Kungliga Biblioteket Satsar Mot Framtiden - Söker Tre Nya Avdelningschefer

Kungliga Biblioteket Satsar Mot Framtiden - Söker Tre Nya Avdelningschefer
16 okt kl: 15:20

Kungliga Biblioteket Satsar Mot Framtiden - Söker Tre Nya Avdelningschefer


Kungliga bibliotekets (KB) samlingar är en del av kulturarvet och forskningens infrastruktur. För att möta dagens föränderliga medielandskap utvecklar KB sin organisation - och söker tre nya avdelningschefer som vill bidra till framtidens nationalbibliotek.

KB:s samlingar spänner över många olika format och innehållstyper. Här finns allt från äldre tryck och handskrifter till ljud, rörlig bild och webbpublicerat material. En viktig del i KB:s arbete är att ständigt utvecklas i takt med att medielandskapet förändras. Allt fler användare behöver distanstillgång till samlingarna och inom datadriven forskning används materialet i storskaliga analyser.

Fokus på användaren och omvärlden

För att möta den digitala transformationens utmaningar och möjligheter genomför KB ett stort förnyelsearbete. Tillsammans med chefsgruppen och engagerade medarbetare driver riksbibliotekarie Karin Grönvall utvecklingen mot en organisation som matchar forskningens och omvärldens förväntningar.

Inriktningen är en ny organisationsstruktur, tydligare styrning och ledning samt en kultur som bygger på ansvar, öppenhet, tillit och lärande. Arbetet sker med utgångspunkt i användarnas behov och KB:s uppdrag. KB är hela Sveriges nationalbibliotek och vill samverka mer aktivt med bibliotekssektorn, forskarvärlden och övriga intressenter.

Tre nya avdelningschefer

För att bygga den nya organisationen söker KB chefer till avdelningarna Bevarande och digitalisering, Informationssystem/It och Verksamhetsstöd.

Avdelningen för bevarande och digitalisering ansvarar bland annat för att öka tillgången till samlingarna genom en högre digitaliserings- och migreringstakt. Med avdelningen tar KB ett samlat grepp kring dessa frågor oavsett medietyp. Avdelningen är en viktig del i KB:s vision om att mer ska digitaliseras och vara digitalt tillgängligt. Processerna för digitalisering ska effektiviseras och det fysiska och digitala bevarandet ska synkas.

Avdelningen för informationssystem ansvarar för att KB har användarvänliga och kostnadseffektiva it-system, en stabil och säker it-infrastruktur samt en digital tjänsteutveckling. Här gör vi en kraftsamling kring några viktiga satsningar, bland annat tillgången till dataset ur samlingarna, effektiva sökfunktioner och en attraktiv användarmiljö. Målet är att samlingarna i större utsträckning kan användas för forskning och utbildning, även utanför KB:s lokaler. Avdelningen ska eftersträva en balans mellan egna och köpta tjänster och även samarbeta med andra bibliotek och kulturarvsinstitutioner.

Avdelningen för verksamhetsstöd ansvarar för att KB har en modern administrativ organisation och effektiva stödprocesser. En viktig satsning är arbetet kring säkerhetsfrågor.

Övriga avdelningar på KB är Insamling och metadata, Bibliotekssamverkan och forskningsstöd samt Planerings- och utvecklingsstöd.

Chefsarbete i intern och extern samverkan

KB:s avdelningschefer leder och utvecklar verksamheten med stöd i sin avdelningsledning. De gemensamma målen för KB är alltid i fokus. I arbetet ingår både internt samarbete och extern samverkan med exempelvis bibliotek och forskningsinstitutioner, såväl nationellt som internationellt.

Strategiskt arbete i myndighetens ledningsgrupp är också en del i rollen som avdelningschef. Där ligger fokus på att utforma och förverkliga KB:s vision och mål, liksom på att skapa förutsättningar för en hållbar verksamhet och arbetsmiljö. Avdelningscheferna rapporterar direkt till riksbibliotekarien.

Läs mer och ansök till tjänsterna på KB:s webbplats.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Konserthuset Stockholm Släpper Matlagningsprogram Inför Sina Soppkonserter
PRESS
1 dec
kl: 19:00

Konserthuset Stockholm Släpper Matlagningsprogram Inför Sina Soppkonserter

På fredag den 4 december är det dags för streamad soppkonsert från Konserthuset Stockholm. Men vad är en soppkonsert utan själva soppan? Nu lanserar Konserthuset Stockholm ett egenproducerat matlagningsprogram med Carottes kökschef Jonas Berg och Konserthusets alldeles egna matlagningsguru, tillika programchef Fredrik Andersson som sidekick vid grytorna. Tillsammans bjuder de på goda och...

Bild på Den Hyllade Julshowen
PRESS
30 nov
kl: 12:40

Den Hyllade Julshowen "tomten&bocken" Sänds Online - En Unik Kväll Den 16 December Live Tillsammans Med Måns Zelmerlöw & Per Andersson!

Måns Zelmerlöw och Per Andersson har gjort succé med showen "Tomten & Bocken - En slags julshow" på Hamburger Börs i Stockholm. Exceptionella tider kräver exceptionell kreativitet och så föddes idén till den unika julshowen. Nu när showen inte längre kan spelas på Hamburger Börs, så ges istället fler möjligheten att uppleva showen via ett unikt online-event den 16 december....

Bild på Leslie Tay Släpper Nya Singeln
PRESS
27 nov
kl: 13:10

Leslie Tay Släpper Nya Singeln "runt"

Sångaren, producenten och låtskrivaren Leslie Tay från Sofielund, Malmö har gått från: "killen som kommer att glänsa" till en hyllad artist med brinnande passion och kärlek för musik. Grammisnomineringar, ett liv som skildras i två dokumentärfilmer och samarbeten med de största namnen på landets musikscen - listan över hans framgångar kan göras lång. Den 27 november släpps nya...

Bild på Nu Är Miley Cyrus Nya Album "plastic Hearts" Här!
PRESS
27 nov
kl: 12:10

Nu Är Miley Cyrus Nya Album "plastic Hearts" Här!

Nu är Miley Cyrus sjunde studioalbum släppt - "Plastic Hearts" är äntligen här!  Givetvis finns succésinglarna "Midnight Sky" (som har sålt GULD i Sverige) och aktuella "Prisoner" feat. Dua Lipa med på nya albumet, likaså de celebra gästerna Billy Idol och Joan Jett. Tidigare i höstas såg vi Miley Cyrus i första svenska intervjun sedan 2013 då hon medverkade i...

Bild på Migi Släpper Idag Debut-Ep:n "bättre Tider"!
PRESS
27 nov
kl: 12:10

Migi Släpper Idag Debut-Ep:n "bättre Tider"!

Idag 27 november släpper Migi sin debut-EP Bättre Tider.  LYSSNA HÄR: https://Migi.lnk.to/EPbattretider I februari i år debuterade 20-åriga Migi med låten Mamma, en hyllningslåt till hans bortgångna mor. I somras kom uppföljaren - Bättre Tider (inkl. musikvideo), en hoppfull låt om att livet kan vara svårt ibland men att bättre tider kommer. Låten berörde många och har...

Bild på Så Mycket Bättre-Aktuella Jakob Hellman På Stor Turné Hösten 2021 - Tar Med Mattias Alkberg Som Support
PRESS
27 nov
kl: 11:00

Så Mycket Bättre-Aktuella Jakob Hellman På Stor Turné Hösten 2021 - Tar Med Mattias Alkberg Som Support

I över 30 år har fansen väntat. Den 8 januari släpper Jakob Hellman sitt andra album, "Äntligen borta". Att det är efterlängtat är tre decenniers största underdrift. Att vi i detta sammanhang får vänta till hösten 2021 på en stor Sverigeturné känns som ingenting. Det kommer bli hela 27 oförglömliga kvällar med en av den svenska pophistoriens mest älskade artister. Som om det...

Bild på Ac/dc Är Etta På Svenska Albumlistan Med Nya
PRESS
20 nov
kl: 15:10

Ac/dc Är Etta På Svenska Albumlistan Med Nya "power Up"

Vi säger stort grattis till Angus Young, Brian Johnson, Cliff Williams, Phil Rudd och Stevie Young i AC/DC som går rakt in på svenska albumlistans förstaplats med sitt nya album "POWER UP" som släpptes den 13 november. "POWER UP" är bandets sjuttonde fullängdsalbum och detta är första nya musiken från AC/DC sedan 2014. Lyssna på albumet här! AC/DC:s trogna fans världen över...

Bild på 20-Åriga Supertalangen Samira Manners Släpper Jullåten
PRESS
20 nov
kl: 15:10

20-Åriga Supertalangen Samira Manners Släpper Jullåten "last Christmas Eve" Idag

Idag släpper 20-åriga supertalangen Samira Manners sin jullåt "Last Christmas Eve". Lyssna här! Att julen 2020 inte blir som någon annan jul vi tidigare upplevt står ju klart - och om detta sjunger Samira Manners på perfekt brittiska i sin glimrande och glödande fina jullåt "Last Christmas Eve" som släpps idag den 20 november. Samira sjunger om att julfirandet för många kan bli...