Menu

Filip Jers Quartet – En glidflygning över musikgränserna

Örebro

Örebro Konserthus
tisdag, 31 oktober 2017 kl:19:30

”Munspel, gitarr, bas och trummor skapar något tidlöst här och nu.”
- Smålandsposten

Filip Jers Quartet har förfinat idén med ett möte mellan jazz och traditionella folkmelodier till anno 2016 där munspelet spelar huvudrollen. Det musikaliska mötet mellan två genrer har gjort att kvartetten blivit flitigt uppmärksammade på jazzfestivaler och jazzklubbar såväl nationellt som internationellt. Tog kvartetten i den kritikerrosade debut-cd:n Filip Jers Quartet upp stafettpinnen efter Toots Thielemans tar de nu upp stafettpinnen efter Jan Johansson. På scen visar de en lekfullhet och virtuositet som sällan lämnar någon oberörd.

Medverkande
Filip Jers – munspel
Henrik Hallberg – gitarr
Johan Lindbom – kontrabas
Wille Alin – trummor

Filip Jers (f. 1986) har etablerat sig som en av världens mest betydande artister på sitt instrument och tog som förste munspelare 2011 en masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Jers har turnerat i Europa, Afrika, Asien och Nordamerika. Hans virtuosa munspelsstil är både melodisk och kraftfull och hans unika sound har gjort succé på jazzklubbar och vid festivaler. Han blev redan 2005 dubbel världsmästare i munspel och har tilldelats åtskilliga andra priser sedan dess, bl.a Alice Babs Jazzstipendium 2012.

Henrik Hallberg (f. 1981) lyrisk gitarrist som har ett stort melodisinne. Hallberg har ett unikt sound och har framträtt med många framstående musiker, bland annat saxofonisten Dave Liebman.
Hallberg är även medlem i Elin Larsson Group.

Johan Lindbom (f. 1987) basfantom med en individuell stil. Lindbom är en eftertraktad basist i jazz och popgenrer och spelar med Anders Widmark Trio. På senare tid har Lindbom brutit ny mark för kontrabasen som melodiinstrument i svensk folkmusik.

Wille Alin (f. 1987) trumslagare med stor dynamik. Med en förkärlek för äldre jazz är Alin verksam i ett flertal jazzgrupper, samt spelar i afrobeatbandet Music is the Weapon.

Plats: Foajén, Örebro Konserthus
Längd: 2 x 40 min + paus 20 min
Stående konsert
Förband 18:30


Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.


Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.


Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.

Datum / Tid

tisdag, 31 oktober 2017 kl: 19:30

Plats

Örebro, Örebro Konserthus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

80kr - 290kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad