Menu

Samlade Verk: Kärlek, Hämning Och Skapande

Stockholm

ABF huset, Katasalen, plan 1
onsdag, 14 december 2022 kl:19:00

Samlade verk: kärlek, hämning och skapande

Lydia Sandgren samtalar med Charlotta Björklind om kärlek, hämning och skapande utifrån Lydias hyllade roman Samlade verk.

Psykoanalysen har ända sedan Drömtydning utforskat och försökt förstå de psykiska betingelserna för kreativitet. Freud framhåller hur vi som driftsvarelser är ofrånkomligen förankrade i våra djuriska rötter. Endast genom mödosamt psykiskt arbete förmår vi hämma och tämja drifterna och gemensamt bygga och delta i vår civilisation. Ändå vantrivs vi i kulturen, det djuriska hotar ständigt att slita sig och rasera vår civiliserade fernissa.

Samtidigt menar psykoanalysen att just förmågan att sublimera driften är vad som gör oss till människor. Förmågan att skapa är essentiell för vår psykiska hälsa. Den är både sprungen ur vårt relaterande och nödvändig för att vi ska kunna relatera. Winnicott förmedlar detta i teorin om det livsavgörande övergångsområdet, med utrymme för den spontana gesten och där förmågan att leka, skapa och förhålla oss till varandra kan ta form.

Med utgångspunkt i Samlade verk kommer vi att samtala kring det mänskliga skapandet. Hur är det länkat till vår kapacitet för kärlek? Hur vi kan förstå svårigheter och hämningar i den skapande processen? Vi utforskar hur dessa frågor gestaltas i romanen och hur de tar sig i uttryck för romanförfattaren. Vad säger psykoanalysen?

Foto: Emelie Asplund, Magnus Hjalmarson Neideman

Datum / Tid

onsdag, 14 december 2022 kl: 19:00

Plats

Stockholm, ABF huset, Katasalen, plan 1

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

80

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad