Pliktlagstiftningen Har Stora Brister Och Behöver Revideras

Pliktlagstiftningen Har Stora Brister Och Behöver Revideras
15 jan kl: 15:10

Pliktlagstiftningen Har Stora Brister Och Behöver Revideras


Dagens pliktexemplarlagstiftning har stora brister och måste revideras. Det visar den studie av nuvarande lagstiftning som Kungliga biblioteket (KB) idag överlämnar till regeringen. Enligt rapporten "Plikten under lupp!" kan allt fler publikationstyper inte samlas in. I och med att det elektroniskt insamlade materialet endast är tillgängligt i KB:s lokaler i Stockholm försvåras dessutom forskning på landets lärosäten.

- Pliktlagstiftningen behöver uppdateras omgående, annars kommer framtida forskare att sakna viktiga delar när de ska förstå och analysera dagens offentliga samtal. I dag samlas den samhällsdebatt som förs på bloggar och sociala medier till exempel inte in, trots att dessa medier alltmer dominerar och definierar det offentliga samtalet, säger Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie.

Syftet med pliktlagstiftningarna är att allt som ges ut i Sverige (böcker, tidningar, radioprogram, tv-sändningar, musik m.m.) ska bevaras för framtida forskning. I pliktleveransutredningens slutbetänkande 1992 framhölls även medborgarens rätt till information och kunskap.

En föråldrad pliktlagstiftning som inte längre uppdateras i takt med medielandskapets förändringar kommer snart att representera det förflutna, snarare än nuet och framtiden. En sådan eftersläpning riskerar att få oförutsägbara och oöverskådliga konsekvenser för forskningens infrastruktur och därmed för Sverige som forskningsnation.

Förslag i tre delar
KB:s förslag är uppdelat i tre delar:Brådskande behov av att uppdatera befintlig lagstiftningBehov av att utveckla lagstiftningen utifrån ett förändrat medielandskapFörslag på utredningar gällande organisation och utformning av pliktinsamlingen

Medieoberoende lag och förbättrad tillgång
KB:s studie visar att dagens pliktexemplarslagstiftning behöver revideras. Bristerna grundar sig dels i de principiella skillnader som finns mellan lag om pliktexemplar av dokument (1993:1392) och lag om pliktexemplar av elektroniskt material (e-plikt) (2012:492), dels i att lagstiftningen i sin helhet ligger i otakt med medieutvecklingen. Resultatet har blivit en ologisk och haltande samlingsuppbyggnad; Allt fler publikationstyper kan inte samlas in och det elektroniska materialet kan endast nås från KB:s lokaler.

En utgångspunkt för en revidering av pliktlagstiftningen måste vara att principerna för vad som ska samlas in är format- och medieoberoende. Samhällets tillgång till pliktinsamlat material behöver dessutom förbättras radikalt.

Kompletterande insamling av elektroniskt material
Det finns ett behov av kompletterande insamlingsmetoder för elektronisk publicerade publikationer (e-plikt). Nuvarande e-plikt avser ett begränsat antal utgivare och en begränsad del av deras utgivning. E-plikten är också underordnad den andra pliktlagstiftningen. Det betyder att om en utgåva finns i tryckt form ska inte den elektroniska utgåvan samlas in. Sammantaget är det mycket lite av det material som idag publiceras på internet som kan samlas in med lagstöd.

I det digitala medielandskapet utvecklas även medietyper som saknar motsvarighet i den fysiska utgivningen. Många av dessa medieyttringar har hamnat utanför dagens pliktlagstiftning. Det gäller till exempel publicering på sociala medier, nätdistribuerade spel och andra multimediala och interaktiva uttryck.

En insamlingsrätt som ger KB de legala förutsättningarna att samla in svenskt elektroniskt material som ligger utanför dagens e-plikt, är en grundförutsättning för att KB:s insamling av e-publikationer ska ha möjlighet att ligga i takt med utvecklingen av nya medieformer.

Behov av omgående åtgärder
I väntan på en revidering av pliktlagstiftningen finns områden där det omgående krävs interimistiska åtgärder för att säkra den insamling som KB redan idag förväntas genomföra. Det handlar till exempel om att uppdatera lagstiftningen så att KB med lagstöd kan samla in radio, tv och digitalt biografvisad film.

Två lagar bör bli en
En revidering av pliktlagstiftningen bör göras omgående för att hindra att viktigt forskningsmaterial går förlorat, och för att kraftigt förbättra tillgången till KB:s digitala arkiv. Dagens två pliktlagar behöver föras samman och harmoniseras till en lagstiftning med en tillhörande förordning som reglerar tillhandahållandet.

En revidering av dagens pliktlagstiftning behöver fastställa pliktlagstiftningens syfte och omfattning utifrån aktuella förhållanden. Här ingår att tydliggöra det pliktinsamlade materialets relation till andra bibliotekssamlingar, liksom att se över dagens pliktbibliotekssystem. Detta inkluderar också att fastställa KB:s roll som nationellt audiovisuellt arkiv.

Om uppdraget
I regleringsbrevet för 2017 fick KB i uppdrag att genomföra en studie som övergripande belyser dagens publicerings- och medielandskap, med fokus på pliktbibliotekens möjligheter att samla in och tillgängliggöra relevanta publikationer. KB ska i studien belysa pliktlagstiftningens roll och utformning och eventuella behov av andra insamlingsmetoder.

Studiens huvudförfattare har varit KB:s verksamhetsutredare Göran Konstenius. 

Hela studien finns bifogad det här pressmeddelandet.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Sportfiskemässan Fortsätter Växa - Nu Större Än Någonsin
PRESS
22 feb
kl: 13:50

Sportfiskemässan Fortsätter Växa - Nu Större Än Någonsin

Intresset för sportfiske är fortsatt stort. I Sverige finns drygt två miljoner som sportfiskar någon gång årligen. Lägg där till alla som spontant bara fiskar då och då. Sportfiskemässan är 2018 tillbaka på Stockholmsmässan i Älvsjö och är större än någonsin. Besökarna kommer att ta del av fler aktiviteter och utställare på en större yta än vad Sportfiskemässan tidigare...

Bild på Månz Zelmerlöws Singel "happyland" 1:a På Itunes I Tyskland!
PRESS
22 feb
kl: 13:30

Månz Zelmerlöws Singel "happyland" 1:a På Itunes I Tyskland!

Det är inte bara i Sverige vi älskar Måns Zelmerlöws senaste singel "Happyland". Låten har nu placerat sig på första plats på Tysklands iTunes! "Happyland" fortsätter även att klättra uppåt på de andra stora musiklistorna. 

Dagens placeringar i Tyskland:

iTunes - Plats nr 1

Shazam - plats nr 13

Amazon -  plats nr 22

Bild på Hollywood Vampires Kommer Tillbaka Till Grönan
PRESS
22 feb
kl: 11:00

Hollywood Vampires Kommer Tillbaka Till Grönan

Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry, eller Hollywood Vampires som deras musikaliska projekt heter, spelade för ett fullsatt Gröna Lund 2016. I sommar, närmare bestämt den 7 juni, kommer de återigen tillbaka för att hylla levande och döda rocklegendarer på Stora Scen.

Hollywood Vampires bildades i början av 70-talet av bland andra Alice Cooper och var från början en...

Bild på Icona Pop Tillbaka På Gröna Lund
PRESS
22 feb
kl: 11:00

Icona Pop Tillbaka På Gröna Lund

2009 var året de bestämde sig för att skapa "the best band ever". Idag är de en av de mest internationellt framgångsrika svenska pop duos genom tiderna. De fick en megahit med låten "I Love It" som gick rakt in på Billboardlistan och sålde platina i USA. Den 23 maj är vi stolta över att återigen kunna presentera Icona Pop till Stora Scen.

Allting startade 2009 då den...

Bild på Inget Stoppar Darin På Svenska - Turnépremiär Och Slutsålt
PRESS
21 feb
kl: 12:40

Inget Stoppar Darin På Svenska - Turnépremiär Och Slutsålt

I fredags släppte Darin nya singeln "Astronaut". Låten är skriven tillsammans med Victor Thell och Maria Smith, en duo som även kommer vara med som förband på vårturnén.
Nu är det alltså dags att ta musiken till publiken med början i Göteborg. Det blir tjugofem stopp runt om i landet, bland annat vid Cirkus i Stockholm för tre spelningar. Flera av turnéns spelningar är...

Bild på Stim Och Ice I Unikt Avtal Med Facebook Om Ersättning Till Musikskapare
PRESS
21 feb
kl: 11:20

Stim Och Ice I Unikt Avtal Med Facebook Om Ersättning Till Musikskapare

Stim och ICE i unikt avtal med Facebook om ersättning till musikskapare

Stim har genom sitt internationella bolag ICE slutit avtal med Facebook. Det är Facebooks första multi-territoriella musiklicens och en viktig milstolpe för att musikskapare ska få ersättning när musiken används. Avtalet gäller Facebook, Instagram, Oculus och Messenger och täcker över 160 territorier...

Bild på Medborgarbandet Och Malmö Stadsteater Bjuder In Till Pressmöte Inför Världspremiären Av Vinnaren Tar Allt!
PRESS
21 feb
kl: 10:40

Medborgarbandet Och Malmö Stadsteater Bjuder In Till Pressmöte Inför Världspremiären Av Vinnaren Tar Allt!

Vinnaren tar allt är ett unikt samarbete mellan Malmö Stadsteater och Medborgarbandet, ett allkonstverk i utsvängd kostym med demokrati och medborgarskap i zenit. På scen står ett stort kollektiv av kreatörer, med artister som Nina Persson (The Cardigans), Thomas Öberg (Bob Hund), Kristin Amparo, Moto Boy och den sydafrikanska hiphopartisten Kanyi Mavi. Tillsammans framför kollektivet...

Bild på Wakeboard-Tävlingar Inomhus(!) I Allt För Sjöns Water Park
PRESS
21 feb
kl: 10:20

Wakeboard-Tävlingar Inomhus(!) I Allt För Sjöns Water Park

Kan du tänka dig en wakeboard-tävling utomhus en härlig junidag? Förmodligen. Kan du tänka dig en wakeboard-tävling inomhus en slaskig marsdag? Kanske inte. Därför är det helt unikt att detta kommer ske på Allt för sjön när tävlingarna SkiMarine JustRide - Best Trick och och Head2Head som arrangeras i Water Park.

Allt för sjön storsatsar på vattensporter med en...

Hitta oss på Facebook Hitta oss på Google Plus Hitta oss på Twitter