Menu

Norrbotten Big Band Möter Ingá-Máret Gaup-Juuso

Piteå

Fållan
fredag, 25 februari 2022 kl:08:00

Biljettköpare har själv ansvaret för att hålla sig uppdaterad om de restriktioner och riktlinjer som finns vid tidpunkten för evenemanget.
Dessutom vill vi göra dig uppmärksam på våra eventpartners villkor och policies samt eventuella restriktioner och förbud från myndigheter som syftar till smittskydd, folkhälsa, säkerhet och ordning.

Norrbotten Big Band möter Ingá-Máret Gaup-Juuso under ledning av Ole Jørn Myklebust

Ingá-Máret Gaup-Juuso har etablerat sig som en viktig del av den nya generationens samiska musiker. Uppväxt i finska Karesuando med starka rötter i Norge och Sverige, började hon jojka redan som mycket liten. Jojken har alltid varit en stor del av hennes släkts kulturarv och hon blev tidigt uppmärksammad, både för sina jojkar och sin sångröst. Bland barndomens många minnen finns ett där hon på särskild inbjudan jojkade inför självaste Dalai Lama på besök i hennes trakter.

Hon inledde sin professionella karriär som skådespelare och har medverkat i uppsättningar på Scenkonst Östersund, Beivvas sami teater i Kautokeino och Nationalteatern i Oslo vid sidan av otaliga musikaliska projekt.

För den svenska publiken är hon kanske mest känd för sitt samarbete med artisten Loreen som hon samarbetade med i tv-programmet Sápmi Sessions. Mötet ledde fram till låten Son som både framfördes på Skansens direktsända nationaldagsfirande och senare nominerades till Rockbjörnen i kategorin Årets låt.
Jojken är central i IngáMáret Gaup-Juusos musikskapande. De traditionella plockar hon främst fram ur sin stora släkts historia, för henne är det viktigt att bevara kulturarvet. Hon skriver också ständigt nya jojkar, alltid med utgångspunkt i en känsla.

Som landsdelsmusiker i Nordnorge är Ingá-Máret Gaup-Juuso involverad i många olika musikaliska sammanhang och projekt där hon ofta bidrar med eget material. Hon är också medlem i den Oslo-baserade gruppen Tundra Electro där traditionell musik kombineras med olika samtida musikuttryck och improvisation.

Till samarbetet med Norrbotten Big Band tar Ingá-Máret Gaup-Juuso med sig sin egen musik i ett intimt samarbete med Ole Jørn Myklebust – musiker, kompositör, arrangör och producent. Känd inte minst för sitt långa samarbete med Mari Boine.

– Jag ser mycket fram mot detta, säger Ingá-Máret Gaup-Juuso, och berättar att det var många år sedan som hon och Ole Jørn Myklebust bestämde sig för att någon gång hitta ett sammanhang där de kunde samarbeta.
– Han är en otroligt klok och insiktsfull musiker, så det här kommer att bli väldigt spännande. Att jag sedan ska få framträda med Norrbotten Big Band gör inte saken sämre. Det här längtar jag efter att få göra, säger Ingá-Máret Gaup-Juuso.

Konserten ingår i Jazzfeeling 2022

Datum / Tid

fredag, 25 februari 2022 kl: 08:00

Plats

Piteå, Fållan

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad