Menu
Göteborgsfansen kan fortsätta att heja fram sitt lag

Göteborgsfansen kan fortsätta att heja fram sitt lag

1 feb kl: 00:00

Denna text är en replik till debattinlägget:  Gamla Ullevi är inget värdigt hem för stans största lag

Det är välkänt att det har varit återkommande problem med vibrationer som stör kringboende vid vissa evenemang sedan Gamla Ullevi invigdes 2009. Därför tvingades vi minska publikantalet på en del av ståplatssektionen. Lösningen är inte ultimat för fansen men det är det som har fungerat bäst, skriver Lotta Nibell, Got Event och Per-Henrik Hartmann, Higab.

Gamla Ullevi invigdes 2009 och är hemmaarena för IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS. Vi är även mycket stolta över att den är nationalarena för Sveriges damlandslag i fotboll. Här spelas drygt 50 matcher varje år. Arenan har också huserat många mästerskap. Det är fantastiskt med en sådan arena mitt i staden men det innebär också en del utmaningar och olika intressen som ska samsas. Higab som fastighetsägare ansvarar för fastigheten Gamla Ullevi och Got Event ansvarar för själva evenemangsverksamheten och att de myndighetsregler och krav som finns kring detta, bland annat gällande störningar, efterlevs.

Det är välkänt att det har varit återkommande problem med vibrationer som stör kringboende vid vissa evenemang sedan Gamla Ullevi invigdes 2009. Göteborg är en stad med geotekniska utmaningar (lera) och vibrationerna är en oönskad effekt. Att göra om eller förstärka pålningen är ett mycket omfattande och kostsamt projekt. Prioriteringen har därför varit att, med övriga medel som stått till buds, säkerställa både att göteborgarna har en fungerande fotbollsarena och att vibrationerna inte ska störa kringboende.

I samråd med externa tekniska experter installerades först vibrationsdämpare som tog bort större delen av vibrationseffekten. Tyvärr räckte det inte hela vägen då vibrationerna främst uppstod när supportrarna hoppade i takt. Därför tvingades vi minska publikantalet på en del av ståplatssektionen. På så sätt sänks vibrationerna till en nivå som uppfyller de krav miljöförvaltningen ställer. Vi förstår att lösningen att minska klacksektionen inte är ultimat för fotbollsfansen men utifrån rådande förutsättningar har det varit det som fungerat bäst. Göteborgsfansen kan fortsätta att heja fram sitt lag och det blir en rimlig störningsnivå för kringboende.

Huruvida det är en långsiktig lösning är en pågående fråga och vi har kontinuerligt dialog med miljöförvaltningen. Större förstärkningsåtgärder innebär stora ingrepp och kostnader och kräver därför ett politiskt beslut. I dagsläget finns inga beslut om sådana åtgärder på Gamla Ullevi men vi fortsätter lyssna på miljöförvaltningen, boende och supportrar och är öppna för att förändrade förutsättningar kan kräva nya lösningar.

Lotta Nibell, vd Got Event
Per-Henrik Hartmann, vd Higab

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad