Menu
Staffan Ernestam 60 år - Summerar mina 45 år på scen!

Staffan Ernestam 60 år - Summerar mina 45 år på scen!

13 apr kl: 14:30

- Min resa i musikens värld började på Arlaborgsvägen i Adolfsberg, Örebro där jag och min bror Michael Ernerstam lyssnade på allt från Bruce Springsteen, Bob Dylan till Rolling Stones. Vid 14-års ålder fick jag tillåtelse att spela på hans gitarrer, blev helt såld och insåg att gitarr var mitt instrument. Ett starkt första musikminne var när jag efter att jag spelat en tid gick till Söderströms musik och köpte min första egna gitarr för 1200 kronor – en Emprador Maruder. Strax därefter startade jag och mina kompisar vårt första band som vi döpte till Image.

Vår första officiella spelning var på Lundby gården 1979 där vi alltid hängde och repade. Efter en tid gjorde vi en turné på traktens alla fritidsgårdar. Keith Richard var min största idol och jag tyckte det var coolt att jag hade Keith Richards-pins på gitarren. När jag var 16 år åkte jag och min kompis Danny till London där jag köpte min vita Stratocaster-kopia.

Det första giget med Image. Den vita Stratocastern ifrån London - 1979 på Lundbygården. Fotograf - Privat

- Efter en jam-session på fritidsgården i Adolfsberg fick Stephan Berg upp ögonen för mig och frågade om jag ville åka med till Vetlanda och spela. Det blev starten på ett långt samarbete. Stephan lirade i bandet ”Dé funkar” som jag sedan spelade med tills bandet lades ner. Jag fortsatte att jobba med Stephan och medverkade i allt från Christina Lindbergs till Britt Dahléns produktioner. Det var väldigt roliga år och en otroligt bra skola för mig.

- Sommaren 1985 fick jag ett telefonsamtal från Magnus Sjögren och Magnus Fjellner som hade lagt ner sitt band Alice och hade stora planer för ett nytt. Vi bildade bandet Big Deal och repade hela sommaren i en av villorna Brunnsparken. Efter sommaren åkte vi till Kumla-studio och spelade in 14 låtar på 10 timmar. Vi skickade låtarna till ett antal skivbolag, fick flera napp och valde att skriva på för Virgin Records. Det var så stort för oss och jag minns ännu alla galna fester på Virgin. Det var också där jag för första gången sprang in i Sanne Salomonsen & Mats Ronander.

Big Deals första platta släpptes 1986, blev en succé och flera av singlarna gick upp på topplistorna bl.a ”Förföra en ängel”, ”Du kan ge kärlek” och ”Svenska sommar”. Dessutom var vi ett riktigt bra liveband.

Live med Big Deal på Kåren i Stockholm 1986. Fotograf - Privat

- 1987 började jag samtidigt spela med ett lokalt husband i Örebro. Vi spelade jämt på Continental, Strömpis Örebro och Ritz på Stortorget. Det kom gästartister som bl.a Tommy Nilsson, Tove Naess, Little Mike och Magnus Lindberg. Jag slutade i BIG Deal och inledde ett samarbete Magnus Lindberg som blev starten på Magnus Lindberg Band och hans stora comeback 1989. Vi spelade tillsammans fram till han började i Grymlings. Magnus var en av finaste rockartister vi har haft i det här landet.

Efter Magnus Lindberg Band satte jag ihop ett eget band som jag döpte till: Staffan Ernestam och Pojkarna ifrån Prärien. Vi gjorde aldrig något album men hade många spelningar bl.a som förband åt Creedence i Brunnsparken. Vi kompande olika artister och främst körde mina låtar i Tom Pettys anda med tolvsträngad Rickenbacker.

I slutet av nittiotalet blev jag gitarrist i Rolle och Partajbandet. Vi spelade ofta på Björnstugan och i samma veva kom jag med i Fältartisterna och hamnade i Bosnien 1999 och Kosovo 2000 då även The Boppers var med. Vilka resor och shower det var. Ett minne för livet.

Jag och Mats Ronander ifrån Carlas Café sommaren 2021. Fotograf - Privat

- År 2000 ringde Peter Damin som då spelade med Sven-Ingvars: De behövde en gitarrist för en spelning i Lycksele: Jag pratar inga repetitioner, hundra skivor och inga låtlistor! När jag satt på flyget upp till konserten fick jag höra att allt skulle filmas. Spelningen var på en fin teater med sittande publik snarare än rock´n´roll och kravallstaket som jag hoppats på. Men jag överlevde. Efter helgen i Lycksele ringde Patrik Karlsson från Sven-Ingvars och frågade om mina planer för påföljande år. Han erbjöd mig då att spela i Sven-Ingvars krogshow. Vad jag inte visste förrän efteråt var att spelningen i Lycksele även var en audition för en ny musiker till bandet. Det blev 20 år i Sven-Ingvars och sommaren 2021 valde jag att sluta i bandet.

Sista giget och sista låten med Sven Erik - Eringsboda Folkets Park - Augusti 2016 - Fotograf - Pernilla Roos

- När jag började i Sven-Ingvars fick jag en kassett av Ingvar Karlsson med albumet ”Man borde inte sova” med texter av Örebropoeten Jeremias i Tröstlösa (Levi Rickson). Ingvar visste att jag var från Örebro. Efter det blev jag erbjuden av Erik B Löfgren att ställa ut mina konstverk i Wasa-salen. Jag hade då målat i flera år som hobby. Det blev min första offentliga utställning som konstnär. (Sedan dess har det blivit 25 utställningar runt hela Sverige). ”Ska du inte passa på och spela något när du har vernissage? ” frågade Erik när det närmade sig vernissage. Då ringde jag Ingvar och frågade om han ville vara med och spela dragspel. Efter det gick jag till Wadköpingsantikvariat och köpte boken ”Jeremias bok ifrån 1961” som blev starten för Jeremias Session Band. Vi satte ihop ett band, bara med en rep-session för vi hade nästan aldrig tid att ses, därav bandnamnet Jeremias Session Band. 2007 gjorde vi vår första spelning med Karin Wistrand i Rikssalen på Slottet. 2008 släppte vi vårt första album och i två års tid låg vi på P4 Riks spellista! Vi var Sveriges mest spelade band i radion den sommaren med låten ”En sommarvän”. På albumet spelade dessutom Mats Ronander och Lasse Wellander som även gästade på en hel del av våra konserter. 2012 släpptes uppföljaren ”En kväll i Trastland”.

När pandemin bröt ut återfick Mats Ronander och jag kontakten och sedan dess har jag spelat med honom varje sommar.

Pressbild på mig utanför Lerbäcks Teater innan gig med Jeremias Session Band - Per Knutson

- Just nu är jag i vårt hus på Öland där jag och min flickvän Nina har en ateljé. Ateljén är ett gammalt ombyggt länsbuss-garage på 300 kvadrat närmast granne med Alvaret. Jag älskar den här platsen och i sommar kommer jag ställa ut på Gysinge Herrgård och i september ställer vi ut i vår egen i vår ateljé i samband med skördefesten.

I en nära framtid ligger flera spelningar med Mats Ronander, Jeremias och jag har även ett soloalbum som ligger och väntar på att få möta världen. ”Livet är vackert” heter det och jag tycker att det summerar mina 60 år i karriären.

Ifrån vår atelje på Öland. Fotograf - Bengt Kallenberg

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad