Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

Sveriges Biblioteksstatistik 2019: Stark E-Bokstrend Och Något Fler Skolbibliotek

Sveriges Biblioteksstatistik 2019: Stark E-Bokstrend Och Något Fler Skolbibliotek
20 maj kl: 01:20

Sveriges Biblioteksstatistik 2019: Stark E-Bokstrend Och Något Fler Skolbibliotek


Den digitala utvecklingen är fortsatt stark på landets bibliotek, enligt Sveriges officiella biblioteksstatistik 2019. Användningen av e-medier ökar, samtidigt som de fysiska lånen har minskat över tid. Skolbiblioteken har blivit något fler jämfört med föregående år.

Varje år presenterar Kungliga biblioteket (KB) statistik över offentligt finansierade bibliotek i Sverige. Sammanställningen berör bland annat lån, besök och öppettider men även personalresurser och ekonomi.

Årets rapport visar att användningen av de svenska biblioteken är hög, men under förändring. Det görs nu i genomsnitt 8,4 nedladdningar av e-medier per invånare, främst i form av e-böcker eller tidskrifter. Om man enbart räknar e-böcker har nedladdningen ökat med 14 procent sedan 2018.

Den totala utlåningen av fysiska medier (exempelvis tryckta böcker, dvd:er och skivor) har minskat med närmare 7,8 miljoner sedan 2015. Under förra året syntes en liten ökning jämfört med 2018, men den beror främst på att antalet omlån har ökat.

Folkbiblioteken köper in allt färre filmer på fysiska bärare, till förmån för film via streamingtjänster. I 92 kommuner går det att ta del av film via nätet utan att besöka biblioteket.

Utlåning och antal medier på folkbiblioteken

Folkbibliotekens utlåning av e-böcker har ökat med 6 procent sedan föregående år och uppgår nu till 2,4 miljoner lån. E-bokslånen står för 6,5 procent av de totala boklånen (som innefattar tryckta böcker, e-böcker, ljudböcker och talböcker), vilket är en liten ökning jämfört med 2018.

Antalet e-bokstitlar ökar också och är 10 procent fler än under föregående år. Dessutom har antalet filmer som är tillgängliga via streaming ökat med 122 procent. Folkbibliotekens fysiska medier fortsätter dock att minska i antal och har blivit 20 procent färre på 10 år.

Kraftig ökning av meröppet

Meröppet betyder att ett bibliotek är tillgängligt även när ingen personal är på plats. Användarna kommer in i lokalen med hjälp av lånekort och en kod, eller med hjälp av sin mobiltelefon. Antalet timmar meröppet på folkbibliotekens huvudbibliotek har ökat med 28 procent sedan föregående år. Nu finns meröppna bibliotek i nästan hälften av landets kommuner.

Skolbiblioteken blir något fler

Antalet skolbibliotek som är bemannade på minst halvtid har ökat något. Dock saknar fortfarande 34 av landets kommuner antingen ett enskilt halvtidsbemannat skolbibliotek, eller ett integrerat skolbibliotek. Ett integrerat skolbibliotek innebär att verksamheten bedrivs via ett lokalt folkbibliotek.

Färre besök men full aktivitet

Det totala antalet besök till svenska bibliotek har minskat från 81,8 till 81,0 miljoner mellan 2018 och 2019. Samtidigt ökar antalet sökningar i bibliotekens webbkataloger.

Folkbiblioteken står för den största minskningen, med en miljon färre besök under 2019. En förklaring kan vara den ökade användningen av bibliotekens e-resurser. Men minskningen kan också bero på att folkbiblioteken nu finns på platser ute i samhället, bland annat förskolor och idrottshallar, där besöken inte mäts.

Däremot ökade antalet aktivitetstillfällen på folkbiblioteken med 10 procent. Det handlar framför allt om läsfrämjande aktiviteter och it-utbildningar. 57 procent av tillfällena riktades främst till den prioriterade målgruppen barn och unga.

Besöken till universitets- och högskolebibliotek var ungefär lika många som under föregående år. Sedan 2015 har besöken dock minskat från 16,3 miljoner till dagens 12,6 miljoner, trots att antalet studenter har ökat. Precis som när det gäller folkbiblioteken spelar troligtvis den ökade användningen av e-medier roll.

Även på lärosätesbiblioteken görs ett stort arbete med undervisning, exempelvis i informationssökning och källvärdering. Närmare 450 anställda arbetade med sådana aktiviteter under 2019. I undervisningen deltog sammanlagt cirka 166 000 personer, vilket motsvarar ungefär hälften av landets helårsstudenter.

Ökade lån på lärosäten

Antalet nedladdningar och sökningar på universitets- och högskolebibliotekens e-medier ökade med 10 procent under 2019. Då gjordes 129 miljoner sökningar eller nedladdningar. På lärosätesbiblioteken finns i dag 15,7 miljoner e-titlar samt tillgång till olika typer av databaser. Tillgången har minskat, vilket till stor del beror på att lärosätena saknade avtal med det vetenskapliga tidskriftsförlaget Elsevier mellan 2018 och 2019.

Utlån av fysiska medier har ökat med 3 procent sedan 2018. Men antalet fysiska medier blir färre och är nu 25,4 miljoner till antalet - en minskning med tre miljoner från år 2015.

Folkbibliotekspersonal fortbildar sig i digital kompetens

För två år sedan startades projektet Digitalt först med användaren i fokus, som en del i arbetet med den nationella biblioteksstrategin. Ett resultat av projektet är lärplattformen Digiteket, som erbjuder kostnadsfri fortbildning i digital kompetens. Mer än 70 procent av folkbibliotekens personal har registrerat sig på kurser via Digiteket.

Ta del av biblioteksstatistiken
Rapporten Bibliotek 2019 (pdf)
Kvalitetsdeklaration (pdf)
Tabeller (xlsx)


Mer information om arbetet med den svenska biblioteksstatistiken finns på KB:s webbplats.

Hur gör biblioteken under coronapandemin?

Den aktuella statistiken gäller för 2019, men under den rådande pandemin har många bibliotek snabbt ställt om sin verksamhet. Det gäller inte minst på det digitala området. På den nystartade plattformen Biblioteken under corona ger KB, med hjälp av biblioteken, löpande en bild av läget.
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Rosalía Och Travis Scott Släpper Singeln Och Musikvideon
PRESS
28 maj
kl: 23:00

Rosalía Och Travis Scott Släpper Singeln Och Musikvideon "tkn"

Spanska Rosaliá är en av nutidens mest omtalade artister och idag släpper hon nya singeln "TKN" tillsammans med en av hiphopvärldens allra största, Travis Scott. Även musikvideon till "TKN" släpps idag och den är skapad av hyllade spanska produktionsbyrån CANADA. Lyssna och titta här: https://Rosalia.lnk.to/TKN Rosalía om sin nya singel och samarbetet med Travis Scott: "Travis is an...

Bild på Lorentz Live Från Red Bull Gaming Sphere
PRESS
27 maj
kl: 14:00

Lorentz Live Från Red Bull Gaming Sphere

Lorentz bjuder in till en livesession nu på torsdag den 28 maj kl. 20:00. Sänds från Red Bull Gaming Sphere i Stockholm via Twitch, YouTube och Aftonbladet. Kolla livestream här: https://www.twitch.tv/sonymusicsweden Den 15 maj släppte Lorentz sitt tredje album Krig och Fred. För forsta gangen har Lorentz producerat merparten av latarna själv och darfor later allting precis som han...

Bild på Aden Och Asme Följer Upp Hyllade Kortfilmen
PRESS
25 maj
kl: 13:30

Aden Och Asme Följer Upp Hyllade Kortfilmen "12 Till 12" - Debuterar Som Huvudrollsinnehavare. Del 2 Har Premiär På Dplay Den 29/5

Förra året släppte Hammarkullen-duon Aden x Asme sitt kritikerrosade debutalbum "12 till 12" och kammade hem såväl nomineringar som priset för "Årets Grupp" under P3 Guld-galan. Inför lanseringen av albumet producerade Aden och Asme, tillsammans med regissören Karim Fakih och producenten Fabian Engström, en kortfilm med samma namn som skildrar den verklighet unga svenskar kan uppleva i...

Bild på Gemelle Får Oss Att Längta Tillbaka Till 90-Talet
PRESS
22 maj
kl: 14:00

Gemelle Får Oss Att Längta Tillbaka Till 90-Talet

Tvillingduon GEMELLE, består av 21-åriga tvillingarna Tove & Emma Ekström från Vaxholm i Stockholms skärgård. Med sitt sound förenar de äldre vinylsprakande genrer såsom soul, jazz och R&B med modern, kontemporär pop. Harmoniken för lyssnaren tillbaka till 70-talets souldivor och 90-talets honungslena R&B melodier och deras sound har inspirerats av artister som Charlie...

Bild på Oscar Ahlgren Släpper "döda Min Luft" Feat. Lokal & Rasmus Hultgren
PRESS
22 maj
kl: 13:00

Oscar Ahlgren Släpper "döda Min Luft" Feat. Lokal & Rasmus Hultgren

Oscar Ahlgren är en 18-årig ung sångare, rappare och ny artist från Hässelby i Stockholm som gör tidlös svensk pop/rap. För en månad sen släppte Oscar sin debutsingel "Värd" och redan nu på fredag följer han upp med nya låten "Döda min luft" tillsammans med Lokal och Rasmus Hultgren. "Döda min luft" handlar om att inte fastna i livet och låta andras negativitet stå i vägen...

Bild på Hon Mår
PRESS
22 maj
kl: 13:00

Hon Mår "bättre Nu" - Ny Singel Ute Nu

Artisten HON släpper idag nya singeln "Bättre nu". LYSSNA: https://HON.lnk.to/BattreNu Vem är HON? HON är allt hon känner för att va. HON älskar allt de fula och fina med livet och tycker det är fantastiskt att få prata om det genom sin musik. De låtar HON släpper nu pratar mycket om olycklig kärlek och svensk pop. Men livet händer ju och sånt ändras lite hela tiden. Just nu...

Bild på Miriam Bryant Släpper Ny Singel - Passa Dig
PRESS
22 maj
kl: 08:30

Miriam Bryant Släpper Ny Singel - Passa Dig

Miriam Bryant är ständigt aktuell, senast i mars släpptes låten Nån Av Oss som Miriam framförde i säsongspremiären av SVT:s Luuk & Hallberg dock helt utan TV-publik på grund av rådande situation. Miriam hann precis avsluta en omfattande Sverigeturné som inkluderade Annexet, Malmö Arena och Skandinavium innan Coronapandemin drabbade Sverige. Den 22 maj släpps nya singeln Passa Dig...

Bild på Arvingarna Släpper Nya Singeln
PRESS
20 maj
kl: 17:00

Arvingarna Släpper Nya Singeln "säg Att Du Är Min" Och Firar Med Direktsänd Releasefest

Våren är i full blom och sommaren är snart här. Nu levererar Arvingarna sitt starka bidrag till denna underbara tid. Bandets helt nya singel "Säg att du är min" är skriven av Mikael Karlsson som ligger bakom Arvingarnas Melodifestival-hit "I Do". Nya låten släpps nu på fredag den 22 maj och bandets Casper Janebrink har skrivit den kärleksfulla texten. I morgon torsdag den 21 maj...