Menu
Nu på fredag släpper Iris Bergcrantz sitt hyllningsalbum till Olle Adolphson!

Nu på fredag släpper Iris Bergcrantz sitt hyllningsalbum till Olle Adolphson!

13 apr kl: 10:42

På långfredagen 15/4 släpper skånska sångerskan och kompositören Iris Bergcrantz "Trasighet och fransar" som är hennes hyllningsalbum till Olle Adolphson. Här har hon valt sina favoritkompositioner av Olle Adolphson, och albumet blir ett resultat av hennes personliga röst i storslagna arrangemang, i samband med Olle Adolphsons otroligt unika sångskatt.

Såhär säger Iris om albumet - "En septemberdag för några år sen satt jag backstage efter en konsert med den danska saxofonisten Christina von Bülow. Vi pratade musik, som kan förväntas av ett gäng musiker och Christina frågade om jag kände till Olle Adolphson. Mitt svar var ungefär: ja, det är väl han som skrivit Trubbel? Jag hade ärligt talat väldigt dålig kännedom om Olle Adolphson, men som tur var tog jag Christinas tips till mig. Jag gick hem, satte mig i sängen med en kopp te och med hörlurar, lyssnade på Nu har jag fått den jag vill ha och blev helt paff! Det var ju en helt genial komposition! Det var en blandning av allt jag älskar. Jag hörde inspiration av Debussy, av jazz, folkmusik och vistraditionen i samma låt och texten till gjorde mig alldeles gråtfärdig. Jag vet inte hur många gånger jag lyssnade på repeat, men jag blev minst sagt besatt."

Helt plötsligt hade jag världens kreativa flow och skrev ett arrangemang för stråk på just Nu har jag fått den jag vill ha på bara några dagar. Mitt intresse för Olle Adolphson hade gått från 0-100 och idén om ett helt album föddes.

Att göra ett album med hans låtar har varit så otroligt lärorikt, men också svårt. Jag har dykt ner i hans värld och försökt vara försiktig med att ändra för mycket, då jag vet att han skrivit med stor noggrannhet. Samtidigt har jag gjort låtarna så som jag hör dom. Jag hoppas att genom detta album nå nya öron, som kanske precis som jag, inte haft så bra koll på Olle Adolphson. Världen förtjänar att höra hans musik.

Senare har jag lärt mig att min farfar Sven Bergcrantz som var jazzpianist såg upp oerhört till Olle Adolphson. Han älskade hans melodik och ibland lite udda ackord. Vad jag önskar att vi kunde sitta och lyssna på hans musik tillsammans!

Turnéplan:
26/4 Montmartre, Köpenhamn
27/4 Nefertiti, Göteborg
28/4 Jazz i Lusasken, Kristinehamn
3/5 Halmstad Jazzklubb, Nissanscenen Stadsbiblioteket, Halmstad
5/5 Jönköpings Jazzklubb, kulturhuset Spira, Jönköping
6/5 Palladium, Malmö
21/5 Makeriet, Örebro
22/5 Fasching, Stockholm
30/6 Trelleborg, South Beach Festival
6/7 Köpenhamns Jazzfestival *Nytt datum
28/7 Victoria Teatret, Sorø
20/8 Ødåkra jazzfestival
21/8 Sundby kirke, Köpenhamn
23/8 Blidösundsbåten, Stockholm
24/8 Musikhuset, Aarhus
25/8 Flensborghus, Tyskland
6/9 Hässleholms jazzklubb

Recension för "Trasighet och fransar" 
Iris Bergcrantz har tidigare sjungit både jazz och folkvisor (och annat också), så melodiskt passar det utmärkt att sjunga Olle Adolphsons visor - Bengt Eriksson 4/5 (HIFI)

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad