Menu
Liseberg och intresseorganisationer överens om ny lösning för köföreträde för personer med särskilda behov

Liseberg och intresseorganisationer överens om ny lösning för köföreträde för personer med särskilda behov

28 apr kl: 16:48

Under onsdagen den 27 april genomförde Liseberg och ett 15-tal intresseorganisationer ett dialogmöte runt frågan om körföreträde till attraktioner för personer med särskilda behov. Det förslag på lösning som Liseberg presenterade under mötet mottogs väl. Lösningen, som planeras att implementeras senare i sommar, består av att parken inför ett nytt köföreträdesband, som komplement till ledsagarbandet, för personer har behov av ett Lisebergsbesök med kortast möjliga kö. Nu återstår några praktiska frågor innan modellen kan sjösättas. Under tiden gäller de gamla rutinerna i nöjesparken.

Liseberg har genom många år erbjudit ledsagare till gäster med funktionsnedsättning fri entré och åkpass utan kostnad (ledsagarband). I samband med årets premiär förtydligade Liseberg att ett ledsagarband inte ger förtur till parkens attraktioner, utan att gästerna istället fick använda sig av parkens digitala köer. Detta väckte starka reaktioner, varför Liseberg bjöd ett 15-tal intresseorganisationer till dialogmötet på Liseberg, där frågan om köföreträde till attraktioner för personer med särskilda behov diskuterades. De organisationer som deltog representerade framför allt de gästgrupper som har osynliga funktionshinder.

På mötet presenterade Liseberg ett förslag till lösning som de inbjudna organisationerna ställde sig positiva till. Lösningen innebär i korthet:

  • Man skiljer på behovet av ledsagare och behovet av köföreträde till attraktioner.

  • Det införs ett nytt ”köföreträdesband” för personer som i tillägg till, eller istället för, ledsagare kan intyga att man har ett sådant behov.

  • Bedömningen av behov av ledsagare och/eller köföreträde flyttas från besöksdagen till bokningsprocessen (eller innan första besöket för de gäster som har Guldpass).

– Vi är tacksamma för den konstruktiva dialogen vi har haft med intresseorganisationerna och vi är övertygade om att vi med den nya lösningen dels säkrar att vi verkligen når de gäster som har särskilda behov, och dels löser upp några av de hanteringsmässiga problem vi har haft med de tidigare rutiner, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Nu återstår några praktiska frågor innan den nya modellen kan sjösättas. De kommer Liseberg arbeta igenom i fortsatt samråd med intresseorganisationerna. Fram till dess att ny modell finns på plats och kommuniceras på liseberg.se – troligtvis senare i sommar – så kommer det att fungera som tidigare år vid attraktionerna för den som har behov av ledsagare.

För mer information kontakta:
Julia Vasilis, kommunikationschef Liseberg, 0705-32 84 07.

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad