Menu

Par i kungar

Örebro

Örebro Slott
lördag, 28 juli 2018 kl:18:00

Elisabeth Ahlmark är landshövding i Örebro län och har sitt hem på slottet mitt i staden. Hon är – förutom en omtyckt landshövding – även en stor bakfantast och är på väg att komma med i Guinness rekordbok i kategorin ”Längsta gräddning av bakverk”.

När hon upptäcker att hennes man Viking har fallit tillbaka i sitt spelmissbruk och ”lånat” stora summor med pengar från hennes representationskonto hos länsstyrelsen får hon panik. Genom att övertala sin man (som är duktig på att imitera) att ta på sig rollen som chefen på stadshotellet – och i dennes namn ta emot etthundratusen kronor i prispengar från en lajvförening – tror hon att problemet är löst. Det visar sig dock att maken missförstått vem han ska imitera och när han kommer till prisutdelningen iklädd rollen som Sveriges kung, Carl XVI Gustav, blir förvirringen total. Efter att en obegåvad skvallerjournalist, en målmedveten beroendeterapeut, en kontrollant från Guinness rekordbok samt den riktiga pristagaren anlänt till slottet tror Elisabeth att situationen
inte kan bli mycket värre. Men… det kan den…

Föreställningen spelas utomhus på Borggården, Örebro Slott. Speltid ca 2 timmar och 30 minuter inklusive paus. Läktaren är onumrerad. Ev. överblivna biljetter säljes på plats vid entrén från kl. 17.00 respektive speldag.

MAT OCH DRYCK
I pausen finns servering med rättigheter. Om du önskar äta någon av våra tre rätter rekommenderar vi att du bokar dem i förväg på telefon 0583 - 404 02. Välj bland följande rätter: Grillad kyckling, grillad fläskfilé eller inkokt lax. Serveras med pastasallad eller potatissallad som du väljer på plats. Alla rätter kostar 125 kr st.


Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935.


Slottets huvudbyggnadsmaterial är sten, dels natursten, dels tegelsten. Det är okänt var naturstenen hämtats, men den består av utvald marksten och tuktad huggsten. När borgen byggdes om till renässansslott användes även tegelsten. Under åren 1596-1605 "slogs" 200 000 tegelstenar vid Segersjö kungsgård i Östernärke. De flesta av dessa stenar användes när slottet byggdes till. Stenhuggeriarbeten utfördes i Kumla, och kalk brändes i Hällabrottet. En del sten kan ha hämtats från resterna av Örebro kloster, som lades ner i samband med reformationen. I slottets övre våningar utgörs golven av träbjälklag. Med dendrokronologi har man daterat furubjälkar i det nordvästra tornet till år 1599.


Örebro Slott Fest- och Konferensavdelning drivs av Stora Hotellet. Man disponerar över 16 lokaler, huvudsakligen belägna på plan 4 och 5, inklusive den så kallade Länssalen på plan 4. Totalkapaciteten är på strax under 1000 personer, fördelade på rum och salar som tar mellan 8 och 250 personer. Bland tillställningar som ägt rum i lokalerna tillhör Chateau Grand Cru, Örebros vinmässa, samt Bokmässan i Örebro.

Datum / Tid

lördag, 28 juli 2018 kl: 18:00

Plats

Örebro, Örebro Slott

Karta (Google)

Typ

Show

Kostnad

195kr - 355kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad