Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?

Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?
19 nov kl: 13:20

Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?


Super Mario är granne med Selma Lagerlöf. Åtminstone på Kungliga biblioteket (KB), som i över 20 år har samlat in datorspel och spelkonsoler. Har du ett gammalt Playstation på vinden som samlar damm, eller kanske några Nintendospel från 1980-talet? Hör gärna av dig till oss!

Det är troligt att du som läser det här har en relation till datorspel. Oavsett om du slöspelar lite på din mobiltelefon eller är en inbiten gamer som tillbringar hela kvällarna på ett virtuellt slagfält. Det är dessutom ganska sannolikt att du har testat ett svenskutvecklat spel, till exempel Candy Crush, Battlefield eller Minecraft. Det har nämligen var tionde människa på jorden gjort.

Datorspel är numera en betydande svensk kulturexport och en självklar del av mångas liv. Däremot är det relativt okänt att KB samlar in och bevarar både datorspel och tillhörande konsoler. Spelforskning är ett ständigt växande fält, berättar Daria Gerke, handläggare för KB:s spelsamlingar:

- I dag forskas det på spel inom många olika områden, från psykologi till design. Dessutom erbjuder allt fler högskolor professionell utbildning för spelutvecklare. Eftersom datorspel är ett relativt nytt fenomen går de flesta spel fortfarande att få tag på, men så kommer det inte alltid att vara. Därför måste KB här och nu se till att bevara spelen för framtidens forskare.

Tusentals spel i underjorden

Under marken på Karlavägen i Stockholm, där KB:s samlingar av ljud och rörlig bild håller till, förvaras just nu närmare 6000 spel. Här finns både interaktiva CD-romskivor från 90-talet (Vad sägs om titlar som "Fångarna på fortet - utmaningen" och "Mattekampen med Marvel super heroes"?) och nutidens storsäljare med avancerad grafik, musik och storyline.

KB har samlat in spel i drygt två decennier, med hjälp av lagen om pliktexemplar. Lagen innebär att när till exempel en ny bok, skiva, tidskrift eller film sprids i Sverige så ska även KB få ett exemplar för bevarande. Från och med 1995 gäller detsamma för datorspel och multimedier.

Men lagen är begränsad. Den omfattar till exempel inte onlinespel och appar och inte heller flera de största svenskutvecklade spelen.

- Vi gör vårt bästa för att fylla luckorna i samlingen och för att hänga med i utvecklingen av den moderna spelindustrin. Men vi saknar flera spel och interaktiva utbildningsprogram, liksom många konsoler. De behövs för att KB ska kunna ge en representativ bild av spelandet i Sverige, säger Daria Gerke.

Donera spel och konsoler till KB!

Kan du hjälpa oss att komplettera bilden av Spelsverige under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet? Vi är tacksamma för alla gåvor av spel och spelkonsoler! Titta gärna på listan nedan för att se vad som är särskilt värdefullt för våra samlingar.

För att kontakta KB med en förfrågan om att donera, använd formuläret på vår webbplats. Där anger du vilka spel och konsoler det rör sig om och hur vi kommer i kontakt med dig.

Det här är vad vi framför allt söker:

SPEL:

Vi är intresserade av alla slags datorspel som gavs ut i Sverige under 1980- och 90-talet.

KONSOLER:

Nintendo NES
Super Nintendo Entertainment SNES
Nintendo 64
Nintendo Gamecube
Nintendo DS
Nintendo Switch
Game Boy
Game Boy Pocket
Game Boy Micro

Playstation 1/PSOne
PSP Slim
Playstation Vita

Sega Master System 1
Sega Master System 2
Sega Mega Drive 1
Sega Mega Drive 2
Sega Saturn

Amiga
Atari- och Commodore-datorer

Vi välkomnar även donationer av andra konsoler och tillbehör eftersom det kan hända att våra tekniska lösningar slits ut.

KONTAKT
Vill du donera spel? Använd formuläret på vår webbplats!


Nyfiken på att veta mer om KB:s spelbevarande? Kontakta gärna Daria Gerke:
Daria.Chernysheva.Gerke(Snabel)kb.se
0107093085

MER OM DATORSPEL PÅ KB
Föreläsning 21/11: Videospel - värda att bevara?
Hur kan och bör spelkultur, spelande och spelgemenskap dokumenteras och arkiveras? Olle Sköld, fil.dr. vid institutionen för ABM vid Uppsala universitet, berättar om forskning och bevarande.

Upptäck KB:s spelsamlingar på webben
I Svensk mediedatabas (SMDB) kan du söka fram och få en överblick över alla spel och multimedier som KB har i dagsläget. Du som har en särskild forsknings- eller researchuppgift kan ansöka om ett konto i SMBD för att studera materialet.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Andreas Johnson Sjunger In Julen Med Låten "your Christmas Story"
PRESS
12 dec
kl: 17:50

Andreas Johnson Sjunger In Julen Med Låten "your Christmas Story"

Det har länge funnits en speciell jul-låt som bara väntat på att få komma till liv hos högaktuella Andreas Johnson och nu är den här - "Your Christmas Story" heter den och är Andreas andra julsingel någonsin. Idén föddes i ett vintrigt New York vilket satte tonen för den stämningsfulla singel det kom att bli. "Marysquare Serenade var länge arbetsnamnet på "Your Christmas...

Bild på Grönan Bokar Band Of Horses Till Stora Scen
PRESS
12 dec
kl: 15:20

Grönan Bokar Band Of Horses Till Stora Scen

Med älskade låtar som "The Funeral" och "No One's Gonna Love You" har de turnerat världen över och även spelat tillsammans med Neil Young och Pearl Jam. Vi är stolta över att kunna meddela att de nu är klara för Gröna Lunds konsertsommar. 2019 kommer det amerikanska indierockbandet få fira sin nationaldag hos oss, när vi den 4 juli kl. 20.00 välkomnar Band of Horses ut på Stora...

Bild på Blixten & Co Blir Del Av Det Nordiska Nätverket  All Things Live
PRESS
12 dec
kl: 14:50

Blixten & Co Blir Del Av Det Nordiska Nätverket All Things Live

Waterland Private Equity förvärvar sex nordiska evenemangsföretag - Blixten & Co (SE), Maloney Concerts (SE), ICO Concerts, ICO Management and Touring (DK) Friction and Atomic Soul Booking (NO) - till All Things Live, som därmed blir den största oberoende aktören i Norden inom live-/underhållningsindustrin. - Vi har drivit det här bolaget oberoende i 12 år och nu laddar vi med...

Bild på Ett Enastående År För Peter Jöback -  Finalhelg För Popteatern
PRESS
12 dec
kl: 12:20

Ett Enastående År För Peter Jöback - Finalhelg För Popteatern "med Hjärtat Som Insats" På Cirkus 14 & 15 December!

2018 har varit ett enastående år för Peter Jöback! Han inledde med ett storslaget 30-årsjubileum av "The Phantom of the Opera" där han blev handplockad till paradrollen som Fantomen på Broadway i New York för detta musikalernas mästerverk. I april släppte Peter Jöback sin första pop-singel på sju år "The Mask" med en musikvideo inspelad i Brooklyn och låten blev snabbt en stor...

Bild på Dan Hylander & Raj Montana Band På Turné I Vår
PRESS
11 dec
kl: 19:50

Dan Hylander & Raj Montana Band På Turné I Vår

Det legendariska bandet Dan Hylander & Raj Montana Band släpper ny musik och ger sig ut på vägarna...

Bild på Us Och Humorkollektivet Semst I Samarbete - Bjuder In Till Presskonferens
PRESS
11 dec
kl: 17:00

Us Och Humorkollektivet Semst I Samarbete - Bjuder In Till Presskonferens

På fredag klockan 18:30 kommer SEMST i en direktsänd pressträff förklara allt. Precis allt. Efter fyra utsålda turnéer växlar Branne Pavlovic, Ahmed Berhan och Jonathan Unge upp och kastar sig handlöst in i ett samarbete med United Stage Artist. De har kallats kulturella provokatörer och rubrikerna har varit svarta. SEMST har aldrig haft som mål att stryka medhårs. Den nya tidens...

Bild på Unikt Tillfälle Att Se Dalís Jätteskulpturer I Stockholm
PRESS
11 dec
kl: 14:40

Unikt Tillfälle Att Se Dalís Jätteskulpturer I Stockholm

Ett framgångsrikt samarbete mellan Stockholmsmässan, Stockholms stad och Mollbrinks Konst har möjliggjort att den hittills största utställningen med Salvador Dalís bronsskulpturer visas i Stockholm samtidigt som Antikmässan pågår 14-17 februari. De tre största "monumentala" skulpturerna - en av dem fem meter hög och tre ton tung ­- placeras mitt i Stockholm city där de kan beskådas...

Bild på Robert Plant Tillbaka På Gröna Lund
PRESS
11 dec
kl: 11:50

Robert Plant Tillbaka På Gröna Lund

Han slog igenom som sångare i Led Zeppelin och har en av rockvärldens absolut bästa röster. Tillsammans med sitt geniala band spelade han inför en hänförd publik på Gröna Lund 2015. I sommar får vi chansen att se honom igen när Robert Plant & The Sensational Space Shifters den 13 juni återigen kliver ut på Stora Scen. Robert Plant har över 50 år bakom sig i rockbranschen,...

Hitta oss på Facebook