Fredrik Ljungkvist möter Norrbotten Big Band
Piteå
Studio Acusticum
söndag, 18 maj 2025
kl:16:00
FREDRIK LJUNGKVIST
– en hyllning till 70-talet
Iden uppstod en dag i spontant samtal vännerna Fredrik Ljungkvist och Joakim Milder, konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band, emellan. Som så många gånger förr diskuterade de fram och tillbaka. Det gällde de gamla hjältarna. Kanske var det dags att göra praktik av teorin? Att backa det historiska bandet och ta ytterligare ett omtag? Denna gång i samklang med storbandet. I bästa fall med husgudarnas välsignelse.
– Det finns så oerhört mycket bra musik från den tiden och skälen att göra något med Fredrik är alltid välmotiverade och goda, säger Milder.
Nu ska alltså idolerna få hyllas i helt ny tappning. Det blir en avelektrifierad studie av den era där progressiv rock mötte jazz för allra första gången. Vi pratar 1970-tal och eviga namn som Miles Davis, Mahavishnu Orchestra och Weather Report.
– Vi har också kikat på låtar av Gentle Giant, ett band som mina syskon lyssnade på när jag var liten och som haft stor inverkan på mitt musicerande.
Han beskriver musiken som hisnande, ofta komplex. Och tanken är att Fredriks berättarröst ska få agera ledsagare och musikalisk kapten på skutan.
– Vi vill röra om i storbandsgrytan, berättar Ljungkvist från sommarstugan på Gotland. Bryta upp invanda mönster. Och så det där med att försöka ta vid efter de stora förebilderna. Det är en jäkla utmaning.
Han talar också om vikten av den kollektiva känslan, att jobba som en enad organism.
– Det kommer att bli mycket improvisatoriskt, många öppna strukturer. Och så spontan dirigering på det, ständigt med musiken i första rummet.
Fredrik Ljungkvist hör till de absolut främsta inom nutida, svensk jazz. Med grupper som YUN KAN 10 respektive YUN KAN 5, sin självbetitlade trio samt diverse utmärkelser inom Jazzkatten och Kungl. Musikaliska Akademien har han hållit sig på den svenska jazzen frontlinje sedan två decennier tillbaka. Nu har turen alltså kommit till att möta Norrbotten Big Band och dess konstnärlige ledare för att gemensamt vaska guld ur historiens yppersta jazzälvar.
Ingår i Jazzfeeling 2025.
Acusticum är en forsknings- och företagsby med inriktning på kultur, kommunikation och media, etablerad i Piteå 2003.
Acusticum har, som verksamhetscentrum för en mängd olika företag och nytänkande forskningsverksamheter med inriktning på kultur, kommunikation, media och teknologi med anknytning till dessa, vuxit fram och expanderat sedan starten 2003. Grunden för satsningen är den 1978 etablerade Musikhögskolan i Piteå, som numera tillhör Institutionen för konst, kommunikation och lärande vid Luleå tekniska universitet, med verksamhet inom dans, musik, teater och kommunikationsteknik i Piteå. Där ingår bland annat pedagogutbildningar och en landsunik utbildning av danslärare i modern dans.
År 2007 invigdes konserthuset Studio Acusticum med en stor och tekniskt avancerad konsertsal med plats för 576 personer och en Black Box med plats för 250–300 personer. Dess arkitekt är Gunnar Grönlund, biträdande arkitekt Louise Lindquist Sassene och inredningsarkitekt Karin Gedeborg, Arkitekthuset Monarken i samarbete med internationell expertis. Projektet nominerades 2008 till Övre Norrlands arkitekturpris.
Datum / Tid
söndag, 18
maj 2025
kl: 16:00
Plats
Piteå,
Studio Acusticum
Karta (Google)
Typ
Övrigt
Kostnad
Oklart