Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling

Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling
15 nov kl: 13:00

Göteborgsoperan Startar Mobilinsamling


Vem har inte en gammal mobil liggande i byrålådan? Bra att ha i reserv kanske, men betydligt bättre för miljön om den fick nytt liv. Därför startar GöteborgsOperan egen mobilinsamling, med chans till fin belöning till den som lämnar in en uttjänt mobiltelefon.

Wagners Nibelungens ring handlar om konsekvenserna av att plundra världen. När guldet stjäls från floden Rhens botten inleds en mörk resa mot Ragnarök. Även i vår egen värld ser vi exempel på att jordens resurser inte tas tillvara på bästa sätt.

Ett exempel är våra mobiltelefoner. Vår tids guld. De innehåller inte bara hela våra liv, utan också värdefulla material som just guld, silver, palladium och coltan. Bristmaterial som ofta utvinns under svåra förhållanden. I Sverige säljs fyra miljoner nya mobiltelefoner varje år, men bara en halv miljon lämnas till återvinning. Enligt FN:s miljöprogram är hanteringen av elavfall en av 2000-talets största miljöutmaningar.

Men det finns hopp och åtgärder att vidta för att ta bättre hand om vår miljö. För GöteborgsOperan är hela den fyraåriga uppsättningen av Nibelungens ring ett läroexperiment för att hitta nya vägar till mer hållbar scenkonst. I Rhenguldet till exempel i form av scenografi av spillvirke, "fake flames" - miljövänlig eld, egentillverkat miljövänligt smink och växtbaserad färgning av kostymer.

Lördagen den 17 november är det premiär för Rhenguldet, som inleder Nibelungens ring. Samma dag startar också EU-projektet European Week for Waste Reduction, "Europa minskar avfallet", med syfte att öka medvetenheten om hållbar resurs- och avfallshantering.

För att tillsammans med sina besökare försöka dra ett strå till stacken startar GöteborgsOperan samtidigt en egen mobilinsamling under rubriken Vi behöver din mobil - i linje med tematiken i Nibelungens ring och husets fokus på hållbarhet.

- Visst finns det befintliga möjligheter för oss konsumenter att lämna in våra uttjänta mobiltelefoner. Och många lämnar telefonen vidare till barnen, men ändå tycks de flesta av oss ha minst en gammal mobil liggande i byrålådan. Med det här initiativet vill vi uppmuntra oss själva och andra till smartare energianvändning, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på GöteborgsOperan.

För att öka motivationen, får den som återvinner en mobiltelefon på GöteborgsOperan chans att vinna ett Guldpaket, biljetter och trerättersmeny för två.

Hur funkar det?

I GöteborgsOperans foajé finns ett kärl för återvinning av mobiltelefoner. Den som lämnar in en gammal mobil tillsammans med en ifylld tävlingsblankett har chans att vinna ett Guldpaket.

Guldpaketet består av två biljetter till valfri föreställning på GöteborgsOperan säsongen 2018/2019 samt grön trerätters-meny för två i vår restaurang. (Totalt värde upp till 2 660 kronor)
Insamlingen och tävlingen pågår mellan 17 november 2018 och 31 januari 2019. En vinnare utses varje månad. Fler mobiler ger fler chanser. Varje mobiltelefon motsvarar en tävlingsblankett.
Vad händer med telefonerna?

Mobiltelefoner som lämnas in på GöteborgsOperan tas om hand under sekretss av Veolia, som är Västra Götalandsregionens upphandlade aktör. Telefonerna transporteras till en demonteringsanläggning i Halmstad där de krossas till flis och genomgår en process där olika material separeras för återvinning. De ämnen som inte kan sorteras ut i denna process skickas till Boliden där mineraler och ädelmetaller omhändertas. 95% av mobiltelefonen blir återvunnen och det mesta av det som försvinner är plast som går till energiåtervinning.


För pressfrågor, kontakta press(Snabel)opera.se, 031-10 80 35

Mer om GöteborgsOperans mobilinsamling Vi behöver din mobil
Mer om Rhenguldet och Nibelungens ring
Mer om European Week for Waste Reduction och Europa minskar avfallet.

  
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Dags Att Tycka Till Om Framtidens Göteborg 27-28/2 På Nordstan
PRESS
20 feb
kl: 19:50

Dags Att Tycka Till Om Framtidens Göteborg 27-28/2 På Nordstan

Dags för Göteborgarna att tycka till om hur framtidens stad ska planeras på bästa hållbara sätt. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Göteborg. En översiktsplan är visionen om hur kommunens mark och vatten ska användas på lång sikt så att staden kan utvecklas på ett hållbart sätt. - Översiktsplanen fungerar som en samlad framtidsbild, ett verktyg...

Bild på P!nk Släpper Singeln
PRESS
20 feb
kl: 13:50

P!nk Släpper Singeln "walk Me Home" Från Nya Albumet "hurts 2B Human" Som Släpps I April

Den internationella popikonen P!NK släpper idag nya singeln "Walk Me Home" via RCA. Låten är skriven av Nate Reuss, Scott Harris och P!NK själv och är producerad av Peter Thomas och Kyle Moorman. P!NK gav en liten försmak av låten för två veckor sedan på The Ellen DeGeneres Show där hon också meddelade att hon skulle släppa sitt åttonde studioalbum Hurts 2B Human i april. Tidigare...

Bild på Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!
PRESS
19 feb
kl: 09:00

Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!

Den 11 mars är det premiär för humorgruppen Stallets måndagsklubb på Rival i Stockholm. Kvällarna kommer fyllas av humor, musik, sång och dans samt bjuda på en gedigen gästlista i form av William Spetz, Sissela Kyle, Fredrik Lindström, Johan Glans, Helena Bergström, Babben Larsson och Kristian Luuk. Kompositör och ljuddesigner för föreställningen är den tokhyllade artisten Min...

Bild på Svergies Största Gammeldansevent Nordstadssvängen 23 Februari
PRESS
18 feb
kl: 12:50

Svergies Största Gammeldansevent Nordstadssvängen 23 Februari

En av de största gammeldanstävlingarna i Svergie lockar hundratals dansare traditionsenligt till Nordstan när Korpens Nordsstadssvängen drar igång den 23 februari. Dansare från hela Sverige sluter upp och tar en sväng i denna tävling tillika uppvisning. Det blir dansklassiker som Svingen, Mazurka, Schottis, Hambo, Vals, Familjevals, Pariserpolka och Tölösteppen, i bästa folklore...

Bild på Vi Laddar För Melodifestivalens Fjärde Och Sista Deltävling - I Lidköping Tar Ann-Louise Hansson Och John Lundvik Upp Kampen Om Pokalen!
PRESS
17 feb
kl: 10:30

Vi Laddar För Melodifestivalens Fjärde Och Sista Deltävling - I Lidköping Tar Ann-Louise Hansson Och John Lundvik Upp Kampen Om Pokalen!

Nedräkningen har börjat till den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2019. Vi styr kosan mot Lidköping och ger plats på scen åt veteranen Ann-Louise Hansson och John Lundvik som avslutar tävlingen med två känslosamma låtar. Ann-Louise Hansson går ut som startnummer 6 i Lidköping med låten "Kärleken Finns Kvar". Denna låt som ligger Ann-Louise varmt om hjärtat...

Bild på Iselin Har Tidigare Lånat Ut Sin Röst Till Bland Annat Seeb Och Alan Walker - Nu Släpper Hon Ny Singel
PRESS
15 feb
kl: 13:50

Iselin Har Tidigare Lånat Ut Sin Röst Till Bland Annat Seeb Och Alan Walker - Nu Släpper Hon Ny Singel

Iselin har tidigare släppt två singlar Bathtub som hon skrev tillsammans med Fatmax Gsus (Max Grahn) från Wolfcousins (som även producerade) och Lost, skriven tillsammans med producentduon MADFUN (Madeleine Eliasson & Fanny Hultman). Den 15 februari släpps nya singeln Anyone Out There som kom till i Stockholm förra vintern en dag när det rådde snökaos i hela landet. Gatorna var tomma...

Bild på Sveriges Nya Popband Estrad Släpper Singeln
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Sveriges Nya Popband Estrad Släpper Singeln "vårt År" Feat Tjuvjakt

Du har garanterat redan hört flera av bandmedlemmarna förut men aldrig tidigare som bandet estrad. Idag släpper dem sin första singel "Vårt År" feat Tjuvjakt. Tillsammans ligger bandmedlemmarna i estrad bakom hits som "Mer för varandra" och "High With Somebody". Båda låtarna var i år nominerade i kategorin "Årets låt" på P3 Guld galan. Lyssna: https://estrad.lnk.to/VartAr Bandet...

Bild på Albin Lee Meldau Släpper Ep:n
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Albin Lee Meldau Släpper Ep:n "the Purgatory Sessions"!

Idag släpper Albin Lee Meldau "The Purgatory Sessions", en 5-spårs EP som innehåller den nya låten "Purgatory" och akustiska versioner av fyra spår från hans rosade debutalbum "About You", som gick upp på topplistans 2:a plats innan jul. "The Purgatory Sessions" är producerad av Cam Blackwood (George Ezra, London Grammar) Att ta ner låtarna till grunden som Albin har gjort på "The...

Hitta oss på Facebook