Menu

GENIUS LOCI

Örebro

Örebro Slott
lördag, 24 november 2018 kl:11:00

GENIUS LOCI
- platsens ande -

En performance/ invigningsrit i östra tornrummet

Slottets historia kan man inte komma undan. Röster från det fördolda vill göra sig påminda. Stora avgöranden för Svearikes historia har utspelat sig i den närbelägna rikssalen och i slottets källarhålor spärrades häxor, tjuvar och förrädare in i väntan på sina straff. NU när ett närapå 80-årigt konstnärskap ska ta plats i tornrummet för en lång tid framöver, kan man kan behöva ta lite vägledning av platsens själ, GENIUS LOCI. En person i taget blir insläppt i detta tidlösa rum, där dåtid och framtid möts. Konstnären själv står som en slags färjekarl vid entrén. När dessa världar blandas, uppstår inte bara gnissel och lidande utan även skön musik och rörelse. Som inbjuden blir du delaktig i denna unika invigningsritual.

Medverkande
Lotta Melin – idé, medverkande
Teresia Pettersson – producent, medverkande
Robin af Ekenstam – ljuddesign/teknik, medverkande
Jan Håfström – konstnär, medverkande
Katarina Eriksson – medverkande
Sandra Medina – medverkande


Genius loci var i romersk religion en skyddsande för en viss plats. I religiös ikonografi avbildades platsens ande ofta som en figur hållande ettymnighetshorn, en dryckesskål och/eller en orm. Många romerska altare var uppförda för platsens egen genius loci. I vardagsspråk används numera begreppet genius loci ofta för att beteckna den specifika atmosfären hos en plats.

Längd per föreställning: 15 min
Lokal: Östra Tornrummet, ingång viaTuristbyrån.

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935.


Slottets huvudbyggnadsmaterial är sten, dels natursten, dels tegelsten. Det är okänt var naturstenen hämtats, men den består av utvald marksten och tuktad huggsten. När borgen byggdes om till renässansslott användes även tegelsten. Under åren 1596-1605 "slogs" 200 000 tegelstenar vid Segersjö kungsgård i Östernärke. De flesta av dessa stenar användes när slottet byggdes till. Stenhuggeriarbeten utfördes i Kumla, och kalk brändes i Hällabrottet. En del sten kan ha hämtats från resterna av Örebro kloster, som lades ner i samband med reformationen. I slottets övre våningar utgörs golven av träbjälklag. Med dendrokronologi har man daterat furubjälkar i det nordvästra tornet till år 1599.


Örebro Slott Fest- och Konferensavdelning drivs av Stora Hotellet. Man disponerar över 16 lokaler, huvudsakligen belägna på plan 4 och 5, inklusive den så kallade Länssalen på plan 4. Totalkapaciteten är på strax under 1000 personer, fördelade på rum och salar som tar mellan 8 och 250 personer. Bland tillställningar som ägt rum i lokalerna tillhör Chateau Grand Cru, Örebros vinmässa, samt Bokmässan i Örebro.

Datum / Tid

lördag, 24 november 2018 kl: 11:00

Plats

Örebro, Örebro Slott

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

60kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad