Vårens Utställningar 2018 På Göteborgs Konstmuseum

Vårens Utställningar 2018 På Göteborgs Konstmuseum
24 nov kl: 09:50

Vårens Utställningar 2018 På Göteborgs Konstmuseum


Under 2018 ger Göteborgs konstmuseum plats för nordiska såväl som internationella konstnärskap som på olika sätt knyter an till samtida frågor om migration, nationalitet och mänskliga tillstånd. Utställningsåret inleds med två separatutställningar där mötet mellan kropp och arkitektur är centrala. Först ut är den norska konstnären Jone Kvie vars konstnärliga praktik präglas av stringens och reduktion. Därefter visas Chiharu Shiota som skapar storskaliga, symboliska installationer av ullgarn. Till sommaren öppnar en forskningsbaserad utställning där efterkrigstidens abstrakta konst står i fokus. 
Jone Kvie
Metamorfos
24 februari--20 maj 2018

Jone Kvie (f 1971) är en av Nordens mest fascinerande skulptörer.Han intresserar sig för existentiella frågor såväl som utforskningen av skulptur som form. Uttrycket är kondenserat, omedelbart och utelämnar allt överflödigt.Med referenser till astronomi undersöker han vår relation till naturen genom storskaliga, organiska och minimalistiska skulpturer i grafit, brons eller aluminium.

Med utställningen Metamorfos lämnar Kvie sitt tidigare tema om universum, fallna stjärnor och gasmoln, och kommer tillbaka till jorden. I de nya verken, som skulpturserien Second Messenger (2017), undersöker han mötet mellan basaltsten och aluminium, objekt som tagit form av restprodukter och förpackningar från byggen. Jone Kvies verk Oracle hör till en av Göteborgs konstmuseum samlings mest uppskattade skulpturala verk och vårens separatutställningen ger publiken möjlighet att lära känna konstnärskapet på djupet med äldre såväl som nyproducerade verk.

Kvie bor i Marseille, Frankrike och i Skräddaröd, Skåne. Han är utbildad vid Konsthögskolan, Oslo och Konsthögskolan, Bergen.


Chiharu Shiota
The Distance
21 april--30 september 2018

I slutet av april öppnar en separatutställning med den internationellt uppmärksammade konstnären Chiharu Shiota (f 1972). Shiota arbetar i gränslandet mellan performance, skulptur och teckning och är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn där hon korsar och knyter trådar från golv till tak. Hon är född i Osaka, Japan, men har bott och arbetat i Berlin sedan 1996.

Chiharu Shiota laddar ofta sina verk med den egna upplevelsen av migration, hur tid och avstånd, minne och frånvaro formar vår identitet i en alltmer globaliserad och föränderlig värld. I utställningen visas fotografi, teckning och skulptur tillsammans med två storskaliga installationer som Shiota skapar specifikt för utställningsrummen på Göteborgs konstmuseum. Varje installation innebär ett tidskrävande hantverk där konstnären sakta väver fram en böljande stig som besökaren får följa. Besökaren aktiverar verket genom sin närvaro och blir på så vis medskapare genom sin rörelse i installationen. Egna minnen och erfarenheter får en central roll i konstupplevelsen. Verken är på samma gång både storslagna och bräckliga, ibland omöjliga att tränga igenom.

Utställningen sammanfaller med en presentation av Chiharu Shiota på skulpturparken Wanås Konst, Skåne. Gemensamt erbjuder de båda platserna en unik möjlighet att få inblick i ett unikt konstnärskap.
Det universella språket
Efterkrigstidens abstrakta konst
13 juni--11 november 2018

Under decennierna efter andra världskriget dominerade abstraktionen det internationella konstlivet. Abstrakt var synonymt med modern, men abstraktionen betraktades också som ett universellt språk. Den abstrakta konsten föreställdes ha renodlat konstens egentliga innehåll, bestående av färg- och formrelationer. När konsten frigjorts från litterärt utanpåverk kunde den förstås i alla kulturer.

I denna forskningsbaserade utställning bjuder visuellt slagkraftiga verk in betraktaren till ett fördjupat seende och en kritisk reflektion kring vad som är nationellt och internationellt, kulturspecifikt och universellt i konsten. Verk av svenska abstrakta målare som Eddie Figge, Jörgen Fogelqvist och Lennart Rodhe visas tillsammans med internationella namn som Alexander Calder, Lucio Fontana, Roberto Matta, Louise Nevelson och Mark Tobey.

Till utställningen publiceras en bok i museets skriftserie Skiascope.
Kontakt
Helene Karlsson, Kommunikatör
031-368 35 07, helene.karlsson(Snabel)kultur.goteborg.se

Anna Hyltze, Tf Museichef
031-368 35 20, anna.hyltze(Snabel)kultur.goteborg.se 
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Succé För Den 42:a Upplagan Av Gothenburg Horse Show
PRESS
25 feb
kl: 22:40

Succé För Den 42:a Upplagan Av Gothenburg Horse Show

Med fina sportsliga framgångar och en lika fantastisk publik som alltid har Gothenburg Horse Show satt punkt för i år. Med lika delar sport, show och familjeaktiviteter slog årets hästfest förra årets besökarantal.

- Stämningen i arenan har varit magisk, speciellt under söndag eftermiddag när Henrik von Eckermann fick taket att lyfta, när han för andra året i rad vann...

Bild på Nystart Och  Ny Singel För Niello.
PRESS
23 feb
kl: 15:20

Nystart Och Ny Singel För Niello.

Med hits som "Sista ordet" (feat. Robin Stjernberg), "Legenden" (feat. Phantomen), "Över mig" (feat. Danny Saucedo och Canto) och "Arlanda" har rapparen Niello etablerat sig som en av Sveriges senaste hitmakare. Suggestivt rytmiskt tänk, pricksäkra formuleringar och hitdoftande refränger har gett ovanstående låtar allt mellan en miljon och 30 miljoner spelningar på Spotify.

...

Bild på Efter 400 Miljoner Streams - Mike Perry Släpper Ny Låt
PRESS
23 feb
kl: 14:10

Efter 400 Miljoner Streams - Mike Perry Släpper Ny Låt

Mike Perry slog igenom med "The Ocean" som var den tredje mest spelade låten på Spotify i Sverige 2016 och som nu har nästan en halv miljard streams. Efter att ha spelat sig runt världen och släppt ett flertal singlar under 2017 rivstartar han 2018 med nya låten "Rocksteady" som släpps den 23 februari. Lyssna här.

Den här gången har Perry samarbetat med svenska...

Bild på Esther Vallee Kickstartar 2018 Med
PRESS
23 feb
kl: 10:50

Esther Vallee Kickstartar 2018 Med "hardcore"

Varje steg och varje släpp från Esther Vallee kommer fortsätta bygga det som påbörjades med hyllade "Numbers" i höstas som bland annat spelats varmt på P3. Nästa singel "Hardcore" är skriven av Esther tillsammans med Jocke Berg (Ellie Goulding, Kent) och producerad av Jonas Quant (Hurts, No Doubt, Foxes). Med den sätter hon nivån för ett spännande år där vi kan förvänta oss se...

Bild på Molly Sandén Släpper Singeln
PRESS
23 feb
kl: 09:50

Molly Sandén Släpper Singeln "ditt Sanna Jag" Med Leslie Tay Och Releasedatum För Kommande Albumet "större"

LYSSNA: https://MollySanden.lnk.to/DittSannaJagMolly Sandén startade året med att göra ett mäktigt framträdande på P3 Guld-galan och fortsätter nu med att släppa singeln "Ditt sanna jag" med Leslie Tay. Nu står det också klart att Molly släpper sitt tredje album "Större" den 27 april.

"Har velat jobba med Leslie i flera år och tycker det...

PRESS
22 feb
kl: 23:10

Konkurrensverket Yrkar Att Got Event Ska Betala Upphandlingsskadeavgift

Konkurrensverket meddelade idag att de yrkar på att förvaltningsrätten beslutar om att Got Event ska betala en så kallad upphandlingsskadeavgift på 550 000 kronor. Anledningen är att bolaget inför EM i Ridsport förra året genomförde en upphandling som stod i strid med Lagen om offentlig upphandling (LOU).

Ärendet gäller upphandling av inhyrd fibersand, det vill säga...

Bild på Månz Zelmerlöws Singel "happyland" 1:a På Itunes I Tyskland!
PRESS
22 feb
kl: 13:30

Månz Zelmerlöws Singel "happyland" 1:a På Itunes I Tyskland!

Det är inte bara i Sverige vi älskar Måns Zelmerlöws senaste singel "Happyland". Låten har nu placerat sig på första plats på Tysklands iTunes! "Happyland" fortsätter även att klättra uppåt på de andra stora musiklistorna. 

Dagens placeringar i Tyskland:

iTunes - Plats nr 1

Shazam - plats nr 13

Amazon -  plats nr 22

Bild på Hollywood Vampires Hyllar Rocklegender På Liseberg I Sommar
PRESS
22 feb
kl: 13:00

Hollywood Vampires Hyllar Rocklegender På Liseberg I Sommar

Nästa tillskott till sommarens Live på Liseberg blir Hollywood Vampires - en hyllning till tidernas största rockstjärnor. Hollywood Vampires, bestående av rocklegenderna Alice Cooper och Joe Perry samt Hollywoodstjärnan Johnny Depp, rockar loss på Stora Scenen 6 juni.

Hollywood Vampires startades 2015 av vännerna Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry för att hylla de...

Hitta oss på Facebook Hitta oss på Google Plus Hitta oss på Twitter