Så Blir Scenkonst Och Besöksnäring En Attraktiv Kombination

Så Blir Scenkonst Och Besöksnäring En Attraktiv Kombination
15 jan kl: 14:42

Så Blir Scenkonst Och Besöksnäring En Attraktiv Kombination


Visita och Svensk Scenkonst presenterar rapporten Ett plus ett blir tre som belyser hur kultur och besöksnäring samverkar och hur deras inneboende egna kvaliteter får betydelse för såväl turism som regional utveckling. Rapporten visar på goda erfarenheter från flera orter och riktar konkreta frågeställningar till kommunala och regionala beslutsfattare som syftar till att ge goda förutsättningar för scenkonsten och besöksnäringen att utvecklas tillsammans.

- Kvalitativa evenemang tillför värden för människors liv men skapar även tillväxt. Lyckas en ort via en kulturinstitution attrahera övernattande gäster ger det positiva effekter. Som exempel: Skulle antalet gästnätter i Blekinge öka med 20 procent skulle detta motsvara ökade skatteintäkter till landstinget på 17,7 miljoner kronor årligen vilket motsvarar 41 allmänsjuksköterskor anställda på heltid, säger Visitas vd Eva Östling.

- Debatten om kulturens värden kan lätt bli instrumentalistisk. Att kulturen har många positiva effekter är inte förvånande, men diskussionen tenderar att skymma det faktum att kulturens värde framför allt ligger i den konstnärliga processen och i upplevelsen. Jag är därför glad att kunna presentera ett samarbete som visar att kulturens betydelse för att skapa mening också ger andra samhälleliga effekter. Jag hoppas även att rapporten tas som en uppmaning till regionala beslutsfattare att satsa på sina scenkonstinstitutioner och till myndigheter att ta frågan vidare med fördjupade studier, säger Ulrika Holmgaard, vd för Svensk Scenkonst.

Rapporten finns fritt tillgänglig att ladda ner och presenteras vid ett seminarium 13 maj under Svensk Scenkonsts branschdagar i Örebro. På seminariet deltar Ulrika Holmgaard, VD, Svensk Scenkonst, Anna Hag, strateg, Visita, Staffan Becker, VD och konserthuschef, Vara Konserthus, Emma Hultcrantz, producent, Västanå Teater och Patrik Hanberger, VD, Clarion Hotel Örebro.

OM RAPPORTEN
En kvalitativ scenkonstproduktion är en sevärdhet som genom upplevelser tillför värden till människors liv. Det är värden som gör att människor är villiga att förflytta sig till nya och kanske tidigare okända platser. Scenkonsten är således viktig för många orters attraktionskraft. Scener som attraherar breda målgrupper och en väl fungerande struktur kring detta bidrar till att utveckla besöksnäringen, en strategiskt viktig näring för många regioner och landet i stort.

Samtidigt spelar utbudet av restauranger och övernattningsmöjligheter stor roll för scenkonstinstitutionernas möjligheter att attrahera besökare utanför den egna orten. Att kunna kombinera kulturupplevelsen med matupplevelser och ha möjlighet till ett bra boende i samband med kulturbesöken bidrar till att öka attraktiviteten och ger underlag för en ännu bredare och större publik.

Frågan om kulturens betydelse för turism och regional tillväxt har lyfts i många nationella och internationella rapporter och sammanhang. Flera svenska kommuner har undersökt vad just deras kulturella institutioner genererar i turistekonomiska effekter och vilken betydelse de har för att locka till sig framtida arbetskraft och kompetensförsörjning. Som grund för resonemang och beräkningar används bland annat tidigare genomförda studier om Vara konserthus, Wermland Opera, Norrbottensteatern, Västanå Teater och Gävle Symfoniorkester. Referenser till dessa rapporter kompletteras med statistik från framför allt Tillväxtverket, HUI Research och Svensk Scenkonst och framtagen annonsvärdesundersökning för utvalda scenkonstinstitutioner.

Med utgångspunkt i de befintliga studierna har aktuell statistik sammanställts över antalet besök vid några av landets större scenkonstinstitutioner och har gjort uppskattningar av antalet gästnätter som en orts scenkonstinstitution kan bidra till om dess besökare ges goda möjligheter till exempelvis restaurangbesök, övernattningar och transport. Rapporten visar också hur scenkonstinstitutionerna bidrar till städers och regioners attraktivitet och synlighet genom att mäta genomslaget för institutionerna i svenska medier.

Kontakt för Visita:
Erik Bratthall, presschef

070-216 47 75

e.bratthall(Snabel)visita.se
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Sportfiskemässan Fortsätter Växa - Nu Större Än Någonsin
PRESS
22 feb
kl: 13:50

Sportfiskemässan Fortsätter Växa - Nu Större Än Någonsin

Intresset för sportfiske är fortsatt stort. I Sverige finns drygt två miljoner som sportfiskar någon gång årligen. Lägg där till alla som spontant bara fiskar då och då. Sportfiskemässan är 2018 tillbaka på Stockholmsmässan i Älvsjö och är större än någonsin. Besökarna kommer att ta del av fler aktiviteter och utställare på en större yta än vad Sportfiskemässan tidigare...

Bild på Månz Zelmerlöws Singel "happyland" 1:a På Itunes I Tyskland!
PRESS
22 feb
kl: 13:30

Månz Zelmerlöws Singel "happyland" 1:a På Itunes I Tyskland!

Det är inte bara i Sverige vi älskar Måns Zelmerlöws senaste singel "Happyland". Låten har nu placerat sig på första plats på Tysklands iTunes! "Happyland" fortsätter även att klättra uppåt på de andra stora musiklistorna. 

Dagens placeringar i Tyskland:

iTunes - Plats nr 1

Shazam - plats nr 13

Amazon -  plats nr 22

Bild på Hollywood Vampires Kommer Tillbaka Till Grönan
PRESS
22 feb
kl: 11:00

Hollywood Vampires Kommer Tillbaka Till Grönan

Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry, eller Hollywood Vampires som deras musikaliska projekt heter, spelade för ett fullsatt Gröna Lund 2016. I sommar, närmare bestämt den 7 juni, kommer de återigen tillbaka för att hylla levande och döda rocklegendarer på Stora Scen.

Hollywood Vampires bildades i början av 70-talet av bland andra Alice Cooper och var från början en...

Bild på Icona Pop Tillbaka På Gröna Lund
PRESS
22 feb
kl: 11:00

Icona Pop Tillbaka På Gröna Lund

2009 var året de bestämde sig för att skapa "the best band ever". Idag är de en av de mest internationellt framgångsrika svenska pop duos genom tiderna. De fick en megahit med låten "I Love It" som gick rakt in på Billboardlistan och sålde platina i USA. Den 23 maj är vi stolta över att återigen kunna presentera Icona Pop till Stora Scen.

Allting startade 2009 då den...

Bild på Inget Stoppar Darin På Svenska - Turnépremiär Och Slutsålt
PRESS
21 feb
kl: 12:40

Inget Stoppar Darin På Svenska - Turnépremiär Och Slutsålt

I fredags släppte Darin nya singeln "Astronaut". Låten är skriven tillsammans med Victor Thell och Maria Smith, en duo som även kommer vara med som förband på vårturnén.
Nu är det alltså dags att ta musiken till publiken med början i Göteborg. Det blir tjugofem stopp runt om i landet, bland annat vid Cirkus i Stockholm för tre spelningar. Flera av turnéns spelningar är...

Bild på Stim Och Ice I Unikt Avtal Med Facebook Om Ersättning Till Musikskapare
PRESS
21 feb
kl: 11:20

Stim Och Ice I Unikt Avtal Med Facebook Om Ersättning Till Musikskapare

Stim och ICE i unikt avtal med Facebook om ersättning till musikskapare

Stim har genom sitt internationella bolag ICE slutit avtal med Facebook. Det är Facebooks första multi-territoriella musiklicens och en viktig milstolpe för att musikskapare ska få ersättning när musiken används. Avtalet gäller Facebook, Instagram, Oculus och Messenger och täcker över 160 territorier...

Bild på Medborgarbandet Och Malmö Stadsteater Bjuder In Till Pressmöte Inför Världspremiären Av Vinnaren Tar Allt!
PRESS
21 feb
kl: 10:40

Medborgarbandet Och Malmö Stadsteater Bjuder In Till Pressmöte Inför Världspremiären Av Vinnaren Tar Allt!

Vinnaren tar allt är ett unikt samarbete mellan Malmö Stadsteater och Medborgarbandet, ett allkonstverk i utsvängd kostym med demokrati och medborgarskap i zenit. På scen står ett stort kollektiv av kreatörer, med artister som Nina Persson (The Cardigans), Thomas Öberg (Bob Hund), Kristin Amparo, Moto Boy och den sydafrikanska hiphopartisten Kanyi Mavi. Tillsammans framför kollektivet...

Bild på Wakeboard-Tävlingar Inomhus(!) I Allt För Sjöns Water Park
PRESS
21 feb
kl: 10:20

Wakeboard-Tävlingar Inomhus(!) I Allt För Sjöns Water Park

Kan du tänka dig en wakeboard-tävling utomhus en härlig junidag? Förmodligen. Kan du tänka dig en wakeboard-tävling inomhus en slaskig marsdag? Kanske inte. Därför är det helt unikt att detta kommer ske på Allt för sjön när tävlingarna SkiMarine JustRide - Best Trick och och Head2Head som arrangeras i Water Park.

Allt för sjön storsatsar på vattensporter med en...

Hitta oss på Facebook Hitta oss på Google Plus Hitta oss på Twitter