Spökvandring för barn
Örebro
Örebro Slott
onsdag, 2 november 2016
kl:16:30
Hör historier ur slottets mörka förflutna såsom den om drottning Blanka, Petrus Petrosa och andra märkliga gestalter.
Mellan 28 oktober till 5 november blir Örebro Spökstaden och på slott blir det spökvandringar för både barn och vuxna samt även läskiga skräckvandringa. Vågar du? Sedan 2008 anordnas Spökvecka på Örebro slott under höstloven men nu tas konceptveckan till en helt ny nivå och också innefattar staden.
Örebro slott ruvar på mörka historier från det förflutna. Historier om häxor, fångar och osaliga andar. Under höstlovsveckan får alla som vill (och vågar) chansen att höra den mörka sidan av slottets historia. Lite snällare och mer lekfullt för barnen medan på vuxenvandringarna blir det mer otäckare och mörkare historier.
Rek. ålder 7 år
Samling utanför Örebro Slotts turistbyrå
Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935.
Slottets huvudbyggnadsmaterial är sten, dels natursten, dels tegelsten. Det är okänt var naturstenen hämtats, men den består av utvald marksten och tuktad huggsten. När borgen byggdes om till renässansslott användes även tegelsten. Under åren 1596-1605 "slogs" 200 000 tegelstenar vid Segersjö kungsgård i Östernärke. De flesta av dessa stenar användes när slottet byggdes till. Stenhuggeriarbeten utfördes i Kumla, och kalk brändes i Hällabrottet. En del sten kan ha hämtats från resterna av Örebro kloster, som lades ner i samband med reformationen. I slottets övre våningar utgörs golven av träbjälklag. Med dendrokronologi har man daterat furubjälkar i det nordvästra tornet till år 1599.
Örebro Slott Fest- och Konferensavdelning drivs av Stora Hotellet. Man disponerar över 16 lokaler, huvudsakligen belägna på plan 4 och 5, inklusive den så kallade Länssalen på plan 4. Totalkapaciteten är på strax under 1000 personer, fördelade på rum och salar som tar mellan 8 och 250 personer. Bland tillställningar som ägt rum i lokalerna tillhör Chateau Grand Cru, Örebros vinmässa, samt Bokmässan i Örebro.