Menu
NYTT ALBUM. Ur askan stiger Pia Samuelssons psalmer

NYTT ALBUM. Ur askan stiger Pia Samuelssons psalmer

12 apr kl: 08:55

Mollstämda tongångar, vackert säregna sånginsatser, jazz, visa, folkmusik och rörliga stämmor. Låtskrivaren Pia Samuelsson leker fritt med föreställningar om hur en psalm kan låta. Tillsammans med en rad erfarna musiker som Isabel Sörling, Lovisa Samuelsson, Hannah Tolf och Theodor Jensen, släpper hon nu debutskivan Psalmer ur askan. Och improvisationen är sällan långt borta i sångerna som tillkommit under en mörk tid.

– Allt har skett till min stora förvåning. Det är verkligen så, säger Pia Samuelsson.

Bruna penseldrag breder ut sig på konvolutet. När Pia Samuelsson besökte konstnären Elisabeth Borgs ateljé i Göteborg fångade särskilt ett verk hennes uppmärksamhet.

– Övertygad om att det var ett landskap jag stod framför frågade jag var platsen låg någonstans.

Hon fick svaret att det inte var ett landskap. Utan aska från brända dagböcker.

– När Elisabeth sa att hon ville göra något av det materialet och därför målade med askan kände jag ”Wow, här fick jag titeln till albumet”. Att något kan uppstå ur aska när man tror att allt är nedbränt, härjat och ofruktsamt, säger Pia Samuelsson som skrivit nästan all text och musik på skivan samt körar.

Hon fortsätter:

– Jag känner att det verkligen är psalmer ur askan. De är skrivna under väldigt mörka år, det är mycket tufft som har hänt.

Som en skilsmässa efter ett långt äktenskap. Och när hon precis hade hittat tillbaka till livet och kärleken fick hon reda på att hon drabbats av bröstcancer.

Som språklärare, översättare, musikälskare och körsångare har hennes liv ständigt varit fyllt av text. Även en del egna texter har det blivit tidigare.

Men det var under en tyst retreat på stiftsgården Lilleskog som psalmförfattandet började spira med ett frö till psalmen Kom, stilla, vilken nu finns med på skivan. Då, för fem år sedan, hade hon aldrig tidigare skrivit musik.

– Och jag hade inga tankar på att jag skulle skriva psalm.

Sångens första rader blev till efter en andakt på retreaten som handlade om mannen Sackaios i en av Bibelns många berättelser.

– Jag satte mig uppe på andra våningen och skrev den första versen. På några dagar hade jag skrivit fyra verser till. Efter några månader blev det till min stora förvåning ännu mer, då kom en tidig morgon även en melodi. Det var nästan som om jag inte vågade resa mig upp ur sängen för att jag tänkte att melodin skulle försvinna på vägen till pianot…

Nu har hon fått både fonogramstöd från Kulturrådet och läst en tvåårig psalmskrivarutbildning vid Anders Frostenson-stiftelsen i Stockholm. Förlängd på grund av pandemin avslutades den i oktober 2022.

Reglerna för psalmskrivande är många, berättar Pia Samuelsson.

– Det har varit svårt, men också förlösande. Från början var jag lyckligt ovetande om alla formella krav på en psalm, hur rytmiskt det måste vara. Bindebågar kan vara ett tecken på att man inte riktigt fått ihop det, säger hon och skrattar.

Sångerna på Psalmer ur askan har vuxit fram parallellt med utbildningens gång. Cancerbeskedet kom under ett kurstillfälle, genom ett sms från 1177.

– Det var en kallelse till kirurgen en vecka senare och då visste jag vad det betydde. Självklart var det en chock att få det beskedet. Men jag valde att stanna kvar på kursen och det var det bästa jag kunde ha gjort den helgen, att vara i ett så meningsfullt sammanhang där jag fick ägna mig åt att skapa och sortera tankarna.

Ironisk nog blev uppgiften till nästa utbildningstillfälle att skriva en psalm på temat ”tacksamhet”.

– Jag kände att det nästan blev som ett hån och frågade om jag kunde använda en gammal psalm istället. Men första versen till det som skulle bli Din kärlek genom allt kom redan på tåget hem. Jag tror nästan att det är den starkaste text jag har skrivit. För den är skriven i nöd och samtidigt i tacksamhet över livet.

Sångerskan och musikern Lovisa Samuelsson, Pias dotter (som bland annat turnerat med Ane Brun, Jonathan Johansson, Tomas Andersson Wij och Mauro Scocco), har varit en viktig del i tillkomsten av skivan. När hon våren 2019 jobbade med sitt eget senaste album frågade hon sina musiker om de kunde stanna en extra inspelningsdag i studion för att spela in två av psalmerna. I augusti 2022 samlades de igen och spelade in resten.

– Det har varit fantastiskt att möta de här musikerna som gör något av mina superenkla melodier, att de skapar någonting av det utifrån sin grymma musikalitet, säger Pia.

Lovisa bidrar med piano- och cellotoner samt delar på solosånginsatserna med Isabel Sörling, Hannah Tolf och Theodor Jensen (The Plan och Broder Daniel). Den senare har skämtsamt beskrivit psalmskivan som ”late night jazz gospel”. Pia ger honom rätt i allt utom gospeln.

Psalmen Gud är en gråtande mamma byggs upp mer och mer allteftersom texten upprepas i olika tonarter med allt mer rörliga stämmor. Pia Samuelsson har en kristen tro, men som hon säger är det inte tack vare att hon vuxit upp i en religiös miljö utan trots det. Det sammanhanget var nämligen väldigt trångt och ofritt. Genom livet har hon successivt ändå funnit en tro stor nog att rymma tvivel samt tagit till sig en bild av Gud som är öppen, tillåtande och kärleksfull.

Idag ligger flera efterkontroller av cancern bakom och perioden med behandlingar är över. Men ur askan stiger Pia Samuelssons psalmer. Hon hoppas att lyssnaren vill stämma in i dem. Gärna tillsammans med andra i gemensam församlingssång.

– Tanken är att de ska kunna användas. De är till för att lyssnas på, men framförallt för att sjungas.

Noter och texter kan laddas ner hos förlaget Sångfågeln Musik (sangfageln.se).

– Att skriva texterna har varit otroligt betydelsefullt för mig. Skulle en enda rad betyda något för en annan människa är jag glad, säger Pia Samuelsson.

LYSSNA på Psalmer ur askan här

Sångerna på Psalmer ur askan

1. En skir, blå blomma

2. Var finns vår hjälp

3. Fylld av tacksamhet

4. Om du går i mörker

5. Bön i modlöshetens tid

6. Gud är en gråtande mamma

7. Din kärlek genom allt

8. Kom, stilla

9. Du som ser och vet


Text och musik: Pia Samuelsson. Förutom i del två av Du som ser och vet (musik av Theodor Jensen) samt på Din kärlek genom allt (musik av Mattias Ekström Koij).


Medverkande

Lovisa Samuelsson: Sång, piano, cello

Isabel Sörling: Sång, piano

Hannah Tolf: Sång

Theodor Jensen: Sång, gitarr

Daniel Bengtson: Orgel, kör

Pia Samuelsson: Kör

Per Norin: Tramporgel, piano

Helena Winkler: Kontrabas, kör

Anna Lund: Trummor

Daniel Fredriksson: Trummor


Produktion

Skivbolag: PACAYA records

Digital distribution: Bengans Distribution

Fysisk distribution: Phonofile

Skivomslag: Elisabeth Borg

Grafisk design: Jonas Hellström

Inspelning, mixning: Daniel Bengtson

Mastring: Hans Olsson, Svenska Grammofonstudion, Göteborg

Studio: Studio Rymden, Stockholm

Presstext: Per-Johan Thörn Wistrand


Pia Samuelsson

Bor: I Göteborg med sin sambo Mimi.

Ålder: 65 år

Har tre vuxna barn; Gabriel, Lina och Lovisa.

Jobbar som lärare på Hjälmared folkhögskola utanför Alingsås.


Följ Pia Samuelsson:

Hemsida I Instagram I Facebook

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad