Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen

Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen
10 okt kl: 11:10

Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen


Göteborgs konstmuseum visar nu - för första gången i Sverige - en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900. Utställningen Mloda Polska. Sekelskifteskonst från Polen är ett unikt tillfälle att stifta bekantskap med ett flertal konstnärskap som är okända för många i Sverige. Välkommen till pressvisning torsdagen den 25 oktober kl 11.

Mloda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Mloda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

I utställningen visas 65 verk från Nationalmuseet i Warszawa, Nationalmuseet i Kraków och Muzeum Sztuki i Lodz. En betydande del utgörs av måleri i stort format. Bland konstnärerna återfinns förgrundsgestalter i den polska konsthistorien som Olga Boznanska,Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss,Witold Wojtkiewicz och Stanislaw Wyspianski.

-Utställningen innebär ett unikt tillfälle att se några av de främsta mästerverken från den polska konsten kring sekelskiftet 1900. Den ger också perspektiv på vår egen konsthistoria. Den nordiska sekelskifteskonsten har tidigare främst tolkats utifrån relationen Stockholm-Paris. Mloda Polska visar på andra centra och rörelser över den europeiska kontinenten, säger forskningsledare Kristoffer Arvidsson, en av utställningens curatorer.
Ett vitalt konstliv med internationella influenser
Många betydande konstnärer debuterade under den här perioden. En dynamisk anda uppstod där konst och politik förenades, där personliga berättelser sammanflätades med mytologiska. I myter, traditioner, folkliv och natur fann konstnärerna uttryck för en polsk identitet samtidigt som de inspirerades av konstnärliga strömningar i övriga Europa under vistelser i Paris, Berlin, München och Wien. Med influenser från symbolism, art nouveau och tidig modernism skapades ett vitalt konstnärligt klimat där Kraków och Warszawa utgjorde viktiga kreativa mötesplatser. 

- Något som är typiskt för många av konstnärerna inom denna rörelse är intresset för naturen, myter och det polska folket, som fram till 1918 inte hade en självständig nation. Karaktäristiskt är också det dekorativa formspråket och utbytet mellan konstformerna. Flera av konstnärerna arbetade med offentliga utsmyckningar, formgivning och grafisk design. Litteratur och musik hade en stark ställning i den kulturella identiteten och inspirerade konstnärerna. En av de mer framträdande konstnärerna, Stanislaw Wyspianski, skrev själv dramatik, säger intendent Eva Nygårds, även hon en av curatorerna bakom utställningen.

Liksom de svenska konstnärer som organiserade sig i den så kallade opponentrörelsen, med krav på modernisering av Konstakademien i Stockholm, bildade de polska konstnärerna Sztuka, det polska konstnärsförbundet. Många av de ledande konstnärerna inom Sztuka blev senare också lärare på konstakademin i Kraków, vilket medförde reformer och ett närmande mot internationella strömningar i konsten.

En presentation som guidar publiken genom polsk kultur och historiaUtställningen är indelad i fyra teman: porträtt, mytologi, folkliv och natur, vilka återspeglar olika sidor av Mloda Polska. Dessa teman är inte klart åtskilda utan flyter ofta in i varandra. Intresset för den polska identiteten och längtan efter en självständig polsk nation tar sig uttryck i kärleksförklaringar till det polska landskapet och folket.

Konstverken innehåller ofta symboler som kan vara svåra att tyda för en svensk publik då de hänvisar till polsk historia och kultur men också till religiösa traditioner. Eftersom dessa symboler och referenser inte självklart är tillgängliga för den svenska publiken erbjuds pedagogiska ingångar i katalogens texter, men även genom verks- och tema-texter samt ett bildspel i utställningen. Här förklaras bland annat de historiska förutsättningarna för Mloda Polska i Polens delning under 1700-talet.

- Att flertalet verk är okända för en svensk publik och dessutom innehåller främmande referenser innebär en pedagogisk utmaning, konstaterar Arvidsson. Därför är det särskilt glädjande att kunna erbjuda ingångar till rörelsen genom katalogens verkstexter och fördjupande essäer av ledande forskare på området från Polen och Sverige. Projektet innebär på det här sättet en pionjärinsats i Sverige då det redovisar ny forskning och nya perspektiv på materialet.

Utställningskatalogen produceras av Göteborgs konstmuseum. Den ges ut i samband med vernissagen och kommer att finnas till försäljning i museibutiken. Under utställningsperioden erbjuds flera programaktiviteter med visningar och föreläsningar som också ger fördjupning till utställningen.
Internationellt samarbete
Utställningen är ett samarbete med Nationalmuseet i Warszawa, vilket möjliggör ett stort antal betydande inlån. I ett senare skede kommer en större presentation av nordiskt sekelskifte med konstverk från Göteborgs konstmuseums samling att visas på Nationalmuseet i Warszawa.

- Samarbetet har uppmärksammats stort i Polen med presskonferens och mediabevakning i tidningar, radio och tv. Även om rörelsen Mloda Polska presenterats i andra utställningar i Europa och USA är detta första gången som riktningen visas i Sverige, säger intendent Eva Nygårds. Samarbeten av den här sorten möjliggörs av upparbetade kontakter med internationella institutioner och det faktum att Göteborgs konstmuseum har en samling av exceptionellt hög kvalitet, fortsätter Nygårds.
Fakta

Titel: Mloda Polska. Sekelskifteskonst från Polen

Visas på Göteborgs konstmuseum, Etagerna. 27 oktober 2018-17 mars 2019

Antal verk: 65

Curatorer: forskningsledare Kristoffer Arvidsson, intendent Eva Nygårds och intendent Johan Sjöström

Koncept: Johan Sjöström

Redaktörer för utställningskatalogen: Kristoffer Arvidsson, Eva Nygårds, Johan Sjöström

Författare: Tf museichef Anna Hyltze, Kristoffer Arvidsson, Eva Nygårds och Johan Sjöström, Dr. Agnieszka Morawinska, konsthistoriker och tidigare museichef vid Nationalmuseet i Warszawa, Dr. Andrzej Szczerski, universitetslektor, Konsthistoriska institutet, Jagellonska universitetet i Kraków samt Joanna Persman, konstkritiker.

Utställningen samfinansieras av Ministry of Culture och National Heritage of the Republic of Polen som en del av programmet NIEPODLEGLA 2017-2021, liksom av Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m.fl. ändamål, Wilhelm & Martina Lundgrens Understödsfond, Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Kungl. Patriotiska Sällskapet samt Polska institutet i Stockholm.
Pressvisning
Välkommen till pressvisning torsdagen den 25 oktober kl 11-12
Anmälan görs till helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se senast tisdagen den 23 oktober

Anna Hyltze, tf museichef hälsar välkommen
Utställningen presenteras av forskningsledare Kristoffer Arvidsson, intendent Eva Nygårds och intendent Johan Sjöström, samt Dr Agnieszka Morawinska, konsthistoriker och tidigare museichef vid Nationalmuseet i Warszawa
Vernissage
Välkommen till vernissage lördagen den 27 oktober kl 13-17

Anna Hyltze, tf museichef hälsar välkommen kl 14
Dr Piotr Rypson, museichef, Nationalmuseet i Warszawa, invigningstalar
Curator Kristoffer Arvidsson presenterar utställningen

Kontakt
Helene Karlsson, Kommunikatör
031-368 35 07, helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Kristoffer Arvidsson, Forskningsledare
031-368 35 29, kristoffer.arvidsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Eva Nygårds, Intendent
031-368 35 03, eva.nygards(Snabel)kultur.goteborg.se

Anna Hyltze, Tf Museichef
031-368 35 20, anna.hyltze(Snabel)kultur.goteborg.se 

Utställningen produceras i samarbete med:
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Australiensiska Trion Rüfüs Du Sol Släpper Nytt Album -
PRESS
19 okt
kl: 19:50

Australiensiska Trion Rüfüs Du Sol Släpper Nytt Album - "solace" Ute Nu!

Den elektroniska trion RÜFÜS DU SOL från Australien med nytt album och uppföljare till "Bloom" från 2016. Deras tredje studioalbum "SOLACE" är det första att ges ut via deras egna nylanserade förlag Rose Avenue och Reprise Records. "SOLACE" är RÜFÜS DU SOL's mörkaste och mest introspektiva album hittills. I låtarna ackompanjeras tunga elektroniska basgångarna med melodier och...

Bild på Rucklarens Väg - Fängslande Operadrama Om En Förlorares Uppgång Och Fall
PRESS
19 okt
kl: 15:30

Rucklarens Väg - Fängslande Operadrama Om En Förlorares Uppgång Och Fall

Här är Göteborgs Symfonikers kanske mest storstilade projekt säsongen 2018-2019: Stravinskys neoklassiska opera Rucklarens väg med Barbara Hannigan som dirigent. - Jag är helt begeistrad inför detta projekt, och särskilt att få börja resan med Göteborgs Symfoniker!, säger hon. Det blir tre föreställningar 12-15 december i regi av Linus Fellbom. Hela projektet dokumentärfilmas...

Bild på Mø Släpper Albumet
PRESS
19 okt
kl: 13:20

Mø Släpper Albumet "forever Neverland"

Det globala genombrottet öppnade alla dörrar till drömmarnas land. Men det skapade också ett förvirrande kaos för MØ och därför valde hon att gå tillbaka till sig själv och söka sin egen väg framåt - och skriva med hjärtat. För hon vill hellre vara popvärldens äkta och felbara människa än en upphöjd celebritet. Ur denna resa kommer nu hennes andra album "Forever Neverland",...

Bild på Little Mix Släpper Nya Albumet "lm5" 16 November
PRESS
19 okt
kl: 13:20

Little Mix Släpper Nya Albumet "lm5" 16 November

Little Mix har ägnat det senaste året med att skriva och spela in nya låtar med ett gäng kända låtskrivare och producenter, bland andra Ed Sheeran, Camille Purcell, Jess Glynne, MNEK och Timbaland. Samlingen av låtar är gruppens starkaste hittills och tjejerna beskriver detta som "albumet som vi alltid har velat göra". Nu är det officiellt att albumet "LM5" släpps den 16 november och...

Bild på Niello I Samarbete Med Ikhana - Släpper Nya Singeln
PRESS
19 okt
kl: 13:20

Niello I Samarbete Med Ikhana - Släpper Nya Singeln "fejdar Ut".

Niello känner vi igen från hits som bl a, "Sista ordet" (feat. Robin Stjernberg), "Legenden" (feat. Phantomen) och nu senast singeln "Dansa" som släpptes i somras. Nu är han aktuell med nya singeln "Fejdar ut" och den här gången har han valt att samarbeta med drottningen av "Zebrafunk" - Ikhana (Lisa Town). Ikhana har sedan en tid tillbaka bjudit på spännande låtar och samarbeten och...

Bild på Lionman Släpper Singeln "immortal"
PRESS
19 okt
kl: 13:20

Lionman Släpper Singeln "immortal"

LIONMAN släpper idag nya singeln "Immortal" och följer upp med EP nästa år. Efter många års låtskrivande och finslipande av det egna uttrycket debuterade Lionman, som egentligen heter Cedrik Hammar, tidigare i år med singlarna "Don't You Dare" och "Are You Mine". LYSSNA: https://LIONMAN.lnk.to/Immortal Att påstå att Lionman, är en speciell sångare är ingen överdrift; i hans röst...

Bild på Turnéaktuella Tove Styrke Släpper Nya Låten
PRESS
19 okt
kl: 13:20

Turnéaktuella Tove Styrke Släpper Nya Låten "vibe"

LYSSNA: https://ToveStyrke.lnk.to/Vibe Tove Styrke har under 2018 turnerat med både Lorde och Katy Perry, släppt sitt kritikerrosade tredje album "Sway", vunnit "Årets Pop" på P3 Guld samt haft en fantastisk sommarturné i Norden. Just nu är Tove ute på sin egna headlineturné i Nordamerika med utsålda spelningar i bl a Boston och San Fransisco.Tove fortsätter sedan sin turné i...

Bild på Klart: Titiyo Åker Ut På Turné Våren 2019!
PRESS
19 okt
kl: 12:00

Klart: Titiyo Åker Ut På Turné Våren 2019!

Titiyo är äntligen klar för turné igen! År 2016 tog hon sitt Grammisnominerade och brett hyllade album "13 Gården" ut på vägarna och gjorde sin första Sverigeturné på sju år. För en dryg månad sedan släpptes den nya singeln "Som ingenting" - och nu står det klart att Titiyo ger sig ut på vägarna under våren 2019. Biljetterna släpps den 22 oktober! Titiyo genomförde endast...

Hitta oss på Facebook