Här Är Årets Design Talents På Formex

Här Är Årets Design Talents På Formex
8 aug kl: 10:40

Här Är Årets Design Talents På Formex


Design Talents är Formex avdelning för nya talanger där fristående designer och designgrupper kan sälja och visa upp sina produkter för inköpare, samarbetspartners, producenter och press/media. Bland årets utställare i denna alltid lika spännande avdelning på Formex hittar vi bland annat flera designer med nyskapande keramik, tygmönster som lyfter fram kvinnohistorien, och en byggprodukt för barn som hoppas inspirera tjejer till att bli mer teknikintresserade.Några av årets design talents har varit med tidigare, exempelvis Cribble som gör en byggprodukt för barn de själva beskriver som "Minecraft möter Lego möter Dockhus". Vi ringde upp Cribbles vd Christine Montalvo för att ta reda på lite mer om denna spännande produkt.

Vad är Cribble?
- Man kan beskriva det ungefär som Minecraft möter Lego möter Dockhus. Cribble är ett byggkit för barn mellan sex och tolv år formgiven med barnens utveckling i åtanke, som utmanar deras kreativitet och uppmanar till att konstruera. Det var min kollega Josefin som kom på idén för några år sedan medan hon pluggade psykologi. Cribble har även hållbarhet i fokus då det är tillverkat av FSC-certifierat trä och går att återanvända gång på gång. Kul också att Cribble även går hem i designkretsar på grund av sina enkla linjer och stilrenhet, och därför säljs på bland annat Designtorget och i flera museibutiker.

Ni säger att Cribble är en plattform där även flickor ska känna sig välkomna och som inte är begränsad till "pojklek" - berätta!
- Många byggleksaker är riktade specifikt mot pojkar, men vi vill göra en produkt som välkomnar alla barn. Cribble kan man ju dekorera med vad man vill, både måla i AIK-färger eller i rosa och glitter, det är upp till barnet att välja. Och Cribble går utmärkt att kombinera med andra leksaker, man kan ju till exempel låta sina smurfar flytta in, eller bygga ett stationshus till sin tågbana.

Ni har också långtgående visioner om att Cribble ska få flickor mer teknikintresserade, något som i förlängningen ska leda till förbättrad jämställdhet.
- Det är vetenskapligt belagt att flickor har en sämre spatial förmåga än pojkar, vilket hänger ihop med intresset för teknik och matte, så detta är vårt bidrag till att öka flickors intresse för dessa ämnen. I dag är bara 22 procent av alla ingenjörer kvinnor, så vi hoppas att Cribble på sikt ska vara en liten hjälp att få upp den siffran och på så vis bidra till förbättrad jämställdhet.

Ni deltog i Design Talents-avdelningen även på Formex i vintra, hur gick det?
- Det gick jättebra! Då var vi verkligen nya och fanns bara i två butiker, men Formex gav oss många nya leads.

Vilka förväntningar har ni på Formex den här gången?
- Att fortsätta bygga vårt varumärke och hitta ännu fler återförsäljare så att vi därmed når ut till ännu fler barn med Cribble.
­­­

En annan av Formex Design Talents som fått blodad tand och vill vara med ännu en gång är designern och formgivaren Johanna Grahn Hollström med egna företaget By Johanna Grahn Hollström.

Du gör konstföremål i stengods - vad gör din stil unik?
- Jag gör oftast lite större föremål som jag bygger upp för hand, och nästan alltid med inspiration från naturen. Men det får inte bli för figurativt, jag arbetar mer abstrakt. I år har jag jobbat extra mycket med yta och glasyr för att få fram mer dynamiska ytor, med basen i de grundformer jag brukar jobba med.

Du var med på Design Talents även i på Formex i januari, vad gav det?
- Då visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig som en liten aktör med egen produktion, men jag fick många kontakter och bra exponering i media och av inredningsbloggare. Och så fick jag kontakt med andra formgivare och småföretagare som jag utbytte erfarenheter och tips med, det var väldigt lärorikt. Det fick mig att tänka igenom hela mitt företagande på ett sätt jag inte gjort tidigare. Det gav nya tankar om hur jag ska nå ut, hur och var jag vill sälja mina produkter.

Vad förväntar du dig att få ut av Formex den här gången?
- Jag hoppas kunna knyta fler kontakter med försäljningsställen som verkligen passar min produkt. Nu har jag ju hunnit tänka igenom mycket och vet mer om hur jag vill exponera och placera mina produkter. Jag kommer till Formex mer förberedd och är mer målmedveten.

Här är alla 19 Design Talents på Formex 20-23 augusti:

Jochen Lavéno Mangelsdorf https://www.jlmform.com/
Katia Colt Konsthantverk https://www.katiacolt.com/
Anna Wadle Keramik http://annawadle.com/
CRIBBLE https://cribble.se/
By Johanna Grahn Hollström http://byjohannagrahnhollstrom.se/
PATTERN ME BRIGHT http://patternmebright.com/
Vydesign https://www.vydesign.se/
ArtLight http://www.dinaeveneus.se/
Moimi http://moimi.se/
Z Form camilla.zackrisson(Snabel)gmail.com
Mia of Sweden https://miaofsweden.com/
Arketyp, Stockholms Furniture Lab https://www.arketyp.nu/
Chiconique https://www.photowall.se/
EKO Trädesign https://ekotradesign.com/
Little Matters https://littlemattersdesign.com/
Josephine Skapare https://josephineskapare.com/
Pin Around - Put Your World On The Wall https://www.pinaround.se/
Camilla Ekberg http://camillaekberg.se/
Victoria Gothenburgh https://victoriagothenburg.com/

Läs mer om Design Talents på Formex hemsida

För mer information kontakta:
Kajsa Falck-Torlegård, operativ projektledare Formex, 08-749 43 59, kajsa.falck(Snabel)stockholmsmassan.se
Christina Olsson, projektchef Formex, 08-749 44 28, christina.olsson(Snabel)stockholmsmassan.se
Källa
Tipsa redaktionen!
PRESS
20 aug
kl: 20:10

Rekordintresse För Årets Halloween På Gröna Lund

Den 18 oktober är det premiär för Halloween på Gröna Lund. Redan idag startade biljettförsäljningen och efter bara 90 minuter hade över 5500 biljetter sålts, vilket saknar motstycke i Gröna Lunds historia. Den 18 oktober är det premiär för Halloween på Gröna Lund och nytt för i år är att det bara finns ett begränsat antal biljetter varje dag. I och med införandet av ett...

Bild på Här Är De Nominerade Till Designpriset Formex Formidable 2019
PRESS
20 aug
kl: 17:30

Här Är De Nominerade Till Designpriset Formex Formidable 2019

Inredningsmässan Formex är den självklara arenan för den bästa nordiska design- och heminredningen. Därför har Formex ett eget designpris som tydligt pekar på vad som är det bästa just nu. I tävlingen låter Formex både en expertjury göra ett urval och utse vinnaren och mässan går även ut och tar in allmänhetens åsikter via Formex hemsida, Folkets val. Juryn 2019 består av...

Bild på Amerikanska Popsensationen Ava Max Släpper Ny Singel -
PRESS
20 aug
kl: 16:30

Amerikanska Popsensationen Ava Max Släpper Ny Singel - "torn" Ute Nu!

Den 19 augusti släppte den amerikanska artisten Ava Max sin nya singel "Torn". Ava Max slog igenom med låten "Sweet But Psycho", som precis fyllt ett år, och har toppat Spotifys listor i totalt 20 länder. I Sverige hår låten certifierats fyra gånger platina och streamats över 30 miljoner gånger, den är även den näst mest spelade låten på radio under det senaste året. Både "Sweet...


Bild på Aurora Music Festival 21-25 Augusti
PRESS
19 aug
kl: 15:50

Aurora Music Festival 21-25 Augusti

Det blir nu tredje året som Aurora Music Festival arrangeras i samarbete med Konserthuset Stockholm. Som vanligt medverkar mängder av toppnamn ur det internationella musiklivet, däribland violinisten Leonidas Kavakos, dirigenten Jukka-Pekka Saraste, sopranen Camilla Tilling, pianisten Peter Jablonski och cellisten Frans Helmerson. Sedan 2006 har Aurora Music Festival samlat tusentals...

Bild på Måns Möller - Back In The Ussr For Autism
PRESS
19 aug
kl: 13:40

Måns Möller - Back In The Ussr For Autism

Komikern Måns Möller som precis avslutat Ironman i Kalmar, laddar om direkt för att nu på lördag starta årets cykelresa. Den första resan kommer ni säkert ihåg, den kantades av både brutna fingrar och svullna rumpor när de cyklade kust till kust genom Usa. Den andra stora resan tog dem hela vägen till Guiness rekordbok när de snabbast genom Europa tog sig med cykel från UFA i Norra...

Bild på Normanis Hyllade Solodebut "motivation" Är Här
PRESS
19 aug
kl: 12:00

Normanis Hyllade Solodebut "motivation" Är Här

Nu är Normanis debutsingel "Motivation" här. Tillsammans med några av världens största musikmakare har "Motivation" skapats. Ilya, Max Martin, Savan Kotecha och Ariana Grande står på creditlistan.  Lyssna på "Motivation" här: http://smarturl.it/xMotivation "Motivation" är inte bara släppt som singel för streaming och download, den har också en tillhörande musikvideo som inte...

PRESS
19 aug
kl: 11:10

Veckans Konserter På Grönan V. 34-35

Konsertvecka 34 bjuder på fem grymma konserter där brittiska Bastille är först ut på Stora Scen redan ikväll, följt av irländska sensationen Hozier på tisdag. På onsdag gör Jireel sin Grönandebut och på torsdag kommer Movits! tillbaka för tredje gången. Veckan avslutas på absolut bästa sätt, när Sveriges souldrottning Seinabo Sey intar Stora Scen på fredag. Bastille...

Hitta oss på Facebook