Rhenguldet - Äntligen Börjar Resan Mot Ragnarök

Rhenguldet - Äntligen Börjar Resan Mot Ragnarök
8 nov kl: 10:30

Rhenguldet - Äntligen Börjar Resan Mot Ragnarök


För första gången ges Wagners episka Ringen-cykel i Göteborg.
Fyra uppsättningar under fyra år, med premiär för Rhenguldet lördag 17 november.
Här är fyra anledningar till varför det är intressant:

Fyraårigt kraftprov mot Ragnarök
Tetralogin Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök har påverkat hela musikhistorien och hur vi ser på scenkonst. Den musikaliska berättelsen spänner över tre generationer och fyra operor med en sammanlagd speltid på över 15 timmar. De närmaste fyra säsongerna sätter GöteborgsOperan upp stadens första Ringcykel någonsin. En del per år, med final år 2021. För regin svarar GöteborgsOperans konstnärlige ledare för opera/drama, Stephen Langridge, som från sommaren 2019 blir ny konstnärlig ledare för prestigefulla brittiska operahuset Glyndebourne, men som återkommer hit för att regissera resterande delar. För scenografi och kostymdesign står den prisbelönta engelska scenografen Alison Chitty.

På scen
I rollen som överguden Wotan syns Anders Lorentzson och som hans hustru Fricka Katarina Karnéus - i somras utnämnd till hovsångerska och nyligen mottagare av prestigefyllda Svenska Dagbladets Operapris 2018. Båda är en del av GöteborgsOperans ensemble. Alla delar i Nibelungens ring kommer att dirigeras av Evan Rogister, som debuterade på Metropolitan hösten 2017 och i höst utsågs till Washington State Operas musikaliske ledare.

Hur grön kan en opera bli egentligen?
GöteborgsOperan anses redan vara en branschföregångare i miljöarbete - nu använder vi hela Ringencykeln som ett slags testbädd i hållbar scenkonst med frågan: "vad är möjligt?" Till Rhenguldet har operahusets olika avdelningar till exempel arbetat med kulisser av trämaterial tillverkat av spillvirke, "fake flames" - miljövänlig eld, egentillverkat miljövänligt smink, växtbaserad färgning av kostymer och mycket, mycket mer.
- Att sätta upp Ringen är en stor, konstnärlig utmaning som passar ett hus som GöteborgsOperan. Det är helt rätt att dessutom använda detta storverk till att undersöka hur långt vi kan komma i att minska vår påverkan på miljön, en av vår tids viktigaste frågor, säger Stephen Langridge.
För honom är miljötematiken central för hela verket. Prologen Rhenguldet, som inleder Nibelungens ring börjar med ett ingrepp på naturen. Den ondskefulle Alberich stjäl guldet från floden Rhens botten, vilket blir starten för en nedåtgående spiral av mord, maktmissbruk och miljöförstöring.


Prisvinnande bilder av Jesper Waldersten
När Svenska Designpriset 2018 nyss delades ut belönades GöteborgsOperan och konstnären Jesper Waldersten med Guld för bildserien Nibelungens ring. Motiveringen lyder: "För ett okuvligt flöde av visuell kraft som krossar traditionens förseglande barriär."
Jesper Walderstens bildserie till GöteborgsOperans fyraåriga uppsättning omfattar ett konstverk för varje del i operacykeln samt en bild som binder samman hela Ringen. Waldersten finns på plats under premiärkvällen (se nedan).

Premiär lördag 17 november kl 18:00. 2 timmar och 30 minuter, ingen paus. Sjungs på tyska och textas på svenska och engelska på textmaskin. Spelas 17 nov - 9 dec 2018, Stora scenen.

Premiärkvällen 17 november:


Jesper Walderstens originalmålningar visas i foajén.
17:00-17:10 Foajén: Unga tolkar Rhenguldet. Ett tjugotal ungdomar har skapat ett nytt verk kring temat i Wagners opera Rhenguldet, tillsammans med tonsättaren John Barber och regissören Hazel Gould.
Ca 17:10-17:25 Foajén: kort samtal med Jesper Waldersten, kring bildarbetet.
En miniutställning kring vårt nyskapande hållbarhetsarbete med Ringen och våra samarbetspartners finns i foajén.
Premiären direktsänds i Sveriges Radio.


Recensionsbiljetter och pressfrågor:
Kontakta press(Snabel)opera.se, 031-10 80 35. Föreställningsbilder/pressbilder kommer att finnas tillgängliga på www.opera.se from eftermiddag måndag 12 november.

TEAM
DIRIGENT: Evan Rogister
REGI: Stephen Langridge
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN: Alison Chitty
LJUSDESIGN: Paul Pyant
RÖRELSEINSTRUKTÖR: Annika Lindqvist

MEDVERKANDE
WOTAN: Anders Lorentzson
DONNER: Mats Persson
FROH: Tomas Lind
LOGE: Brenden Gunnell
ALBERICH: Olafur Sigurdarson
MIME: Daniel Ralphsson
FASOLT: Henning von Schulman
FAFNER: Mats Almgren
FRICKA: Katarina Karnéus
FREIA: Carolina Sandgren
ERDA: Hege Høisæter
WOGLINDE: Mia Karlsson
WELLGUNDE: Frida Engström
FLOSSHILDE: Ann-Kristin Jones

De sju berättarna:
SARA SUNESON (Guldbarnet)
SARA WIKSTRÖM (Grimhilde)
IVAN DAJIC
JÉRÔME DELBEY
RASMUS HANÁK
MIO NETZLER LILJEDAHL
HERBJÖRN THORDARSON

GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER
Statister
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Digitala Kulturmöten Med Göteborgs Symfoniker
PRESS
26 mar
kl: 19:30

Digitala Kulturmöten Med Göteborgs Symfoniker

Nu spelar Göteborgs Symfoniker för äldre i regionen! Den 6 april besöker en stråkkvartett och harpist Ekhaga äldreboende i Onsala samt Tre stiftelser, Vegahusen, i Göteborg. Hela orkestern är också med på skärm med en livslevande harpist som solist. Press och media är välkomna att bevaka konserterna. Redan i februari fick tre äldreboenden i Västra Götaland besök av en hel...

Bild på Molly Sandén Tillbaka På Liseberg I Sommar
PRESS
26 mar
kl: 13:00

Molly Sandén Tillbaka På Liseberg I Sommar

Molly Sandén har sjungit i hela sitt liv och är idag en av våra största, svenska röster. Efter flitigt turnerande det senaste året är hon nu aktuell med nya singeln Den som e den. I augusti kommer hon till Stora Scenen på Liseberg. I fjol släppte Molly Sandén sitt platinasäljande album Större som kantades av hyllningar runtom i Sverige av såväl kritiker som fans. 2018 var minst...

Bild på Reningsborg Till Nordstan 29 Mars
PRESS
26 mar
kl: 12:20

Reningsborg Till Nordstan 29 Mars

Den 29 mars är det morgonshopping i Nordstan! Då är det det också läge att slå ett slag för miljön och hållbarhet. Därför har Nordstan bjudit in den idéburna organisationen Reningsborg att ställa en lastbil mitt på torget där de kan ta emot kläder och prylar samtidigt som de informerar om sin verksamhet. För varje person som lämnar in kläder eller prylar mellan kl....

Bild på Utsålda Föreställningar, Stående Ovationer Och Lyriska Recensioner. Nu Går Göteborgsoperans Return To The Forbidden Planet På Turné.
PRESS
25 mar
kl: 17:20

Utsålda Föreställningar, Stående Ovationer Och Lyriska Recensioner. Nu Går Göteborgsoperans Return To The Forbidden Planet På Turné.

Utsålda föreställningar, stående ovationer och lyriska recensioner. Nu går GöteborgsOperans RETURN TO THE FORBIDDEN PLANET på turné. Efter åtta utsålda hus och lysande recensioner i Skövde drar nu rockmusikalen Return to the forbidden planet på turné i Västra Götaland. Skövdepubliken har totalt kapitulerat för den 12 personer starka ensemblen som med en medryckande, fantasifull...


Bild på Wallows Släpper Debutalbumet
PRESS
22 mar
kl: 20:50

Wallows Släpper Debutalbumet "nothing Happens"

Efter singeln "Are You Bored Yet? (feat. Clairo)" släpper det amerikanska alternativa rock bandet Wallows nu sitt debutalbum "Nothing Happens". Albumet spelades in i Sargent Studios, Los Angeles, och har producerats av GRAMMY-belönade John Congleton (St. Vincent, Alvvays, Future Islands). Det nya albumet fångar de kaotiska känslorna; sårbarhet, rädsla och förlust som kommer med att växa...

Bild på Tv-Aktuella Renaida Släpper Singeln
PRESS
22 mar
kl: 14:20

Tv-Aktuella Renaida Släpper Singeln "i Like It" Idag.

Renaida är just nu högaktuell i TV4s stora underhållningsprogram Stjärnornas Stjärna, där programidén är att man tolkar olika musikgenres. I första episoden som gick i lördags blev Renaida hyllad för sin version av rockbandet KISS stora hit "Heavens On Fire" och blev tilldelad en guldstjärna av genre-coachen Joacim Cans. Under sommaren och hösten 2018 har Renaida medverkat i...

Bild på Hitmakaren Dynoro Släpper Låten Obsessed Med Ina Wroldsen Idag
PRESS
22 mar
kl: 14:20

Hitmakaren Dynoro Släpper Låten Obsessed Med Ina Wroldsen Idag

19-åriga DJ'n och producenten Dynoro från Litauen, som hittills rört sig inkognito igenom Spotifys sfär av topplistor, debuterade förra året med megahiten 'In My Mind' feat. Gigi D'Agostino. Låten flög rätt upp på förstaplatsen på både Spotify, Apple och Shazams globala listor i tretton olika marknader och har till dagens datum streamats över 550 miljoner gånger globalt på...

Hitta oss på Facebook