Ladies Versus Beethoven - En Unik Festival Under Beethovens 250-Årsjubileum På Konserthuset Stockholm

Ladies Versus Beethoven - En Unik Festival Under Beethovens 250-Årsjubileum På Konserthuset Stockholm
21 mar kl: 09:10

Ladies Versus Beethoven - En Unik Festival Under Beethovens 250-Årsjubileum På Konserthuset Stockholm


Under år 2020 kommer hela musikvärlden att fira Ludwig van Beethovens musik med anledning av hans 250-årsjubileum. På Konserthuset Stockholm uppmärksammas detta genom 28 konserter under året - bland annat genom en stor orkesterfestival. Samtliga av Beethovens symfonier kommer att presenteras, men denna gång tillsammans med verk av framstående kvinnliga kompositörer från 1800-talet fram till idag.

- Vi bestämde oss tidigt för att vi vill fira Beethoven på vårt eget sätt, säger konserthuschef Stefan Forsberg. Och eftersom vi älskar festivaler, en form som ger unika möjligheter till såväl koncentration som manifestation, så fick det bli en av utgångspunkterna för programsättningen.

LvB - Ladies versus Beethoven

Under två intensiva veckor i mars 2020 väntar en stor orkesterfestival där Beethovens samtliga nio symfonier presenteras, framförda av Kungliga Filharmonikerna och sex andra svenska orkestrar.

Beethovens symfonier utgör helt unika och oändliga universum som är fantastiska upptäckter för den som lyssnar första gången, men som också tål att utforskas om och om igen. Vid den här festivalen sätts symfonierna i nytt ljus genom att sammanföras med verk av kvinnliga kompositörer från 1800-talet och fram till vår egen tid. Konserthuset Stockholm kallar sin Ludwig van Beethoven-festival "LvB - Ladies versus Beethoven".

Här finns Ethel Smyth, Amy Beach, Dora Pejacevic, Louise Farrenc - alla födda på 1800-talet och pionjärer i sin tid. De tre förstnämnda verkade också flera decennier in på 1900-talet. Här finns Polarpristagaren Kaija Saariaho och Sally Beamish som 2018 prisbelönades av det brittiska tonsättarförbundet. Ur den yngre generationen får vi höra musik av Britta Byström och Lotta Wennäkoski.

Konserthusets programchef Fredrik Andersson utvecklar tankarna bakom festivalen:

- Genom att para ihop varje Beethoven-symfoni med ett annat storverk av en kvinnlig tonsättare, får festivalen en koppling till en av Konserthusets starkaste ambitioner, nämligen en programsättning som bygger en mer jämställd repertoar. Ladies versus Beethoven blir en Beethoven-hyllning som samtidigt riktar strålkastarna mot tonsättare vars musik verkligen förtjänar att spelas och nå en stor publik, säger han.

Kungliga Filharmonikerna och chefdirigent Sakari Oramo kommer framföra symfonierna nr 1, 5 och 9. Gästande orkestrar är i turordning Gävle Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Kungliga Hovkapellet, Göteborgs Symfoniker och Svenska Kammarorkestern. Totalt deltar drygt 600 musiker i festivalen.

Beethoven och kammarmusiken

Men självklart är det inte enbart symfonikern Beethoven som ska hyllas; under 2020 kommer Konserthuset Stockholm även att presentera Beethovens kammarmusik genom kompletta konsertserier kring hans mest ikoniska format - stråkkvartetterna, pianosonaterna och violinsonaterna - framfört av gästartister på högsta internationella nivå.

Cuarteto Casals tar sig an samtliga stråkkvartetter under sex konserter, Igor Levit spelar alla pianosonaterna under åtta konserter och slutligen framför violinisten Frank Peter Zimmermann och pianisten Martin Helmchen alla sonaterna för violin och piano vid två konserttillfällen.

Operan Fidelio

Som om inte detta vore nog så gör Konserthuset plats för ett konsertant framförande av Beethovens enda opera Fidelio med några av operavärldens största namn där Nina Stemme, Michael Weinius och Karl-Magnus Fredriksson finns i några av rollerna.

Konserthuset och festivalerna

Den årliga Tonsättarfestivalen (etablerad 1986) med sin mer är 30-åriga framgångshistoria är ett välkänt inslag i svenskt och internationellt musikliv. Sedan våren 2006 kompletteras den med Tonsättarweekend, som lyfter fram vårt eget lands mest spännande konstnärskap.

Därutöver har Konserthuset genomfört en rad specialfestivaler som gett eko över hela musikvärlden - som till exempel Mahlerfestivalen 2010 och Sibelius/Nielsen-festivalen 2015. De båda sistnämnda byggde - liksom kommande Beethovenfestival - på dagliga konserter med Kungliga Filharmonikerna och en rad gästande symfoniorkestrar.

- Genom festivaler kan vi skapa tydliga sammanhang där många tillsammans kan mötas och få en gemensam upplevelse av stora konstnärskap, säger konserthuschef Stefan Forsberg. Vår vision att erbjuda såväl bredd, djup och spets samverkar där på bästa sätt!

Läs om hela Beethoven-året på Konserthuset Stockholm här.

Bilder för nedladdning finns här.

Läs mer om Konserthusets festivaler här.

Presskontakt

För mer information och intervjuförfrågningar - vänligen kontakta:

Emelie Bergbohm, emelie(Snabel)bohmbohmroom.com, 073 - 069 67 78
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Hypeade Lizzo Släpper Debutalbum -
PRESS
23 apr
kl: 18:30

Hypeade Lizzo Släpper Debutalbum - "cuz I Love You" Ute Nu!

Den 19 april släppte den redan hyllade amerikanska artisten och flöjtspelande Lizzo sitt debutalbum "Cuz I Love You", på albumet finns även de tidigare släppta låtarna "Juice", "Cuz I Love You" och "Tempo (feat. Missy Elliot)". I början av 2019 släppte 30-åriga Lizzo från Minneapolis den funkdoftande singeln "Juice" som var hennes poppigaste låt hittills. Med rötter i hiphopen har...

Bild på Nu Kommer Guds Olydiga Revben Till Malmö!
PRESS
23 apr
kl: 14:20

Nu Kommer Guds Olydiga Revben Till Malmö!

I boken Guds olydiga revben läser Gunilla Thorgren Bibeln med feministiska glasögon. Det är en upptäcktsfärd genom årtusenden av kvinnohat och förtryck - och envist motstånd. Vi får möta enastående historiska kvinnor som allt för länge varit förpassade till glömskan. Nu längtar de efter att få komma fram i strålkastarljuset och inspirera vår samtid! Allt ljus på dem när denna...

Bild på John Lundvik Släpper Epn "my Turn" 10 Maj
PRESS
23 apr
kl: 13:40

John Lundvik Släpper Epn "my Turn" 10 Maj

Med en solklar seger i Melodifestivalen 2019 vann John Lundvik samtidigt hela svenska folkets hjärtan. Hans låt "Too Late For Love" har sedan dess toppat alla listor i landet. På endast EN dag nådde låten hela 700 000 streams på Spotify och den har idag passerat 13,5 miljoner streams. Nu är det dags för John Lundvik att ta steget fullt ut och släppa EPn "My Turn" den 10 maj. Artisten,...

Bild på John Lundvik Släpper Epn "my Turn" 10 Maj
PRESS
23 apr
kl: 13:00

John Lundvik Släpper Epn "my Turn" 10 Maj

Med en solklar seger i Melodifestivalen 2019 vann John Lundvik samtidigt hela svenska folkets hjärtan. Hans låt "Too Late For Love" har sedan dess toppat alla listor i landet. På endast EN dag nådde låten hela 700 000 streams på Spotify och den har idag passerat 13,5 miljoner streams. Nu är det dags för John Lundvik att ta steget fullt ut och släppa EPn "My Turn" den 10 maj. Artisten,...

Bild på Bokutgivningen 2018: Färre Böcker - Men Poesi Och Livsberättelser Ökar
PRESS
23 apr
kl: 12:50

Bokutgivningen 2018: Färre Böcker - Men Poesi Och Livsberättelser Ökar

Under 2018 registrerades 13 557 nya böcker på Kungliga biblioteket (KB). Det är 11 procent färre än föregående år. Däremot ökar utgivningen av svensk skönlitteratur och så kallade livsberättelser. Det konstaterar KB i rapporten Nationalbibliografin i siffror, som i år även tittar närmare på självhjälpsböcker. Varje år summerar KB hur många nyutkomna böcker som har...

Bild på 68 Konserter, 4 Barnshower Och 89 Danskvällar
PRESS
23 apr
kl: 11:10

68 Konserter, 4 Barnshower Och 89 Danskvällar

I år presenterar Gröna Lund ett gediget program på sina scener. Vad sägs om 68 konserter på Stora och Lilla Scen med bland andra Veronica Maggio, Sting, Lenny Kravitz och Seinabo Sey. Fyra nya barnföreställningarn på Lilla Scen med bland andra Pyjamashjältarna och Tobbe Trollkarl. Dessutom bjuds det upp till dans under hela 89 sommarkvällar. Köper man Gröna Kortet (290 kr) får man...

Bild på Grönans Nyhet Snake - Den Mest Intensiva Åkturen Någonsin
PRESS
23 apr
kl: 11:10

Grönans Nyhet Snake - Den Mest Intensiva Åkturen Någonsin

Lördagen den 27 april öppnar Gröna Lund för säsongen och bjuder gästerna på en helt ny åkattraktion, Snake. Det är den mest intensiva åkturen som nöjesfältet någonsin haft. Snake snurrar sina gäster 40 meter upp i luften i 80 km/h och utsätter dem för 4,3 G-krafter. Men de modiga får passa på. Attraktionen kommer bara att finnas på Gröna Lund sommaren 2019. På lördag...

Bild på Sarah Dawn Finer På Turné Med
PRESS
23 apr
kl: 10:40

Sarah Dawn Finer På Turné Med "the Finer Summer Tour"

Sarah är en av Sveriges mest älskade och hyllade artister samt låtskrivare. Utöver karriären inom musiken är hon dessutom en framgångsrik programledare där hon bland annat axlat uppdrag som "Melodifestivalen" och "Så ska det låta" samt hyllats för sitt skådespeleri i musikalen "Cabaret". Och nu är det klart att Sarah äntligen beger sig ut på sommarturné igen! Med flera...

Hitta oss på Facebook