Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen

Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen
10 okt kl: 11:10

Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen


Göteborgs konstmuseum visar nu - för första gången i Sverige - en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900. Utställningen Mloda Polska. Sekelskifteskonst från Polen är ett unikt tillfälle att stifta bekantskap med ett flertal konstnärskap som är okända för många i Sverige. Välkommen till pressvisning torsdagen den 25 oktober kl 11.

Mloda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Mloda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

I utställningen visas 65 verk från Nationalmuseet i Warszawa, Nationalmuseet i Kraków och Muzeum Sztuki i Lodz. En betydande del utgörs av måleri i stort format. Bland konstnärerna återfinns förgrundsgestalter i den polska konsthistorien som Olga Boznanska,Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss,Witold Wojtkiewicz och Stanislaw Wyspianski.

-Utställningen innebär ett unikt tillfälle att se några av de främsta mästerverken från den polska konsten kring sekelskiftet 1900. Den ger också perspektiv på vår egen konsthistoria. Den nordiska sekelskifteskonsten har tidigare främst tolkats utifrån relationen Stockholm-Paris. Mloda Polska visar på andra centra och rörelser över den europeiska kontinenten, säger forskningsledare Kristoffer Arvidsson, en av utställningens curatorer.
Ett vitalt konstliv med internationella influenser
Många betydande konstnärer debuterade under den här perioden. En dynamisk anda uppstod där konst och politik förenades, där personliga berättelser sammanflätades med mytologiska. I myter, traditioner, folkliv och natur fann konstnärerna uttryck för en polsk identitet samtidigt som de inspirerades av konstnärliga strömningar i övriga Europa under vistelser i Paris, Berlin, München och Wien. Med influenser från symbolism, art nouveau och tidig modernism skapades ett vitalt konstnärligt klimat där Kraków och Warszawa utgjorde viktiga kreativa mötesplatser. 

- Något som är typiskt för många av konstnärerna inom denna rörelse är intresset för naturen, myter och det polska folket, som fram till 1918 inte hade en självständig nation. Karaktäristiskt är också det dekorativa formspråket och utbytet mellan konstformerna. Flera av konstnärerna arbetade med offentliga utsmyckningar, formgivning och grafisk design. Litteratur och musik hade en stark ställning i den kulturella identiteten och inspirerade konstnärerna. En av de mer framträdande konstnärerna, Stanislaw Wyspianski, skrev själv dramatik, säger intendent Eva Nygårds, även hon en av curatorerna bakom utställningen.

Liksom de svenska konstnärer som organiserade sig i den så kallade opponentrörelsen, med krav på modernisering av Konstakademien i Stockholm, bildade de polska konstnärerna Sztuka, det polska konstnärsförbundet. Många av de ledande konstnärerna inom Sztuka blev senare också lärare på konstakademin i Kraków, vilket medförde reformer och ett närmande mot internationella strömningar i konsten.

En presentation som guidar publiken genom polsk kultur och historiaUtställningen är indelad i fyra teman: porträtt, mytologi, folkliv och natur, vilka återspeglar olika sidor av Mloda Polska. Dessa teman är inte klart åtskilda utan flyter ofta in i varandra. Intresset för den polska identiteten och längtan efter en självständig polsk nation tar sig uttryck i kärleksförklaringar till det polska landskapet och folket.

Konstverken innehåller ofta symboler som kan vara svåra att tyda för en svensk publik då de hänvisar till polsk historia och kultur men också till religiösa traditioner. Eftersom dessa symboler och referenser inte självklart är tillgängliga för den svenska publiken erbjuds pedagogiska ingångar i katalogens texter, men även genom verks- och tema-texter samt ett bildspel i utställningen. Här förklaras bland annat de historiska förutsättningarna för Mloda Polska i Polens delning under 1700-talet.

- Att flertalet verk är okända för en svensk publik och dessutom innehåller främmande referenser innebär en pedagogisk utmaning, konstaterar Arvidsson. Därför är det särskilt glädjande att kunna erbjuda ingångar till rörelsen genom katalogens verkstexter och fördjupande essäer av ledande forskare på området från Polen och Sverige. Projektet innebär på det här sättet en pionjärinsats i Sverige då det redovisar ny forskning och nya perspektiv på materialet.

Utställningskatalogen produceras av Göteborgs konstmuseum. Den ges ut i samband med vernissagen och kommer att finnas till försäljning i museibutiken. Under utställningsperioden erbjuds flera programaktiviteter med visningar och föreläsningar som också ger fördjupning till utställningen.
Internationellt samarbete
Utställningen är ett samarbete med Nationalmuseet i Warszawa, vilket möjliggör ett stort antal betydande inlån. I ett senare skede kommer en större presentation av nordiskt sekelskifte med konstverk från Göteborgs konstmuseums samling att visas på Nationalmuseet i Warszawa.

- Samarbetet har uppmärksammats stort i Polen med presskonferens och mediabevakning i tidningar, radio och tv. Även om rörelsen Mloda Polska presenterats i andra utställningar i Europa och USA är detta första gången som riktningen visas i Sverige, säger intendent Eva Nygårds. Samarbeten av den här sorten möjliggörs av upparbetade kontakter med internationella institutioner och det faktum att Göteborgs konstmuseum har en samling av exceptionellt hög kvalitet, fortsätter Nygårds.
Fakta

Titel: Mloda Polska. Sekelskifteskonst från Polen

Visas på Göteborgs konstmuseum, Etagerna. 27 oktober 2018-17 mars 2019

Antal verk: 65

Curatorer: forskningsledare Kristoffer Arvidsson, intendent Eva Nygårds och intendent Johan Sjöström

Koncept: Johan Sjöström

Redaktörer för utställningskatalogen: Kristoffer Arvidsson, Eva Nygårds, Johan Sjöström

Författare: Tf museichef Anna Hyltze, Kristoffer Arvidsson, Eva Nygårds och Johan Sjöström, Dr. Agnieszka Morawinska, konsthistoriker och tidigare museichef vid Nationalmuseet i Warszawa, Dr. Andrzej Szczerski, universitetslektor, Konsthistoriska institutet, Jagellonska universitetet i Kraków samt Joanna Persman, konstkritiker.

Utställningen samfinansieras av Ministry of Culture och National Heritage of the Republic of Polen som en del av programmet NIEPODLEGLA 2017-2021, liksom av Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m.fl. ändamål, Wilhelm & Martina Lundgrens Understödsfond, Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Kungl. Patriotiska Sällskapet samt Polska institutet i Stockholm.
Pressvisning
Välkommen till pressvisning torsdagen den 25 oktober kl 11-12
Anmälan görs till helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se senast tisdagen den 23 oktober

Anna Hyltze, tf museichef hälsar välkommen
Utställningen presenteras av forskningsledare Kristoffer Arvidsson, intendent Eva Nygårds och intendent Johan Sjöström, samt Dr Agnieszka Morawinska, konsthistoriker och tidigare museichef vid Nationalmuseet i Warszawa
Vernissage
Välkommen till vernissage lördagen den 27 oktober kl 13-17

Anna Hyltze, tf museichef hälsar välkommen kl 14
Dr Piotr Rypson, museichef, Nationalmuseet i Warszawa, invigningstalar
Curator Kristoffer Arvidsson presenterar utställningen

Kontakt
Helene Karlsson, Kommunikatör
031-368 35 07, helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Kristoffer Arvidsson, Forskningsledare
031-368 35 29, kristoffer.arvidsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Eva Nygårds, Intendent
031-368 35 03, eva.nygards(Snabel)kultur.goteborg.se

Anna Hyltze, Tf Museichef
031-368 35 20, anna.hyltze(Snabel)kultur.goteborg.se 

Utställningen produceras i samarbete med:
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Us Och Humorkollektivet Semst I Samarbete - Bjuder In Till Presskonferens
PRESS
11 dec
kl: 17:00

Us Och Humorkollektivet Semst I Samarbete - Bjuder In Till Presskonferens

På fredag klockan 18:30 kommer SEMST i en direktsänd pressträff förklara allt. Precis allt. Efter fyra utsålda turnéer växlar Branne Pavlovic, Ahmed Berhan och Jonathan Unge upp och kastar sig handlöst in i ett samarbete med United Stage Artist. De har kallats kulturella provokatörer och rubrikerna har varit svarta. SEMST har aldrig haft som mål att stryka medhårs. Den nya tidens...

Bild på Dan Hylander & Raj Montana Band På Turné I Vår
PRESS
11 dec
kl: 11:30

Dan Hylander & Raj Montana Band På Turné I Vår

Det legendariska bandet släpper ny musik och ger sig ut på vägarna igen. För första gången på 34 år ställde sig originaluppsättningen av Dan Hylander & Raj Montana Band på en scen framför ett utsålt KB i Malmö hösten 2017. Upplevelsen och mötet med publiken gav bandet ny energi och man bestämde sig omgående för att återförenas och spela in en ny platta. Under sommaren...

Bild på Svenska Mässan Och Gothia Towers Är Västra Götalands Läns Friskaste Företag - Kan Bli Sveriges Friskaste Företag
PRESS
10 dec
kl: 20:50

Svenska Mässan Och Gothia Towers Är Västra Götalands Läns Friskaste Företag - Kan Bli Sveriges Friskaste Företag

Svenska Mässan och Gothia Towers är Västra Götalands läns friskaste företag och går nu vidare som en av totalt sju nominerade i landet till att vinna utmärkelsen Sveriges Friskaste Företag 2018. Priset går till det företag som lyckats allra bäst med att skapa en frisk och välmående arbetsplats. Sveriges Friskaste Företag, som delas ut för andra året i rad, är ett pris som...

Bild på Humorgruppen Stallet Presenterar En Måndagsklubb Med Gäster - En Föreställning Om Flockbeteende, Premiär På Rival Den 11 Mars
PRESS
10 dec
kl: 13:20

Humorgruppen Stallet Presenterar En Måndagsklubb Med Gäster - En Föreställning Om Flockbeteende, Premiär På Rival Den 11 Mars

Den hyllade humorgruppen Stallet - Elin, Linn, Isabella, Isabelle och Anni - arrangerar en måndagsklubb på Rival i Stockholm i vår. Under åtta måndagskvällar, mellan den 11 mars och6 maj, framför de en föreställning om flockbeteende där även ett antal gäster kommer ansluta till flocken. För regin står Sissela Kyle. Biljetterna släpps den 12 december kl. 10.00. I Stallet står de...

Bild på Laleh Presenterar Datum För Svenska Städerna För Sommaren 2019!
PRESS
10 dec
kl: 10:50

Laleh Presenterar Datum För Svenska Städerna För Sommaren 2019!

För en vecka sedan stod det klart att Laleh är tillbaka med ett nytt album i vår, turné och en ny singel redan i januari. Sedan dess fick vi veta att hon är en av huvudakterna i Lollapalooza 2019 Senast artisten var ute på turné var efter hennes 6:e album Kristaller som kom ut 2016. Sommarens och höstens turné drog rekordpublik, över 105.000 biljetter såldes och konserterna tog...

Bild på Laleh Presenterar Datum För Svenska Städerna För Sommaren 2019!
PRESS
10 dec
kl: 10:10

Laleh Presenterar Datum För Svenska Städerna För Sommaren 2019!

För en vecka sedan stod det klart att Laleh är tillbaka med ett nytt album i vår, turné och en ny singel redan i januari. Sedan dess fick vi veta att hon är en av huvudakterna i Lollapalooza 2019. Senast artisten var ute på turné var efter hennes 6:e album Kristaller som kom ut 2016. Sommarens och höstens turné drog rekordpublik, över 105.000 biljetter såldes och konserterna tog...

Bild på Barbara Hannigans Operadebut Som Dirigent Med Göteborgs Symfoniker
PRESS
7 dec
kl: 17:20

Barbara Hannigans Operadebut Som Dirigent Med Göteborgs Symfoniker

Barbara Hannigan dirigerar sin första opera någonsin : Rucklarens väg av Igor Stravinsky. Vid uppsättningen av regissören Linus Fellbom medverkar Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble samt sångare från Barbara Hannigans Equilibrium Young Artists mentoring initiative. Operaproduktionen har premiär den 12 december i Göteborgs Konserthus med ytterligare framföranden...

Bild på Julen Är Här Med Sannex!
PRESS
7 dec
kl: 13:20

Julen Är Här Med Sannex!

Nu kommer Sannex bidrag till julstämningen 2018: De fortsätter här med sitt countrytema och levererar en unik tolkning av klassikern "Julen är här" med både banjo och steelguitar! Låten är producerad av Andreas Olsson och mixad av Amir Aly. Sannex har haft ett hektiskt år med release av albumet Crossroads som delvis är inspelat i Nashville och på det bland annat medverkan i...

Hitta oss på Facebook