Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?

Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?
19 nov kl: 13:20

Kb Beva­rar Svensk Spel­kul­tur - Vill Du Hjäl­pa Till?


Super Mario är granne med Selma Lagerlöf. Åtminstone på Kungliga biblioteket (KB), som i över 20 år har samlat in datorspel och spelkonsoler. Har du ett gammalt Playstation på vinden som samlar damm, eller kanske några Nintendospel från 1980-talet? Hör gärna av dig till oss!

Det är troligt att du som läser det här har en relation till datorspel. Oavsett om du slöspelar lite på din mobiltelefon eller är en inbiten gamer som tillbringar hela kvällarna på ett virtuellt slagfält. Det är dessutom ganska sannolikt att du har testat ett svenskutvecklat spel, till exempel Candy Crush, Battlefield eller Minecraft. Det har nämligen var tionde människa på jorden gjort.

Datorspel är numera en betydande svensk kulturexport och en självklar del av mångas liv. Däremot är det relativt okänt att KB samlar in och bevarar både datorspel och tillhörande konsoler. Spelforskning är ett ständigt växande fält, berättar Daria Gerke, handläggare för KB:s spelsamlingar:

- I dag forskas det på spel inom många olika områden, från psykologi till design. Dessutom erbjuder allt fler högskolor professionell utbildning för spelutvecklare. Eftersom datorspel är ett relativt nytt fenomen går de flesta spel fortfarande att få tag på, men så kommer det inte alltid att vara. Därför måste KB här och nu se till att bevara spelen för framtidens forskare.

Tusentals spel i underjorden

Under marken på Karlavägen i Stockholm, där KB:s samlingar av ljud och rörlig bild håller till, förvaras just nu närmare 6000 spel. Här finns både interaktiva CD-romskivor från 90-talet (Vad sägs om titlar som "Fångarna på fortet - utmaningen" och "Mattekampen med Marvel super heroes"?) och nutidens storsäljare med avancerad grafik, musik och storyline.

KB har samlat in spel i drygt två decennier, med hjälp av lagen om pliktexemplar. Lagen innebär att när till exempel en ny bok, skiva, tidskrift eller film sprids i Sverige så ska även KB få ett exemplar för bevarande. Från och med 1995 gäller detsamma för datorspel och multimedier.

Men lagen är begränsad. Den omfattar till exempel inte onlinespel och appar och inte heller flera de största svenskutvecklade spelen.

- Vi gör vårt bästa för att fylla luckorna i samlingen och för att hänga med i utvecklingen av den moderna spelindustrin. Men vi saknar flera spel och interaktiva utbildningsprogram, liksom många konsoler. De behövs för att KB ska kunna ge en representativ bild av spelandet i Sverige, säger Daria Gerke.

Donera spel och konsoler till KB!

Kan du hjälpa oss att komplettera bilden av Spelsverige under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet? Vi är tacksamma för alla gåvor av spel och spelkonsoler! Titta gärna på listan nedan för att se vad som är särskilt värdefullt för våra samlingar.

För att kontakta KB med en förfrågan om att donera, använd formuläret på vår webbplats. Där anger du vilka spel och konsoler det rör sig om och hur vi kommer i kontakt med dig.

Det här är vad vi framför allt söker:

SPEL:

Vi är intresserade av alla slags datorspel som gavs ut i Sverige under 1980- och 90-talet.

KONSOLER:

Nintendo NES
Super Nintendo Entertainment SNES
Nintendo 64
Nintendo Gamecube
Nintendo DS
Nintendo Switch
Game Boy
Game Boy Pocket
Game Boy Micro

Playstation 1/PSOne
PSP Slim
Playstation Vita

Sega Master System 1
Sega Master System 2
Sega Mega Drive 1
Sega Mega Drive 2
Sega Saturn

Amiga
Atari- och Commodore-datorer

Vi välkomnar även donationer av andra konsoler och tillbehör eftersom det kan hända att våra tekniska lösningar slits ut.

KONTAKT
Vill du donera spel? Använd formuläret på vår webbplats!


Nyfiken på att veta mer om KB:s spelbevarande? Kontakta gärna Daria Gerke:
Daria.Chernysheva.Gerke(Snabel)kb.se
0107093085

MER OM DATORSPEL PÅ KB
Föreläsning 21/11: Videospel - värda att bevara?
Hur kan och bör spelkultur, spelande och spelgemenskap dokumenteras och arkiveras? Olle Sköld, fil.dr. vid institutionen för ABM vid Uppsala universitet, berättar om forskning och bevarande.

Upptäck KB:s spelsamlingar på webben
I Svensk mediedatabas (SMDB) kan du söka fram och få en överblick över alla spel och multimedier som KB har i dagsläget. Du som har en särskild forsknings- eller researchuppgift kan ansöka om ett konto i SMBD för att studera materialet.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Jakob Hellmans Succéturne Sväller Med Nya Datum
PRESS
24 maj
kl: 15:20

Jakob Hellmans Succéturne Sväller Med Nya Datum

På dagen 30 år efter att Jakob Hellmans debutalbum släpptes jubileumsföreställningen Äntligen borta. Nu utökas turnén med datum i Falun och Södertälje. Sammanlagt besöker popikonen 15 platser runt om i landet. Han kom från ingenstans och förändrade allt. I alla fall om man med "ingenstans" menar den lilla norrländska byn Vuollerim och med "allt" menar riktningen för...

Bild på Brev Från Pugh
PRESS
24 maj
kl: 12:40

Brev Från Pugh

Hej  Pugh Rogefeldt här. 50 år i rockbranschen. Nästan svindlande. När jag med Janne Loffe Carlsson och Jojje Wadenius gjorde min första LP-inspelning med legendariske Anders Burman som producent var jag övertygad om att jag inte ens skulle klara år 2000. Avlägset på nåt sätt. Så kan man tänka som 20-åring. Live fast die young. Nu är jag äldre något coolare men full av liv....

Bild på Ed Sheeran Samarbetar Med Fler Artister -
PRESS
24 maj
kl: 12:00

Ed Sheeran Samarbetar Med Fler Artister - "no.6 Collaborations Project" Ute 12 Juli

Den 23 maj utannonserade Ed Sheeran sitt kommande projekt "No.6 Collaborations Project" flera samarbeten med ett flertal artister. Men redan nu går det att lyssna på det senaste samarbetet med Chance The Rapper och Pnb Rock på nya singeln "Cross Me". Tidigare släppte Ed Sheeran låten "I Don't Care" tillsammans med Justin Bieber som toppar listorna världen över. "Before I was signed in...

Bild på Brev Från Pugh
PRESS
24 maj
kl: 12:00

Brev Från Pugh

Hej Pugh Rogefeldt här. 50 år i rockbranschen. Nästan svindlande. När jag med Janne Loffe Carlsson och Jojje Wadenius gjorde min första LP-inspelning med legendariske Anders Burman som producent var jag övertygad om att jag inte ens skulle klara år 2000. Avlägset på nåt sätt. Så kan man tänka som 20-åring. Live fast die young. Nu är jag äldre något coolare men full av liv....

Bild på Crying Day Care Choir Släpper Ep'n
PRESS
24 maj
kl: 12:00

Crying Day Care Choir Släpper Ep'n "falling Rising" Och Singeln "spill My Words" Idag!

Crying Day Care Choir släpper idag EP'n "Falling Rising" och singeln "Spill My Words". I början av april kom singeln "What A Day" som en försmak av den 5-spåriga EP'n. Låtarna är skrivna och komponerade av trion själva. Idag släpps dessutom singeln "Spill My Words" från EP'n och en musikvideo inspelad i italienska Neapel. "Efter albumsläppet i höstas kom ett nästan märkligt...

Bild på Malou Prytz Följer Upp Succén Efter Mello - Nu Släpper Hon 90-Talsdoftande Singeln
PRESS
24 maj
kl: 12:00

Malou Prytz Följer Upp Succén Efter Mello - Nu Släpper Hon 90-Talsdoftande Singeln "left & Right", Ute Idag!

Nu är Malou Prytz tillbaka med singeln "Left & Right" som är den första låt hon släpper efter sitt genombrott i Melodifestivalen och det är ett helt nytt sound från vad vi tidigare hört. "Left & Right" har skrivits och producerats av den danska duon Vera och släpps idag den 24 maj. Nu på lördag den 25 maj gästar hon Nyhetsmorgon i TV4. Malou Prytz blev namnet på allas...

PRESS
24 maj
kl: 12:00

Awave - Hyllad Av Aden Och Asme - Släpper Idag Debutsingeln "all My Life"

Awave från Kristianstad har ägnat sig åt musik så länge han kan minnas. Han är uppvuxen i en eritreansk familj och med en kusin som rappade inspirerades Awave tidigt till att börja rappa för egen del. Idag den 24 maj släpper han sin debutsingel "All My Life". Awave signades strax efter succéduon Aden och Asme på samma label (BL) som med sitt säte i Göteborg under de senaste åren...

Bild på Dags För Odödliga Samir & Viktor Att Återigen Leverera Sommarens Hit!
PRESS
24 maj
kl: 12:00

Dags För Odödliga Samir & Viktor Att Återigen Leverera Sommarens Hit!

Samir & Viktor har streamat 200 miljoner gånger (!). De har hittills släppt 10 hitlåtar; bland annat "Success", "Groupie", "Saxofuckingfon","Bada nakna", "Shuffla", "Put your hands up för Sverige" - de tre sistnämnda låg alla #1 på Spotifys topplista. De fem sista året har de levererat Sveriges sommarplåga. De är odödliga. Nu är de tillbaka med årets sommarhit - "Odödlig"....

Hitta oss på Facebook