Menu

Spökvandring För Barn

Örebro

Örebro Slott
lördag, 2 november 2019 kl:18:00

Hör historier ur slottets mörka förflutna såsom den om drottning Blanka, Petrus Petrosa och andra märkliga gestalter. Örebro slott ruvar på mörka historier från det förflutna. Historier om häxor, fångar och osaliga andar. Under höstlovsveckan får alla som vill (och vågar) chansen att höra den mörka sidan av slottets historia. Lite snällare och mer lekfullt för barnen.

Spökvandring för barn rekommenderas från 7 år.

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935.


Slottets huvudbyggnadsmaterial är sten, dels natursten, dels tegelsten. Det är okänt var naturstenen hämtats, men den består av utvald marksten och tuktad huggsten. När borgen byggdes om till renässansslott användes även tegelsten. Under åren 1596-1605 "slogs" 200 000 tegelstenar vid Segersjö kungsgård i Östernärke. De flesta av dessa stenar användes när slottet byggdes till. Stenhuggeriarbeten utfördes i Kumla, och kalk brändes i Hällabrottet. En del sten kan ha hämtats från resterna av Örebro kloster, som lades ner i samband med reformationen. I slottets övre våningar utgörs golven av träbjälklag. Med dendrokronologi har man daterat furubjälkar i det nordvästra tornet till år 1599.


Örebro Slott Fest- och Konferensavdelning drivs av Stora Hotellet. Man disponerar över 16 lokaler, huvudsakligen belägna på plan 4 och 5, inklusive den så kallade Länssalen på plan 4. Totalkapaciteten är på strax under 1000 personer, fördelade på rum och salar som tar mellan 8 och 250 personer. Bland tillställningar som ägt rum i lokalerna tillhör Chateau Grand Cru, Örebros vinmässa, samt Bokmässan i Örebro.

Datum / Tid

lördag, 2 november 2019 kl: 18:00

Plats

Örebro, Örebro Slott

Karta (Google)

Typ

Teater

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad