Menu

Winterreise

Örebro

Örebro Konserthus
torsdag, 7 maj 2020 kl:19:00

Schuberts största skapelse heter Winterreise!

Franz Schubert komponerade över 600 Lieder (eller Romanser som det heter på svenska). Det är en av musikens mest gripande former - piano och röst blir jämbördiga i sin strävan att tolka ordens inre och yttre mening. Det var först och främst Schubert som kreerade denna nya konstform genom sitt skapande av sånger där text och musik finner och förstärker varandra i en, till tider, sublim harmoni. Schubert sökte sig till sin tids största diktare för inspiration, och många av dessa har fått ett evigt liv tack vare hans musik.

Under sina sista levnadsår skrev en alltmer sjuk och besvärad Franz Schubert den episka sångcykel som än idag anses vara en av de mest betydande musikdramatiska verk. Baserad på poeten Wilhelm Müllers diktcykel Winterreise tonsatte Schubert dessa 24 dikter för piano och mansröst. Resultaten är en gripande inre resa satt i ett hårt och oförlåtande vinterlandskap, om förlorad kärlek, om förtvivlan och övergivet hopp. Med färgmättade harmonier och nyanserade klanger skapar pianot och sången en nästan visuellt påtaglig atmosfär och starka bilder för publiken - ingen lämnas oberörd av detta gripande mästerverk.

Medverkande:
Peter Mattei, baryton
Lars David Nilsson, piano
Svenska Kammarorkestern

Längd: 80 min ej paus
Rullstolsplatser bokas på telefon 0771 70 70 70

Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.


Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.


Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.

Datum / Tid

torsdag, 7 maj 2020 kl: 19:00

Plats

Örebro, Örebro Konserthus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad