Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen

Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen
10 okt kl: 11:10

Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen


Göteborgs konstmuseum visar nu - för första gången i Sverige - en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900. Utställningen Mloda Polska. Sekelskifteskonst från Polen är ett unikt tillfälle att stifta bekantskap med ett flertal konstnärskap som är okända för många i Sverige. Välkommen till pressvisning torsdagen den 25 oktober kl 11.

Mloda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Mloda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

I utställningen visas 65 verk från Nationalmuseet i Warszawa, Nationalmuseet i Kraków och Muzeum Sztuki i Lodz. En betydande del utgörs av måleri i stort format. Bland konstnärerna återfinns förgrundsgestalter i den polska konsthistorien som Olga Boznanska,Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss,Witold Wojtkiewicz och Stanislaw Wyspianski.

-Utställningen innebär ett unikt tillfälle att se några av de främsta mästerverken från den polska konsten kring sekelskiftet 1900. Den ger också perspektiv på vår egen konsthistoria. Den nordiska sekelskifteskonsten har tidigare främst tolkats utifrån relationen Stockholm-Paris. Mloda Polska visar på andra centra och rörelser över den europeiska kontinenten, säger forskningsledare Kristoffer Arvidsson, en av utställningens curatorer.
Ett vitalt konstliv med internationella influenser
Många betydande konstnärer debuterade under den här perioden. En dynamisk anda uppstod där konst och politik förenades, där personliga berättelser sammanflätades med mytologiska. I myter, traditioner, folkliv och natur fann konstnärerna uttryck för en polsk identitet samtidigt som de inspirerades av konstnärliga strömningar i övriga Europa under vistelser i Paris, Berlin, München och Wien. Med influenser från symbolism, art nouveau och tidig modernism skapades ett vitalt konstnärligt klimat där Kraków och Warszawa utgjorde viktiga kreativa mötesplatser. 

- Något som är typiskt för många av konstnärerna inom denna rörelse är intresset för naturen, myter och det polska folket, som fram till 1918 inte hade en självständig nation. Karaktäristiskt är också det dekorativa formspråket och utbytet mellan konstformerna. Flera av konstnärerna arbetade med offentliga utsmyckningar, formgivning och grafisk design. Litteratur och musik hade en stark ställning i den kulturella identiteten och inspirerade konstnärerna. En av de mer framträdande konstnärerna, Stanislaw Wyspianski, skrev själv dramatik, säger intendent Eva Nygårds, även hon en av curatorerna bakom utställningen.

Liksom de svenska konstnärer som organiserade sig i den så kallade opponentrörelsen, med krav på modernisering av Konstakademien i Stockholm, bildade de polska konstnärerna Sztuka, det polska konstnärsförbundet. Många av de ledande konstnärerna inom Sztuka blev senare också lärare på konstakademin i Kraków, vilket medförde reformer och ett närmande mot internationella strömningar i konsten.

En presentation som guidar publiken genom polsk kultur och historiaUtställningen är indelad i fyra teman: porträtt, mytologi, folkliv och natur, vilka återspeglar olika sidor av Mloda Polska. Dessa teman är inte klart åtskilda utan flyter ofta in i varandra. Intresset för den polska identiteten och längtan efter en självständig polsk nation tar sig uttryck i kärleksförklaringar till det polska landskapet och folket.

Konstverken innehåller ofta symboler som kan vara svåra att tyda för en svensk publik då de hänvisar till polsk historia och kultur men också till religiösa traditioner. Eftersom dessa symboler och referenser inte självklart är tillgängliga för den svenska publiken erbjuds pedagogiska ingångar i katalogens texter, men även genom verks- och tema-texter samt ett bildspel i utställningen. Här förklaras bland annat de historiska förutsättningarna för Mloda Polska i Polens delning under 1700-talet.

- Att flertalet verk är okända för en svensk publik och dessutom innehåller främmande referenser innebär en pedagogisk utmaning, konstaterar Arvidsson. Därför är det särskilt glädjande att kunna erbjuda ingångar till rörelsen genom katalogens verkstexter och fördjupande essäer av ledande forskare på området från Polen och Sverige. Projektet innebär på det här sättet en pionjärinsats i Sverige då det redovisar ny forskning och nya perspektiv på materialet.

Utställningskatalogen produceras av Göteborgs konstmuseum. Den ges ut i samband med vernissagen och kommer att finnas till försäljning i museibutiken. Under utställningsperioden erbjuds flera programaktiviteter med visningar och föreläsningar som också ger fördjupning till utställningen.
Internationellt samarbete
Utställningen är ett samarbete med Nationalmuseet i Warszawa, vilket möjliggör ett stort antal betydande inlån. I ett senare skede kommer en större presentation av nordiskt sekelskifte med konstverk från Göteborgs konstmuseums samling att visas på Nationalmuseet i Warszawa.

- Samarbetet har uppmärksammats stort i Polen med presskonferens och mediabevakning i tidningar, radio och tv. Även om rörelsen Mloda Polska presenterats i andra utställningar i Europa och USA är detta första gången som riktningen visas i Sverige, säger intendent Eva Nygårds. Samarbeten av den här sorten möjliggörs av upparbetade kontakter med internationella institutioner och det faktum att Göteborgs konstmuseum har en samling av exceptionellt hög kvalitet, fortsätter Nygårds.
Fakta

Titel: Mloda Polska. Sekelskifteskonst från Polen

Visas på Göteborgs konstmuseum, Etagerna. 27 oktober 2018-17 mars 2019

Antal verk: 65

Curatorer: forskningsledare Kristoffer Arvidsson, intendent Eva Nygårds och intendent Johan Sjöström

Koncept: Johan Sjöström

Redaktörer för utställningskatalogen: Kristoffer Arvidsson, Eva Nygårds, Johan Sjöström

Författare: Tf museichef Anna Hyltze, Kristoffer Arvidsson, Eva Nygårds och Johan Sjöström, Dr. Agnieszka Morawinska, konsthistoriker och tidigare museichef vid Nationalmuseet i Warszawa, Dr. Andrzej Szczerski, universitetslektor, Konsthistoriska institutet, Jagellonska universitetet i Kraków samt Joanna Persman, konstkritiker.

Utställningen samfinansieras av Ministry of Culture och National Heritage of the Republic of Polen som en del av programmet NIEPODLEGLA 2017-2021, liksom av Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m.fl. ändamål, Wilhelm & Martina Lundgrens Understödsfond, Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Kungl. Patriotiska Sällskapet samt Polska institutet i Stockholm.
Pressvisning
Välkommen till pressvisning torsdagen den 25 oktober kl 11-12
Anmälan görs till helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se senast tisdagen den 23 oktober

Anna Hyltze, tf museichef hälsar välkommen
Utställningen presenteras av forskningsledare Kristoffer Arvidsson, intendent Eva Nygårds och intendent Johan Sjöström, samt Dr Agnieszka Morawinska, konsthistoriker och tidigare museichef vid Nationalmuseet i Warszawa
Vernissage
Välkommen till vernissage lördagen den 27 oktober kl 13-17

Anna Hyltze, tf museichef hälsar välkommen kl 14
Dr Piotr Rypson, museichef, Nationalmuseet i Warszawa, invigningstalar
Curator Kristoffer Arvidsson presenterar utställningen

Kontakt
Helene Karlsson, Kommunikatör
031-368 35 07, helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Kristoffer Arvidsson, Forskningsledare
031-368 35 29, kristoffer.arvidsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Eva Nygårds, Intendent
031-368 35 03, eva.nygards(Snabel)kultur.goteborg.se

Anna Hyltze, Tf Museichef
031-368 35 20, anna.hyltze(Snabel)kultur.goteborg.se 

Utställningen produceras i samarbete med:
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Pontus & Amerikanerna Gör Comeback Med Ny Singel Och Turné!
PRESS
19 apr
kl: 10:40

Pontus & Amerikanerna Gör Comeback Med Ny Singel Och Turné!

Popgruppen Pontus & Amerikanerna återförenas. Under våren - precis 30 år efter skivdebuten 1989 - släpper bandet 10 maj nya singeln "Folk som oss". Och i sommar åker gruppen på turné med premiär 6 juli på Djurönäsets festival. Med låtar som "Min bror och jag", "Godmorgon Columbus" och "Elvis och Astronauter" vann Pontus & Amerikanerna under 1990-talet stor publik runt om i...

Bild på Joe & The Anchor Släpper Ep:n Antidote
PRESS
19 apr
kl: 09:00

Joe & The Anchor Släpper Ep:n Antidote

Efter tre lyckade singelsläpp är Joe & The Anchor EP ANTIDOTE här. Med ett polerat sound, personliga texter och medryckande melodier är ANTIDOTE Malmöbandets mest ambitiösa släpp hittills. Lyssna: https://JoeTheAnchor.lnk.to/Antidote Med sju fullängdslåtar är ANTIDOTE en inblick i bandmedlemmarnas personliga erfarenheter av motgångar och hjärtekross, men även den hoppfullhet...

Bild på Kygo Och Rita Ora Släpper Singeln
PRESS
19 apr
kl: 09:00

Kygo Och Rita Ora Släpper Singeln "carry On" Från Kommande Filmen "pokèmon Detective Pikachu"

Den världsaktuella producenten, låtskrivaren och DJn, Kyrre Gørvell-Dahll - aka Kygo och artisten Rita Ora, släpper idag en helt ny singel och video; "Carry On". En singel som också är ledmotivet och den enda låt som släpps från den kommande storfilmen, "Pokémon Detective Pikachu", där även Rita Ora spelar rollen som doktor Ann Laurent. "Carry On" följer upp singeln "Think About...

Bild på Sven-Bertil Taube Spelar Enligt Tradition På Liseberg I Augusti
PRESS
18 apr
kl: 12:10

Sven-Bertil Taube Spelar Enligt Tradition På Liseberg I Augusti

Folkkära Sven-Bertil Taube har en lång karriär bakom sig och har de senaste åren varit återigen aktuell med ny musik och medverkan i både teater och TV. Under 2017 släpptes albumet Så länge skutan kan gå med Evert Taubes visor och i höstas kom volym 2. Den 17 augusti är det dags för Sven-Bertil Taubes sommarkonsert på Liseberg. Sven-Bertil Taube har en lång karriär bakom sig som...

Bild på Ana Diaz Är Tillbaka Med Singeln
PRESS
18 apr
kl: 11:00

Ana Diaz Är Tillbaka Med Singeln "100"

LYSSNA: https://AnaDiaz.lnk.to/100 Idag den 18 april släpper Ana Diaz singeln 100, en smärtsam kärleksballad om när en relation tar slut. Texten skrevs av Ana själv, 20 minuter senare var texten klar och spelades in med ett piano på bara en sångtagning. Det är en låt som vill bli lyssnad på. Jag tror det är bäst om man sitter ner och att settingen inte är för livlig för att...

Bild på Madi Banja Släpper Singeln
PRESS
18 apr
kl: 11:00

Madi Banja Släpper Singeln "primadonna" Och Releasedatum För Kommande Debutalbum "välsignelsen"

LYSSNA: MadiBanja.lnk.to/Primadonna Nyligen släppte Madi Banja singeln Trophy tillsammans med Imenella som fick ett fint mottagande av såväl fans som kritiker. Han fortsätter nu med att släppa singeln Primadonna, en låt om att jaga och längta efter det alla behöver, lite kärlek. Idag står det också klart att Madi släpper sitt debutalbum Välsignelsen den 14 juni. Musik...

Bild på Saga Berlin Gästar Konst Som Motstånd
PRESS
17 apr
kl: 21:00

Saga Berlin Gästar Konst Som Motstånd

I Stora Teaterns samtalsserie "Konst som motstånd" möter vi konstnärer som använder sitt konstnärskap för att påverka och skapa förändring. Under vårens sista samtal i serien får vi möta konstnären Saga Berlin. Saga Berlin har uppmärksammats för sina starka porträtt där hon ofta berättar om sina vänner och sin närmiljö. Hon kallar sina verk för sociala experiment, ofta...

Bild på Samir & Viktor Och Lbsb Uppträder På Liseberg På Nationaldagen
PRESS
17 apr
kl: 14:10

Samir & Viktor Och Lbsb Uppträder På Liseberg På Nationaldagen

På nationaldagen 6 juni blir det en heldag för Lisebergs dansglada gäster. Under samma kväll uppträder de anonyma klubbfavoriterna LBSB och de populära hitmakarna Samir & Viktor på Stora Scenen. Först ut på scen är LBSB, den hemliga framgångssagan som fått dansgolven att vibrera sedan 2013. Med Västerås som bas har LBSB skapat elektroniska låtar med dansanta melodier och...

Hitta oss på Facebook