Menu

Norrbotten Big Band hyllar Krister Andersson

Piteå

Black Box, Studio Acusticum
fredag, 28 oktober 2022 kl:19:00

Inställt pga sjukdom. För mer information: info@studioacusticum.com


Biljettköpare har själv ansvaret för att hålla sig uppdaterad om de restriktioner och riktlinjer som finns vid tidpunkten för evenemanget.
Dessutom vill vi göra dig uppmärksam på våra eventpartners villkor och policies samt eventuella restriktioner och förbud från myndigheter som syftar till smittskydd, folkhälsa, säkerhet och ordning.

I uppväxtstaden Eskilstuna kallades han som ung för Lill-Benny. Efter Benny Goodman. Nu fyller han 70 år, och är alltjämt lika hemma i Mozarts klarinettkonsert som i arvet efter John Coltrane. Det går fortfarande att höra spår av Coltrane i hans tenorspel. Även om han förstås, framför allt, är sin alldeles egen.

Huvudperson i årets Norrbotten Big Band-hyllning är Krister Andersson, en av vårt lands allra främsta saxofonister. Det blir en storslagen gnistrande konsert med nya kompositioner tillägnade Krister, skrivna av bland andra storbandets konstnärlige ledare Joakim Milder, Lars Jansson, Amanda Sedgwick och Pernille Bevort.

Född 1951 blev Krister Andersson i början av 1970-talet utvald av Leonard Bernstein att bli soloklarinettist i Bernsteins världsungdomsorkester. Efter tjänstgöring i militärmusiken i Västerås gick han diplomutbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han ingick senare i Gugge Hedrenius band, i Egil Johansens JAZZ INC, Bernt Rosengrens storband och Bertil Löfgrens kvintett. Spelade med Gals and Pals, Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund. Var verksam i Radiojazzgruppen. Och satt dessutom i operaorkestrar som Kungliga Hovkapellet och NorrlandsOperans Sinfonietta.

Norrbotten Big Bands årliga hyllningskonsert har hittills samlat ett pärlband av Sveriges och Nordens mest tongivande musiker inom jazz. Bland tidigare jubilarer kan nämnas Jan Allan, Jojje Wadenius, Nisse Landgren, Bobo Stenson och Josefine Cronholm.

– Med hyllningskonserten, som också kommer att bli en inspelning, vill vi ge Krister Andersson en stor dos uppfordrande kärlek, säger Joakim Milder. Alla som komponerar till hyllningen har ett personligt förhållande till Krister, var och en på sitt sätt, vilket också kommer att avspeglas i musiken.

Konserten ingår i Jazzfeeling 2022

Datum / Tid

fredag, 28 oktober 2022 kl: 19:00

Plats

Piteå, Black Box, Studio Acusticum

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad