperans mobilinsamling Vi behöver din mobil
Mer om Rhenguldet och Nibelungens ring
Mer om European Week for Waste Reduction och Europa minskar avfallet.

  
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Tori Wrånes. En Av Nordens Vassaste Konstnärer Visas I Göteborg 2019
PRESS
13 dec
kl: 16:00

Tori Wrånes. En Av Nordens Vassaste Konstnärer Visas I Göteborg 2019

2 mars-25 augusti 2019 Göteborgs konstmuseum Hybridformer och mutationer, jojkande troll, degiga löpband och upphängda sackosäckar som frontalkrockat med abstrakt måleri. Norska stjärnskottet Tori Wrånes är aktuell med sin första separatutställning på museum i Sverige. Tori Wrånes (f 1978, Norge) skapar intensiva filmverk och installationer där ljud och rörelse är i centrum. Hon...

Bild på Stjärnbröderna Dante & Oscar Zia Lär Dig Göra Svingod Pasta!
PRESS
13 dec
kl: 15:50

Stjärnbröderna Dante & Oscar Zia Lär Dig Göra Svingod Pasta!

Artisten Oscar Zia och brodern tillika tv-kocken Dante Zia har båda tagit lyssnare och tittare med storm. Nu har du chansen att ta med dina vänner eller kollegor på en pastakurs där de lär er bemästra sina favoriträtter från grunden! Kursen äger rum i Urban Deli Sveavägens matstudio. Villkor: Kursen sker i Stockholm Auktionen gäller för max 11 personer Vinnaren bekostar själv...


Bild på Andreas Johnson Sjunger In Julen Med Låten "your Christmas Story"
PRESS
12 dec
kl: 17:50

Andreas Johnson Sjunger In Julen Med Låten "your Christmas Story"

Det har länge funnits en speciell jul-låt som bara väntat på att få komma till liv hos högaktuella Andreas Johnson och nu är den här - "Your Christmas Story" heter den och är Andreas andra julsingel någonsin. Idén föddes i ett vintrigt New York vilket satte tonen för den stämningsfulla singel det kom att bli. "Marysquare Serenade var länge arbetsnamnet på "Your Christmas...

Bild på Blixten & Co Blir Del Av Det Nordiska Nätverket  All Things Live
PRESS
12 dec
kl: 14:50

Blixten & Co Blir Del Av Det Nordiska Nätverket All Things Live

Waterland Private Equity förvärvar sex nordiska evenemangsföretag - Blixten & Co (SE), Maloney Concerts (SE), ICO Concerts, ICO Management and Touring (DK) Friction and Atomic Soul Booking (NO) - till All Things Live, som därmed blir den största oberoende aktören i Norden inom live-/underhållningsindustrin. - Vi har drivit det här bolaget oberoende i 12 år och nu laddar vi med...

Bild på Ett Enastående År För Peter Jöback -  Finalhelg För Popteatern
PRESS
12 dec
kl: 12:20

Ett Enastående År För Peter Jöback - Finalhelg För Popteatern "med Hjärtat Som Insats" På Cirkus 14 & 15 December!

2018 har varit ett enastående år för Peter Jöback! Han inledde med ett storslaget 30-årsjubileum av "The Phantom of the Opera" där han blev handplockad till paradrollen som Fantomen på Broadway i New York för detta musikalernas mästerverk. I april släppte Peter Jöback sin första pop-singel på sju år "The Mask" med en musikvideo inspelad i Brooklyn och låten blev snabbt en stor...

Bild på Band Of Horses Klara För Live På Liseberg
PRESS
12 dec
kl: 11:50

Band Of Horses Klara För Live På Liseberg

Seattlebandet Band of Horses har i snart ett decennium trollbundit publiken med sin melodiska countryinspirerade indierock. I sommar är de tillbaka i Sverige igen för en spelning på Liseberg den 5 juli. Sedan deras första LP Everything all the time har Band of Horses varit en grundsten inom indierocken. Bandet startades 2004 av frontmannen och låtskrivaren Ben Bridwell och har sedan dess...

Bild på Gais Traditonsenliga Julmarknad I Nordstan 16 December
PRESS
12 dec
kl: 11:10

Gais Traditonsenliga Julmarknad I Nordstan 16 December

GAIS årliga julmarknad går av stapeln söndag 16 december på klassisk mark i Nordstan. Här finns allt och lite till inför julen. GAIS, supporterföreningarna Makrillarna, Gårdakvarnen, Spirrklubben och GAIS Tifo finns på plats med ett stort utbud av grönsvarta souvenirer att pryda kropp och hem med. Du kan även lösa medlemskap i respektive förening, köpa årskort för 2019 och...

Hitta oss på Facebook