Arild Andersen Group

Örebro KonserthusDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

En ny norsk supergrupp har sett dagens ljus. Örebro Jazz & Blues Club har den stora glädjen att välkomna dem till en spelning i november. ARILD ANDERSEN GROUP är bandet, där basisten och legenden Arild Andersen har valt ut några av sina absoluta favoritmusiker i den yngre generationen: Marius Neset, sax. Han har gjort en kometkarriär både som saxofonist och komponist, med verk för stora ensembler som London Sinfonietta, Bergens Filharmoni och KORK, Kringkastingsorkestret. Hans unika spelstil kan snabbt gå från tight och rytmiskt komplex till mjuk och innerligt vacker. Helge Lien, piano. Hans delikata pianospel, som hittar inspiration i Bill Evans lyrism, Keith Jarretts uppfinningsrikedom och Brad Mehldaus subtila uttryck, har givit honom internationellt erkännande. Han medverkade nyligen på EST Symphony-projektet och har gett ut nio album med sin trio. Håkon Mjåset Johansen - trummor. Har spelat mycket med Trondheim Jazzorkester men även med Bugge, Molvær, Motif och massor av andra band. Senast med Hegge som vann Spellemannpriset 2018 (norsk Grammis) Arild Andersen själv, basisten med den varma tonen, kan verkligen kallas en legend. Stilbildande, mångsidig och med ett stort namn även internationellt. Redan 1967 började han spela med Jan Garbarek, Terje Rypdal och Jon Christensen. Åren därefter spelade han med Sonny Rollins, Don Cherry, Chick Corea, Dexter Gordon, George Russell och många många andra. På 80-talet startade han sitt legendariska band Masqualero med Jon Balke, Nils-Petter Molvær, Jon Christensen, och Tore Brunborg. Under senare år kan nämnas samarbeten med bl a Tomasz Stanko och Pat Metheny.
Medverkande: Arild Andersen - bas Marius Neset – saxofon Helge Lien – piano Håkon Mjåset Johansen - trummor

Sluttid: Ca 21.30

Detta är en stå och sittplatskonsert men sittplatser är i begränsat i antal. Först till kvarn.

Kunden ansvarar själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat.
Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.

Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.


Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.


Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-11-04 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: