Kraftig Ökning Av E-Bokslånen - Men Svårt Att Bemanna Skolbiblioteken

Kraftig Ökning Av E-Bokslånen - Men Svårt Att Bemanna Skolbiblioteken
22 maj kl: 04:50

Kraftig Ökning Av E-Bokslånen - Men Svårt Att Bemanna Skolbiblioteken


Folkbibliotekens utlåning av e-böcker har ökat med nästan 30 procent på ett år. Det framgår av Sveriges officiella biblioteksstatistik, som Kungliga biblioteket (KB) publicerar i dag. Den visar även att bara 37 procent av landets elever har tillgång till ett enskilt skolbibliotek, som är bemannat på halvtid eller mer.

Under 2018 var utlåningen av e-böcker uppe i 2,3 miljoner på folkbiblioteken. Det är en ökning med 28 procent sedan föregående år.

Universitets- och högskolebiblioteken står för den stora användningen av e-medier*. Framför allt handlar denna användning om vetenskapliga publikationer. I snitt gör varje invånare drygt 8 nedladdningar av e-medier per år - sammanlagt 96 miljoner nedladdningar från de offentligt finansierade biblioteken. Till det kommer över 41 miljoner sökningar i licensierade databaser.

De fysiska lånen minskar

Samtidigt minskar utlåningen av fysiska medier, det vill säga böcker, skivor och annat som går att låna hem eller ta del av på biblioteket. Jämfört med förra året är utlåningen 4 procent lägre, vilket innebär 3 miljoner färre fysiska utlån. Totalt gör befolkningen 68 miljoner fysiska lån, där åtta av tio sker på folkbiblioteken.

Varje invånare besöker i snitt ett bibliotek åtta gånger per år. Däremot är det bara en fjärdedel av befolkningen som kan beskrivas som aktiva låntagare.

Fler aktiviteter på folkbiblioteken

Folkbiblioteken har ett brett uppdrag och genomför varje år ett stort antal aktiviteter. Det handlar bland annat om sagostunder, filmvisningar, författarbesök, läxhjälp och språkträning. Antalet aktiviteter på folkbiblioteken har ökat under senare år och är nu drygt 145 000 för hela landet.

Biblioteken har en viktig roll för att höja invånarnas it-kompetens. Under 2018 anordnades 5 procent fler sådana aktiviteter jämfört med föregående år, främst av folkbiblioteken.

Öppettider, bestånd och bemanning

Universitets- och högskolebiblioteken har ökat sina redan generösa öppettider för forskare och studenter. När det gäller folkbiblioteken varierar öppettiderna kraftigt mellan kommunerna. Kommunerna fortsätter att stänga bibliotek samt att minska öppettider och inköp av böcker. Sedan millennieskiftet har antalet folkbibliotek i Sverige minskat med 24 procent. Däremot håller allt fler bibliotek meröppet, det vill säga öppet utan personal på plats. Meröppna bibliotek finns nu i 114 kommuner.

Folkbibliotekens bestånd av tryckta böcker har minskat med en femtedel på tio år. Biblioteken har lika många anställda som förgående år. Dessa har dock fått fler arbetsuppgifter.

Många obemannade skolbibliotek

Ovanligt många skolor rapporterar att de, av ekonomiska skäl eller svårigheter att rekrytera, inte kan halvtidsbemanna skolbiblioteken. Bara 37 procent av landets skolelever har nu tillgång till enskilda skolbibliotek med minst halvtidsbemanning. Detta trots att tillgången till skolbibliotek är obligatoriskt enligt skollagen.

Skolbibliotekens inköp är låga och fortsätter att minska. Kostnaden för fysiska medier på skolbiblioteken är nu nere på 97 kronor per elev och år.

Vad säger den nationella biblioteksstrategin?

I sitt förslag till en nationell biblioteksstrategi lyfter KB fram behovet av en stor satsning på skolbibliotek. Förslaget betonar även betydelsen av biblioteken som samhällets öppna rum. Dessutom är det nödvändigt att genomföra en storskalig digitalisering av böcker och tidningar. På så sätt kan landets samlade kunskapsarv bli lättare tillgängligt för hela befolkningen.

Statistiken i sin helhet

Varje år sammanställer KB statistik för landets offentligt finansierade bibliotek. Här finns mer information om 2018 års siffror:

Rapporten Bibliotek 2018 (pdf)

Mer om 2018 års statistik (KB:s webbplats)


* E-medier innefattar e-böcker, men även till exempel tidskrifter, nyhetstidningar, uppslagsverk, film och musik i digital form.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Alec Benjamin Släpper Ny Singel -
PRESS
14 jun
kl: 15:10

Alec Benjamin Släpper Ny Singel - "must Have Been The Wind" Ute Nu!

Den amerikanska artisten Alec Benjamin släpper den första singeln sedan hans debutmixtape "Narrated For You" och innehåller hitlåten "Let Me Down Slowly" som har streamats över 6,2 miljoner gånger i Sverige och därmed sålt guld. Den nya låten "Must Have Been The Wind" släpptes 13 juni med tillhörande lyric video. Lyric video - "Must Have Been The Wind" Tidigare i år släppte Alec...

Bild på Tills Vägarna Tar Slut - Ny Singel Med Kikki Danielsson
PRESS
14 jun
kl: 15:10

Tills Vägarna Tar Slut - Ny Singel Med Kikki Danielsson

När Kikki återvänder till det svenska språket efter "Painted lady"-trilogin så gör hon det med en hyllning till det egna skrået. Kikki behåller country-soundet och ständiga vapendragaren Sulo Karlsson har varit med och skrivit musiken men texten har hon skrivit själv. Efter oändliga resor runt detta avlånga land så är Kikki en del av den svenska folksjälen. När hon sätter ord...

Bild på Danska Artisten Soleima Släpper Nyaelektrodoftande Singel -
PRESS
14 jun
kl: 15:10

Danska Artisten Soleima Släpper Nyaelektrodoftande Singel - "stfu" Ute Nu

Den danska singer songwritern Soleima skapar redan ringar på vattnet med sin personliga stil och unika sätt att skriva popmusik. Tidigare var hon signad till Warner Danmark men nu tillhör hon Big Beat/Atlantic Records i USA. "STFU" är Soleimas första singel med det nya skivbolaget handlar om att vara annorlunda och hylla varandras olikheter. "We live in a time where people have multiple...

Bild på Octavian Släpper Mixtapet "endorphins"
PRESS
14 jun
kl: 14:10

Octavian Släpper Mixtapet "endorphins"

LYSSNA HÄR: https://lnk.to/EndorphinsEC Drake co-signade London-rapparen och producenten Octavian fortsätter sin framgångsresa och följer upp sitt senaste projekt SPACEMAN med Endorphins.  Med det tolv-spåriga mixtapet inspelat mellan London och Los Angeles, fortsätter Octavian att driva gränser och utforska ljud. Octavian är en sann MC, och musiken beskrivs som en blandning...

Bild på Madi Banja Släpper Debutalbumet
PRESS
14 jun
kl: 14:10

Madi Banja Släpper Debutalbumet "välsignelsen"!

LYSSNA: MadiBanja.lnk.to/Valsignelsen Idag den 14 juni släpper Madi Banja äntligen sitt efterlängtade debutalbum Välsignelsen, ett album på 13 låtar med gästartister som Lorentz, Ikhana, Erik Lundin, Imenella och Arif. "Musik for mig ar en valsignelse. Jag hade aldrig haft nagra planer pa att bli en artist, men musiken kom till mig som en valsignelse. Och nu forsoker jag valsigna...

Bild på Deportees Släpper Idag Time Is The Tiger (Academics Remix) - Åker Ut På Stor Sverigeturné I Höst
PRESS
14 jun
kl: 14:10

Deportees Släpper Idag Time Is The Tiger (Academics Remix) - Åker Ut På Stor Sverigeturné I Höst

Deportees släppte den 17 maj sin hyllade 5-spårs EP 'Re-dreaming'. En av singlarna från denna, 'Time Is The Tiger', har nu fått en remix gjord av Academics som släpps idag 14 juni. Lyssna: http://open.spotify.com/album/1Pz6ca6895qo3tqKgaXyUA Alexander "Academics" Juneblad är artisten, producenten och låtskrivaren från Umeå som arbetat med artister som t ex Fricky. Academics har...

Bild på Guleed Släpper Singeln Backspegeln - Kör Live På Way Out West Pre Party Ikväll
PRESS
14 jun
kl: 14:10

Guleed Släpper Singeln Backspegeln - Kör Live På Way Out West Pre Party Ikväll

Guleed släpper idag singeln Backspegeln som är den första av fyra låtar som kommer adderas till deluxeversionen av debutalbumet 50 Grader i februari. Låten Backspegeln är gjord av Guleed själv tillsammans med danska T&O. Ikväll premiärar Guleed nya låten live på Way out West förfest på Södra Teatern i Stockholm. Lyssna: http://open.spotify.com/album/6kRj1xhIlWHwaChyTsHVEo...


Hitta oss på Facebook