Menu

Teental and Nandini

Örebro

Örebro Konserthus
lördag, 13 oktober 2018 kl:20:00

TEENTAL INDIEN I SVERIGE

En exklusiv musik- och dansföreställning och ett möte mellan indisk och västerländsk tradition. Meditativt, improviserat och traditionellt. Kompositioner, sånger och graciösa rörelser med ursprung i en månghundraårig musik- och danstradition. Ghazal, Thumri, Bollywood, Rabindra Sangeet och Odissidans. Rytmvariationer, klanger och ett upplevelserikt möte med indiska Västbengalen. Folk, klassiskt, fusion och tempelmusik. Med egna kompositioner och traditionella melodier undersöks gränslandet mellan vokal- och instrumentalmusik och dans. Teental öppnar dörren till den indiska sångskatten och bjuder på en fördjupad upplevelse av sånger, rytmer och klanger. Ett möte mellan olika musiktraditioner och en sällsynt uppvisning av en rad indiska instrument som tabla, pakhawaj, khanjira, manjira, harmonium, ghanta och conch.
SURANJANA GHOSH är en av Indiens fåtaliga kvinnliga professionella tablaspelare. En artist i mästarklass som rör sig över ett brett spektrum av musikstilar, i Indien och i Väst.

KISHORE GHOSH är en mångfaldigt prisbelönad artist som med sin bländande spelstil trollar fram pakhawaj-trummans komplexa och rytmiska mönster.

NANDINI GHOSAL är en av de främsta utövarna av den indiska klassiska dansen Odissi, med vilken hon efterfrågats och turnerat världen över. Är också koreograf och danslärare och har som skådespelare medverkat i indiska teveserier.

DINESH PAUL är en erkänt uppskattad vokalist och kompositör från Västbengalen. Även lärare på Rabindra Bharati universitetet. Sjunger klassiskt, Puratani, Gazal, Thumri, Nazrulgeeti, Rabindra Sangeet och spelar harmonium.

MAGNUS KJELLSTRAND spelar saxofon och tvärflöjt och har medverkat i en rad framstående musikkonstellationer på de främsta scener i Sverige. Är också lärare i ensemblespel på Stockholms Estetiska gymnasium.

JONAS LANDAHL är en mångfacetterad slagverkare med bakgrund i jazzmusiken. Har ett kontinuerligt samarbete med indiska musiker, bland annat i Indian Drum Orchestra. Har också författat böcker om Indien.

JAN-OLOF JONSSON är en mycket skicklig gitarrist och pedagog som deltagit i olika grupper och spelar i olika genrer. Freelancemusiker med teatererfarenhet som under många år som pedagog inspirerat unga människor i musik.

Stå och sittplatskonsert. OBS! Begränsat med sittplatser, först till kvarn!
Längd; 2 tim inkl. 30 min paus

Kunden ansvarar själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat.
Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.


Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.


Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.


Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.

Datum / Tid

lördag, 13 oktober 2018 kl: 20:00

Plats

Örebro, Örebro Konserthus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

170kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad