Menu

Duke Ellingtons Sacred Concert

Örebro

S:t Nikolai Kyrka
söndag, 2 april 2017 kl:16:00

Duke Ellingtons Sacred Concert - framförs av Örebro Kammarkör tillsammans med solist Gunnel Sjöberg och Whispering Band, under ledning av Dirigent Fred Sjöberg. Arrangemang av John Høybye och Peder Pedersen

Om Duke Ellingtons Sacred Concert - Arrangemang av Høybye / Pedersen:

Duke Ellington uttryckte sällan hans närhet med kyrkan i hans musik. Men vid en ålder av 66 år blev han ombedd att komponera musik för en serie konserter som planerades att äga rum i större kyrkor över hela USA. Han inspirerades och accepterade uppdraget. Hans ökat intresse för sakral musik kan ha samband med att hans nära vän, och kollega, kompositören Billy Strayhorn hade blivit mycket sjuk och dog kort efter det första uppförandet av Sacred Concert.

Mellan 1966 och 1974 turnerade Ellington och hans band USA och Europa med tre av styckena i Sacred Concerts. Han använde olika sångsolister - en av de mer kända är den svenska jazzsångerskan: Alice Babs - och lokala körer.

Musiken bestod av delvis gamla kompositioner, reviderad för tillfället, och delvis nytt material. Den ordning i vilken de olika delarna spelades var ännu inte bestämt och programmet kunde variera från en konsert till annan (som i och för sig inte är främmande för en jazzmusiker). Delar som ursprungligen var skrivna för första Sacred Concert skulle lätt kunna användas i andra... eller tredje och vice versa. Det verkar som Ellington, tillsammans med sina musiker, bestämde sig för innehållet och låtordningen i en konsert omedelbart före varje föreställning. Detta är förmodligen varför inga fullständiga stycken av Sacred Concerts existerar. Följaktligen har varje gång musikaliska ledare för storband och körer över hela världen planerat föreställningar av denna musik, också varit tvungna att göra sina egna arrangemang.

1993 blev John Høybye ombedd att leda en stor, internationell workshop om Ellingtons Sacred Concerts. Eftersom inga färdigskrivna stycken eller partiturer fanns, bestämde han sig för att arrangera musiken tillsammans med Peder Pedersen och att ha ett fullständigt musikstycke skrivet. Musikstycket inkluderar partitur för orkester samt körarrangemang som senare har publicerats.

I den ursprungliga versionen av Ellington sjöng kören oftast unisont och hade en något mindre roll, dels för att en turnerande kompositör har mycket begränsat med tid för att repetera med de olika lokala körerna som skulle ingå i konserterna. Dels var Ellington inte alls lika bekant med kör, som han var med orkestern.

I versionen av Høybye / Pedersen behandlas kören och bandet som likar - kanske med en viss tonvikt på kören. Eftersom den nya versionen består av material från alla tre Sacred Concerts, kallas deras arrangemang helt enkelt Sacred Concert.

Medverkande:

Dirigent: Fred Sjöberg

Solist: Gunnel Sjöberg

Kör: Örebro Kammarkör

Orkester: Whispering Band

Datum / Tid

söndag, 2 april 2017 kl: 16:00

Plats

Örebro, S:t Nikolai Kyrka

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

170kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad