Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen

Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen
10 okt kl: 11:10

Pressvisning: Mloda Polska. Sekelskifteskonst Från Polen


Göteborgs konstmuseum visar nu - för första gången i Sverige - en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900. Utställningen Mloda Polska. Sekelskifteskonst från Polen är ett unikt tillfälle att stifta bekantskap med ett flertal konstnärskap som är okända för många i Sverige. Välkommen till pressvisning torsdagen den 25 oktober kl 11.

Mloda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Mloda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

I utställningen visas 65 verk från Nationalmuseet i Warszawa, Nationalmuseet i Kraków och Muzeum Sztuki i Lodz. En betydande del utgörs av måleri i stort format. Bland konstnärerna återfinns förgrundsgestalter i den polska konsthistorien som Olga Boznanska,Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss,Witold Wojtkiewicz och Stanislaw Wyspianski.

-Utställningen innebär ett unikt tillfälle att se några av de främsta mästerverken från den polska konsten kring sekelskiftet 1900. Den ger också perspektiv på vår egen konsthistoria. Den nordiska sekelskifteskonsten har tidigare främst tolkats utifrån relationen Stockholm-Paris. Mloda Polska visar på andra centra och rörelser över den europeiska kontinenten, säger forskningsledare Kristoffer Arvidsson, en av utställningens curatorer.
Ett vitalt konstliv med internationella influenser
Många betydande konstnärer debuterade under den här perioden. En dynamisk anda uppstod där konst och politik förenades, där personliga berättelser sammanflätades med mytologiska. I myter, traditioner, folkliv och natur fann konstnärerna uttryck för en polsk identitet samtidigt som de inspirerades av konstnärliga strömningar i övriga Europa under vistelser i Paris, Berlin, München och Wien. Med influenser från symbolism, art nouveau och tidig modernism skapades ett vitalt konstnärligt klimat där Kraków och Warszawa utgjorde viktiga kreativa mötesplatser. 

- Något som är typiskt för många av konstnärerna inom denna rörelse är intresset för naturen, myter och det polska folket, som fram till 1918 inte hade en självständig nation. Karaktäristiskt är också det dekorativa formspråket och utbytet mellan konstformerna. Flera av konstnärerna arbetade med offentliga utsmyckningar, formgivning och grafisk design. Litteratur och musik hade en stark ställning i den kulturella identiteten och inspirerade konstnärerna. En av de mer framträdande konstnärerna, Stanislaw Wyspianski, skrev själv dramatik, säger intendent Eva Nygårds, även hon en av curatorerna bakom utställningen.

Liksom de svenska konstnärer som organiserade sig i den så kallade opponentrörelsen, med krav på modernisering av Konstakademien i Stockholm, bildade de polska konstnärerna Sztuka, det polska konstnärsförbundet. Många av de ledande konstnärerna inom Sztuka blev senare också lärare på konstakademin i Kraków, vilket medförde reformer och ett närmande mot internationella strömningar i konsten.

En presentation som guidar publiken genom polsk kultur och historiaUtställningen är indelad i fyra teman: porträtt, mytologi, folkliv och natur, vilka återspeglar olika sidor av Mloda Polska. Dessa teman är inte klart åtskilda utan flyter ofta in i varandra. Intresset för den polska identiteten och längtan efter en självständig polsk nation tar sig uttryck i kärleksförklaringar till det polska landskapet och folket.

Konstverken innehåller ofta symboler som kan vara svåra att tyda för en svensk publik då de hänvisar till polsk historia och kultur men också till religiösa traditioner. Eftersom dessa symboler och referenser inte självklart är tillgängliga för den svenska publiken erbjuds pedagogiska ingångar i katalogens texter, men även genom verks- och tema-texter samt ett bildspel i utställningen. Här förklaras bland annat de historiska förutsättningarna för Mloda Polska i Polens delning under 1700-talet.

- Att flertalet verk är okända för en svensk publik och dessutom innehåller främmande referenser innebär en pedagogisk utmaning, konstaterar Arvidsson. Därför är det särskilt glädjande att kunna erbjuda ingångar till rörelsen genom katalogens verkstexter och fördjupande essäer av ledande forskare på området från Polen och Sverige. Projektet innebär på det här sättet en pionjärinsats i Sverige då det redovisar ny forskning och nya perspektiv på materialet.

Utställningskatalogen produceras av Göteborgs konstmuseum. Den ges ut i samband med vernissagen och kommer att finnas till försäljning i museibutiken. Under utställningsperioden erbjuds flera programaktiviteter med visningar och föreläsningar som också ger fördjupning till utställningen.
Internationellt samarbete
Utställningen är ett samarbete med Nationalmuseet i Warszawa, vilket möjliggör ett stort antal betydande inlån. I ett senare skede kommer en större presentation av nordiskt sekelskifte med konstverk från Göteborgs konstmuseums samling att visas på Nationalmuseet i Warszawa.

- Samarbetet har uppmärksammats stort i Polen med presskonferens och mediabevakning i tidningar, radio och tv. Även om rörelsen Mloda Polska presenterats i andra utställningar i Europa och USA är detta första gången som riktningen visas i Sverige, säger intendent Eva Nygårds. Samarbeten av den här sorten möjliggörs av upparbetade kontakter med internationella institutioner och det faktum att Göteborgs konstmuseum har en samling av exceptionellt hög kvalitet, fortsätter Nygårds.
Fakta

Titel: Mloda Polska. Sekelskifteskonst från Polen

Visas på Göteborgs konstmuseum, Etagerna. 27 oktober 2018-17 mars 2019

Antal verk: 65

Curatorer: forskningsledare Kristoffer Arvidsson, intendent Eva Nygårds och intendent Johan Sjöström

Koncept: Johan Sjöström

Redaktörer för utställningskatalogen: Kristoffer Arvidsson, Eva Nygårds, Johan Sjöström

Författare: Tf museichef Anna Hyltze, Kristoffer Arvidsson, Eva Nygårds och Johan Sjöström, Dr. Agnieszka Morawinska, konsthistoriker och tidigare museichef vid Nationalmuseet i Warszawa, Dr. Andrzej Szczerski, universitetslektor, Konsthistoriska institutet, Jagellonska universitetet i Kraków samt Joanna Persman, konstkritiker.

Utställningen samfinansieras av Ministry of Culture och National Heritage of the Republic of Polen som en del av programmet NIEPODLEGLA 2017-2021, liksom av Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m.fl. ändamål, Wilhelm & Martina Lundgrens Understödsfond, Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Kungl. Patriotiska Sällskapet samt Polska institutet i Stockholm.
Pressvisning
Välkommen till pressvisning torsdagen den 25 oktober kl 11-12
Anmälan görs till helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se senast tisdagen den 23 oktober

Anna Hyltze, tf museichef hälsar välkommen
Utställningen presenteras av forskningsledare Kristoffer Arvidsson, intendent Eva Nygårds och intendent Johan Sjöström, samt Dr Agnieszka Morawinska, konsthistoriker och tidigare museichef vid Nationalmuseet i Warszawa
Vernissage
Välkommen till vernissage lördagen den 27 oktober kl 13-17

Anna Hyltze, tf museichef hälsar välkommen kl 14
Dr Piotr Rypson, museichef, Nationalmuseet i Warszawa, invigningstalar
Curator Kristoffer Arvidsson presenterar utställningen

Kontakt
Helene Karlsson, Kommunikatör
031-368 35 07, helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Kristoffer Arvidsson, Forskningsledare
031-368 35 29, kristoffer.arvidsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Eva Nygårds, Intendent
031-368 35 03, eva.nygards(Snabel)kultur.goteborg.se

Anna Hyltze, Tf Museichef
031-368 35 20, anna.hyltze(Snabel)kultur.goteborg.se 

Utställningen produceras i samarbete med:
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!
PRESS
19 feb
kl: 09:00

Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!

Den 11 mars är det premiär för humorgruppen Stallets måndagsklubb på Rival i Stockholm. Kvällarna kommer fyllas av humor, musik, sång och dans samt bjuda på en gedigen gästlista i form av William Spetz, Sissela Kyle, Fredrik Lindström, Johan Glans, Helena Bergström, Babben Larsson och Kristian Luuk. Kompositör och ljuddesigner för föreställningen är den tokhyllade artisten Min...

Bild på Svergies Största Gammeldansevent Nordstadssvängen 23 Februari
PRESS
18 feb
kl: 12:50

Svergies Största Gammeldansevent Nordstadssvängen 23 Februari

En av de största gammeldanstävlingarna i Svergie lockar hundratals dansare traditionsenligt till Nordstan när Korpens Nordsstadssvängen drar igång den 23 februari. Dansare från hela Sverige sluter upp och tar en sväng i denna tävling tillika uppvisning. Det blir dansklassiker som Svingen, Mazurka, Schottis, Hambo, Vals, Familjevals, Pariserpolka och Tölösteppen, i bästa folklore...

Bild på Vi Laddar För Melodifestivalens Fjärde Och Sista Deltävling - I Lidköping Tar Ann-Louise Hansson Och John Lundvik Upp Kampen Om Pokalen!
PRESS
17 feb
kl: 10:30

Vi Laddar För Melodifestivalens Fjärde Och Sista Deltävling - I Lidköping Tar Ann-Louise Hansson Och John Lundvik Upp Kampen Om Pokalen!

Nedräkningen har börjat till den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2019. Vi styr kosan mot Lidköping och ger plats på scen åt veteranen Ann-Louise Hansson och John Lundvik som avslutar tävlingen med två känslosamma låtar. Ann-Louise Hansson går ut som startnummer 6 i Lidköping med låten "Kärleken Finns Kvar". Denna låt som ligger Ann-Louise varmt om hjärtat...

Bild på Iselin Har Tidigare Lånat Ut Sin Röst Till Bland Annat Seeb Och Alan Walker - Nu Släpper Hon Ny Singel
PRESS
15 feb
kl: 13:50

Iselin Har Tidigare Lånat Ut Sin Röst Till Bland Annat Seeb Och Alan Walker - Nu Släpper Hon Ny Singel

Iselin har tidigare släppt två singlar Bathtub som hon skrev tillsammans med Fatmax Gsus (Max Grahn) från Wolfcousins (som även producerade) och Lost, skriven tillsammans med producentduon MADFUN (Madeleine Eliasson & Fanny Hultman). Den 15 februari släpps nya singeln Anyone Out There som kom till i Stockholm förra vintern en dag när det rådde snökaos i hela landet. Gatorna var tomma...

Bild på Sveriges Nya Popband Estrad Släpper Singeln
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Sveriges Nya Popband Estrad Släpper Singeln "vårt År" Feat Tjuvjakt

Du har garanterat redan hört flera av bandmedlemmarna förut men aldrig tidigare som bandet estrad. Idag släpper dem sin första singel "Vårt År" feat Tjuvjakt. Tillsammans ligger bandmedlemmarna i estrad bakom hits som "Mer för varandra" och "High With Somebody". Båda låtarna var i år nominerade i kategorin "Årets låt" på P3 Guld galan. Lyssna: https://estrad.lnk.to/VartAr Bandet...

Bild på Albin Lee Meldau Släpper Ep:n
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Albin Lee Meldau Släpper Ep:n "the Purgatory Sessions"!

Idag släpper Albin Lee Meldau "The Purgatory Sessions", en 5-spårs EP som innehåller den nya låten "Purgatory" och akustiska versioner av fyra spår från hans rosade debutalbum "About You", som gick upp på topplistans 2:a plats innan jul. "The Purgatory Sessions" är producerad av Cam Blackwood (George Ezra, London Grammar) Att ta ner låtarna till grunden som Albin har gjort på "The...

Bild på Junior Brielle Släpper Nya Singeln
PRESS
15 feb
kl: 12:50

Junior Brielle Släpper Nya Singeln "fem I Fem" Och Datumet För Kommande Debutalbumet

Junior Brielle har redan hunnit bli utnämnda till "Framtidens artist" av P3, Grammisnominerade i kategorin "årets nykomlingar" och nominerade till "Årets genombrott" i GAFFA-priset. Idag 15 februari släpper de singeln "Fem i Fem" och den 29 mars väntar debutalbumet. LYSSNA: https://lnk.to/FemiFem Fem i Fem utspelar sig klockan 04:55 på valfri nattklubb i valfri storstad. Texten talar...

Bild på Emil Jensen Släpper Singel Inför Vårturnén -
PRESS
15 feb
kl: 11:40

Emil Jensen Släpper Singel Inför Vårturnén - "trollslända (Ny Vända)" Ute Nu

Snart åker Emil Jensen ut på vägarna igen med sin hyllade föreställning "En gemensam galning" som blev en publiksuccé i höstas - turnén inkluderar nu även Oslo. I dag släpper han en singel med titeln "Trollslända (ny vända)". Emil om att turnén förlängts: - Efter det fantastiska mottagande vi fått under hösten, känns det omöjligt att inte fortsätta till våren. Det har...

Hitta oss på Facebook