Menu
På nya albumet ”Roses N Guns” bjuder Skott in lyssnaren till en helt egen värld

På nya albumet ”Roses N Guns” bjuder Skott in lyssnaren till en helt egen värld

3 mar kl: 09:00

Med smittsam pop som hämtar näring från såväl uppväxtens folkmusik som tonårens tv-spelsmusik har Skott hittat ett eget sound som hela tiden når nya publiklager. Senast med TikTok-hiten ”Overcome” och två låtar i fjolårets säsong av internationella Netflix-succén ”Young Royals”. Idag släpps”Roses N Guns”, hennes nya album som bjuder in lyssnaren till en helt egen värld.

Lyssna på albumet här

Du får en bild av Skott och vad hon vill förmedla med sin musik bara genom att titta på hennes skivomslag. Ta till exempel till nya albumet ”Roses N Guns” som avbildar en karta där alla låtar utgör en plats. Dessa platser, inte sällan även låtarna i sig, leder oss tillbaka till hennes barndom i Vikarbyn invid Siljan i Dalarna.

En av dessa låtar som också är en plats heter ”Memory Shore”, för övrigt skivans kanske mest folkmusiklika skapelse.

– När jag var liten och någon närstående eller ett husdjur gick bort brukade min mamma säga att jag skulle föreställa mig en strand dit alla – människor, djur, minnen – gick tillsammans och mådde bra. Även som vuxen har jag tänkt på den grejen, att man alltid har det stället.

Den som har sett artworken till hennes tidigare släpp lär få en aha-upplevelse, ty för Skott hänger allting – musiken, skapandet, det visuella – ihop och är en del av ett större koncept. I albumomslaget göms också, för den uppmärksamme, en skatt.

– För mig är själva låtskrivandet som att gå på skattjakt, säger hon. Man vet aldrig riktigt vad för spännande saker man ska gräva upp och skapa ett konstverk av.

– Jag tycker också om när det är äventyrskänsla och fullt av symbolik, ja lite som ett tv-spel, att man liksom skapar en helt egen värld.

Om uppväxten i folkmusiknästet Vikarbyn säger hon:

– Spelmansstämmor överallt. Allt det där hade jag runt knuten. Som barn var jag själv med i Vikarbyns lilla spelmanslag där jag spelade fiol. Någonstans där, ganska tidigt, började jag skriva texter med de första engelska orden jag kunde.

I tonåren kom en annan sorts musik att dominera hennes fritid, närmare bestämt TV-spelsmusik.

– Det var det jag lyssnade på i min mp3-spelare, jag var inte intresserad av pop då. Jag laddade ner ett gratis trackerprogram där jag kunde komponera och producera 8-bitars midiblippmusik som låter likt de tidiga TV-spelen. Under några år på högstadiet var det min hobby när jag kom hem från skolan, att sitta där och göra min egen instrumentala musik.

Det cinematiska anslaget i musiken som Skott gör idag hämtar näring från båda dessa influenser men där finns också ett smittsamt pophantverk som gjort hennes låtar till smärre fenomen på olika plattformar. ”Overcome”, som tillsammans med ”Evergreen" hördes i internationella Netflix-succén ”Young Royals”, har blivit en raket på både TikTok och IG Reels. Och redan 2016 års debutsingel ”Porcelain” blev en global succé, vilket förresten även kom att gälla uppföljare som ”Wolf” och ”Mermaid”. Låtarna samlade på sig beröm från artister som Katy Perry och Lorde, och totalt har Skott idag mer än 100 miljoner streams världen över. En annan låt, ”On the Verge”, var soundtrack vid lanseringen av Apple Watch Ultra i Apple Keynote och även i dess reklamkampanj.

– Det är superroligt när låtarna får egna liv. Det är ju det man önskar som deras ”förälder”, och det gör att man hör sina låtar på ett annat sätt.

”Roses N Guns”, som följer upp 2020 års debutalbum ”Always Live for Always”, förenar kreativt melodispråk med skira stämningsbyggen som får låtarna att gnistra på ett för Skott omisskännligt sätt.

– Jag skulle förklara ”Roses N Guns” som en nyupptäckt plats i Skotts multiuniversum, en outforskad kontinent på samma planet som ”Always Live for Always”. Olika sidor av samma himlakropp, ”Always Live for Always” med sitt bergiga mer storslagna landskap och ”Roses N Guns” med många soltimmar och djupa regnskogar.

Titta på musikvideon till ´Roses N Guns´ här

Följ Skott här:
Facebook I Instagram I Twitter I Spotify I Youtube I TikTok


Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad