Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?

Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?
19 nov kl: 13:20

Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?


Super Mario är granne med Selma Lagerlöf. Åtminstone på Kungliga biblioteket (KB), som i över 20 år har samlat in datorspel och spelkonsoler. Har du ett gammalt Playstation på vinden som samlar damm, eller kanske några Nintendospel från 1980-talet? Hör gärna av dig till oss!

Det är troligt att du som läser det här har en relation till datorspel. Oavsett om du slöspelar lite på din mobiltelefon eller är en inbiten gamer som tillbringar hela kvällarna på ett virtuellt slagfält. Det är dessutom ganska sannolikt att du har testat ett svenskutvecklat spel, till exempel Candy Crush, Battlefield eller Minecraft. Det har nämligen var tionde människa på jorden gjort.

Datorspel är numera en betydande svensk kulturexport och en självklar del av mångas liv. Däremot är det relativt okänt att KB samlar in och bevarar både datorspel och tillhörande konsoler. Spelforskning är ett ständigt växande fält, berättar Daria Gerke, handläggare för KB:s spelsamlingar:

- I dag forskas det på spel inom många olika områden, från psykologi till design. Dessutom erbjuder allt fler högskolor professionell utbildning för spelutvecklare. Eftersom datorspel är ett relativt nytt fenomen går de flesta spel fortfarande att få tag på, men så kommer det inte alltid att vara. Därför måste KB här och nu se till att bevara spelen för framtidens forskare.

Tusentals spel i underjorden

Under marken på Karlavägen i Stockholm, där KB:s samlingar av ljud och rörlig bild håller till, förvaras just nu närmare 6000 spel. Här finns både interaktiva CD-romskivor från 90-talet (Vad sägs om titlar som "Fångarna på fortet - utmaningen" och "Mattekampen med Marvel super heroes"?) och nutidens storsäljare med avancerad grafik, musik och storyline.

KB har samlat in spel i drygt två decennier, med hjälp av lagen om pliktexemplar. Lagen innebär att när till exempel en ny bok, skiva, tidskrift eller film sprids i Sverige så ska även KB få ett exemplar för bevarande. Från och med 1995 gäller detsamma för datorspel och multimedier.

Men lagen är begränsad. Den omfattar till exempel inte onlinespel och appar och inte heller flera de största svenskutvecklade spelen.

- Vi gör vårt bästa för att fylla luckorna i samlingen och för att hänga med i utvecklingen av den moderna spelindustrin. Men vi saknar flera spel och interaktiva utbildningsprogram, liksom många konsoler. De behövs för att KB ska kunna ge en representativ bild av spelandet i Sverige, säger Daria Gerke.

Donera spel och konsoler till KB!

Kan du hjälpa oss att komplettera bilden av Spelsverige under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet? Vi är tacksamma för alla gåvor av spel och spelkonsoler! Titta gärna på listan nedan för att se vad som är särskilt värdefullt för våra samlingar.

För att kontakta KB med en förfrågan om att donera, använd formuläret på vår webbplats. Där anger du vilka spel och konsoler det rör sig om och hur vi kommer i kontakt med dig.

Det här är vad vi framför allt söker:

SPEL:

Vi är intresserade av alla slags datorspel som gavs ut i Sverige under 1980- och 90-talet.

KONSOLER:

Nintendo NES
Super Nintendo Entertainment SNES
Nintendo 64
Nintendo Gamecube
Nintendo DS
Nintendo Switch
Game Boy
Game Boy Pocket
Game Boy Micro

Playstation 1/PSOne
PSP Slim
Playstation Vita

Sega Master System 1
Sega Master System 2
Sega Mega Drive 1
Sega Mega Drive 2
Sega Saturn

Amiga
Atari- och Commodore-datorer

Vi välkomnar även donationer av andra konsoler och tillbehör eftersom det kan hända att våra tekniska lösningar slits ut.

KONTAKT
Vill du donera spel? Använd formuläret på vår webbplats!


Nyfiken på att veta mer om KB:s spelbevarande? Kontakta gärna Daria Gerke:
Daria.Chernysheva.Gerke(Snabel)kb.se
0107093085

MER OM DATORSPEL PÅ KB
Föreläsning 21/11: Videospel - värda att bevara?
Hur kan och bör spelkultur, spelande och spelgemenskap dokumenteras och arkiveras? Olle Sköld, fil.dr. vid institutionen för ABM vid Uppsala universitet, berättar om forskning och bevarande.

Upptäck KB:s spelsamlingar på webben
I Svensk mediedatabas (SMDB) kan du söka fram och få en överblick över alla spel och multimedier som KB har i dagsläget. Du som har en särskild forsknings- eller researchuppgift kan ansöka om ett konto i SMBD för att studera materialet.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Benjamin Ingrosso Och Felix Sandman Till Grönans Stora Scen
PRESS
20 feb
kl: 18:30

Benjamin Ingrosso Och Felix Sandman Till Grönans Stora Scen

Det var under Melodifestivalen 2018 som Benjamin Ingrosso och Felix Sandman fick hela Sverige i gungning. Efter deras första- respektive andraplats i tävlingen spreds deras bromance över hela landet och strax därefter släpptes den gemensamma sommarhiten "Tror du att han bryr sig". Hösten 2018 gav de sig ut på en hyllad turné som avslutades på ett slutsålt Cirkus. Den 16 maj kliver de ut...

Bild på Välkommen Till Pressträff För Allt För Sjön 2019!
PRESS
20 feb
kl: 15:50

Välkommen Till Pressträff För Allt För Sjön 2019!

Välkommen till pressträff för Allt för sjön 2019! När: Fredag 1 mars kl 11.00. Båtmacka serveras från kl 10.45. Slut cirka kl 11.45. Var: Water Park i Hall B på Stockholmsmässan. Program: Allt för sjöns projektchef Hanse Thorslund presenterar årets satsningar och nyheter. Mats Eriksson, vd Sweboat, Båtbranschens riksförbund, berättar om läget i branschen och delar ut...

Bild på P!nk Släpper Singeln
PRESS
20 feb
kl: 13:50

P!nk Släpper Singeln "walk Me Home" Från Nya Albumet "hurts 2B Human" Som Släpps I April

Den internationella popikonen P!NK släpper idag nya singeln "Walk Me Home" via RCA. Låten är skriven av Nate Reuss, Scott Harris och P!NK själv och är producerad av Peter Thomas och Kyle Moorman. P!NK gav en liten försmak av låten för två veckor sedan på The Ellen DeGeneres Show där hon också meddelade att hon skulle släppa sitt åttonde studioalbum Hurts 2B Human i april. Tidigare...

Bild på Americas Cup-Legendaren Till Allt För Sjön
PRESS
20 feb
kl: 10:20

Americas Cup-Legendaren Till Allt För Sjön

En verklig legendar i den internationella seglarvärlden, Dennis Conner, kommer till båtmässan Allt för sjön för att avslöja världspremiären av en ny internationell nationstävling med elitseglare. Allt för sjön, 1-10 mars på Stockholmsmässan, får i år verkligt storfrämmande ­när den amerikanske seglarveteranen Dennis Conner, 76, kommer på ett exklusivt besök första helgen,...

Bild på Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!
PRESS
19 feb
kl: 09:00

Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!

Den 11 mars är det premiär för humorgruppen Stallets måndagsklubb på Rival i Stockholm. Kvällarna kommer fyllas av humor, musik, sång och dans samt bjuda på en gedigen gästlista i form av William Spetz, Sissela Kyle, Fredrik Lindström, Johan Glans, Helena Bergström, Babben Larsson och Kristian Luuk. Kompositör och ljuddesigner för föreställningen är den tokhyllade artisten Min...

Bild på Vi Laddar För Melodifestivalens Fjärde Och Sista Deltävling - I Lidköping Tar Ann-Louise Hansson Och John Lundvik Upp Kampen Om Pokalen!
PRESS
17 feb
kl: 10:30

Vi Laddar För Melodifestivalens Fjärde Och Sista Deltävling - I Lidköping Tar Ann-Louise Hansson Och John Lundvik Upp Kampen Om Pokalen!

Nedräkningen har börjat till den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2019. Vi styr kosan mot Lidköping och ger plats på scen åt veteranen Ann-Louise Hansson och John Lundvik som avslutar tävlingen med två känslosamma låtar. Ann-Louise Hansson går ut som startnummer 6 i Lidköping med låten "Kärleken Finns Kvar". Denna låt som ligger Ann-Louise varmt om hjärtat...

Bild på Här Är Årets Vinnare I The Collectors Awards
PRESS
15 feb
kl: 14:50

Här Är Årets Vinnare I The Collectors Awards

Vinnarna i Antikbranschens prestigefyllda pris The Collector´s Awards är klara. Pristagarna offentliggjordes på Antikmässan under en glittrande galamiddag på torsdagskvällen 14 februari. Antikmässan äger rum på Stockholmsmässan 14-17 februari. I år firar The Collector´s Awards 10 år och som vanligt leddes galan av Pontus Silfverstolpe och Peder Lamm. Sex priser delades ut, men redan...

Bild på Stockholm Furniture & Light Fair Allt Starkare Aktör På Den Internationella Designscenen
PRESS
15 feb
kl: 14:50

Stockholm Furniture & Light Fair Allt Starkare Aktör På Den Internationella Designscenen

Möbel- och belysningsmässan Stockholm Furniture & Light Fair fortsätter att växa och stärka sin position som världens ledande mötesplats för skandinavisk design. På årets mässa som avslutades i helgen uppgick 31,5 % av besöken från utlandet. Besökarna representerade 99 länder. Intresset och engagemanget för Stockholm Design Week fortsätter också att växa, i år uppgick...

Hitta oss på Facebook