Menu
Nya TV-serier, internationella dokumentärer och spelfilmer om brännande frågor i fokus när Way Out West släpper årets första filmtitlar!

Nya TV-serier, internationella dokumentärer och spelfilmer om brännande frågor i fokus när Way Out West släpper årets första filmtitlar!

2 jun kl: 10:13

Utöver alla fantastiska konserter visar Way Out West i år 35 filmer på biograferna Hagabion och Capitol. Idag offentliggörs första halvan av årets filmprogram till årets festival, som äger rum 10-12 aug. Sedan 2011 är filmsektionen är en självklar del av festivalen och som kombinerad musik- och filmfestival är Way Out West unik och störst i Europa.

Way Out West har också etablerat sig som en plats där publiken möter höstens kommande stora TV-serier. Bland tidigare serier som premiärvisats finns Snabba Cash, Vår tid är nu och Tunna Blå Linjen, och i år kan festivalen bjuda på inte mindre än fyra nya TV-serier från de största TV-drama-aktörerna: SVT, Netflix, Viaplay och TV4/C More. Under festivalen förhandsvisas första avsnittet av följande nya serier:

Taelgia är en av höstens stora satsningar från SVT. Regissören och manusförfattaren Jens Östberg målar en komplex bild av Södertälje där familjer, polis och kriminella hamnar mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. En av svensk TV:s nya stora namn, Sara Shirpey, gör en av huvudrollerna. Premiär: september 2023.

Tore är William Spetz nya serie på Netflix, där han själv har skrivit manus och spelar huvudrollen Tore, en deprimerad begravningsentreprenör som efter en väns bortgång upptäcker gayvärlden och för första gången kommer i kontakt med alkohol, sex och droger. För regi står Erika Calmeyer. Premiär: hösten 2023.

Ondskan är TV4/C Mores stora satsning på Jan Guillous storsäljande roman om Erik Pontis upplevelser på internatskolan Stjernsberg, där ondskan är satt i system. Erik Leijonborg och Daniel Di Grado står för regi, Fredrik T Olsson har skrivit manus, och i huvudrollerna finns Isac Calmroth, Thea Sofie Loch Naess, Gustaf Skarsgård. Premiär: hösten 2023.

Threesome är Viaplays succéserie som följer kärleksparet David (Simon Lööf) och Siri (Matilda Källström). Way Out West förhandsvisar första avsnittet av andra säsongen, som har premiär hösten 2023.

– Det är väldigt roligt att TV-branschen ser de unika möjligheterna till att nå publiken på Way Out West, säger Svante Tidholm, projektledare. Vi glädjer oss också åt att vi får premiärvisa nya dokumentärer av Erik Gandini och Fredrik Gertten, två av Sveriges mest internationellt välkända regissörer.

After Work är Erik Gandinis nya storfilm där han återigen ger sig på mänsklighetens förunderligheter. I en resa runt världen undersöks fenomenet och konceptet arbete. I Breaking Social tittar Fredrik Gertten närmare på global korruption och det sociala kontraktet: vilka litar vi på och vad kan vi åstadkomma tillsammans när vi bestämmer oss för att vi fått nog? Båda filmerna har visats på festivaler under våren.

Dokumentären Pushing - from Rättvik To California av Katja Uneborg med flera om tjejer inom skateboardvärlden har världspremiärer på Way Out West. Filmen följer Hedda Hjertbergs första år i skatevärlden - idag är hon en av de största i Sverige. I anslutning till visningen arrangerar Svenska Skateboardförbundet och Vans en dag av aktiviteter på festivalens skateboardpark, som även blir avstamp för filmens Sverigeturné. Filmen har biopremiär under hösten.

En annan dokumentär vi är extra glada att premiärvisa är Kokomo City, om svarta sexsäljande transaktivister i USA. Den smarta och nyskapande filmen vann publikens pris på Sundance i våras och har hyllats på festivaler över hela världen.

Bland spelfilmerna i programmet är Sverigepremiären av Disco Boy av italienska regissören Giacomo Abbruzzese en höjdpunkt. I huvudrollen ser vi stjärnskottet Franz Rogowski som spelar östeuropeisk soldat i främlingslegionen. Filmen belyser migration och kolonialism med stor filmpoesi. Även spelfilmen How to blow up a pipeline av Daniel Goldhaber berör frågor med stor sprängkraft. Filmen är baserad på den svenske akademikern och aktivisten Andreas Malms hyllade och omskrivna bok med samma titel. I boken argumenterar Malm för att miljörörelsen bör använda militanta aktioner som en del av påverkansarbetet för att rädda jorden från en kommande klimatkris. Filmen skildrar vad som händer när ett gäng unga miljöaktivister i USA går från ord till handling.

Nästa filmsläpp kommer under sommaren.

För pressbilder och mer information, vänligen kontakta Svante Tidholm, svante@wayoutwest.se, 0709134696 eller Liza Nilsson, liza@luger.se. För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta Petra Kauraisa, petra@kauraisa.com.

TV-serier:

Taelgia av Jens Östberg. TV-serie (SVT), Sverige, 2023. Världspremiär.

Tore av Erika Carlmyr. TV-serie (Netflix), Sverige, 2023. Världspremiär.

Ondskan av Erik Leijonborg & Daniel Di Grado. TV-serie (TV4/C More), Sverige, 2023. Världspremiär.

Threesome säsong 2 av Lisa Linnertorp. TV-serie (Viaplay), Sverige, 2023. Världspremiär.

Filmer:

After Work av Erik Gandini. Dokumentär, Sverige, 2023. Svensk premiär.

Disco Boy av Giacomo Abbruzzese. Spelfilm, Italien, 2023. Svensk premiär.

How to blow up a pipeline av Daniel Goldhaber. Spelfilm, USA, 2023.

Kokomo City av D. Smith. Dokumentär, USA, 2023. Svensk premiär.

Even Hell has its Heroes av Clyde Petersen. Dokumentär, USA, 2022. Svensk premiär.

Breaking Social av Fredrik Gertten. Dokumentär, Sverige, 2023.

Pushing - from Rättvik To California av Christopher Sanitate, Katja Uneborg, Klas Hertberg, Robert Gustavsson. Dokumentär, Sverige, 2023. Världspremiär.

Tompa Eken - ett liv i punkens tjänst av Ola Fredholm. Dokumentär, Sverige, 2023.

Little Richard - I am everything av Lisa Cortés. Dokumentär, USA, 2023.

Ellos eatnu - La elva leve av Ole Giæver. Spelfilm, Norge, 2023.

Puss Hejdå av Annika Fredriksson. Dokumentär, Sverige, 2023.

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad