Menu

Kaah

Stockholm

Berns
söndag, 23 april 2017 kl:17:00

Legenden vi känner som Kaah är tillbaka: Jungl


”The reality is that we do not wash our own laundry - it just gets dirtier.”
- Serpico


Kaah var inte först med att göra svensk soul. Men han var först med att göra det med ett genuint avstamp i hiphopens gyllene era och dess skivbacksgrävande funk-och soul-arkeologi. Med ett unikt sound stakade han ut vägen för den svenska soulens framtid och gav den en identitet på egna ben. Och snart tjugo år efter debuten har han nu blivit något av en gudfader för dagens samtida soulgeneration. Ett album som den klassiska ”Soulrebell” var en ”To pimp a butterfly” femton år före sin tid, med Kaah som en blågul Kendrick Lamar, sprungen ur Östgötaslättens lätt osannolika funk- och hip hop-mylla. Och nu är han tillbaka.


Så var befinner sig Kaah med Jungl år 2017?


I en tid då den ständigt inspirerande musikhistorien är lättillgänglig på ett sätt som aldrig förr måste vi motsägelsefullt nog leta febrilt efter artister med en unik ljudbild. Någon som står ut i mängden. Någon enda som går sin egen väg. Men det tar inte många sekunder att identifiera Jungl som Kaahs nya singel – ingen är lika bekvämt hemma i den modernt popfuturistiska funken som han. Som alltid är hans soul en avancerad mosaik av vad som pågår i hans huvud. Där finns politiska undertoner som vasst kommenterar en orolig samtid enbart genom att drapera sig i en kostym av dansant funk. Där finns den genuint medvetna soulens lekfulla framtid, den som vi idag kanske främst hittar hos namn som Kendrick Lamar, Anderson Paak och Childish Gambino. En slags analog soulkänsla för en digital tid – free your mind and your ass will follow. Men där finns också en kontrastfylld atmosfär med svartvit inspiration från det klassiska neo-noir-dramat Serpico, där Al Pacino spelar en polis som slåss en blodig strid mot korrumperade kollegor i 70-talets New York. Och där finns ekon av den klassiska funken från Ohio, en modern uppdatering av den känsla band som Ohio Players, Slave, Aurra, Zapp och Faze-O en gång handlade om. 2017 har Kaah hittat ett framtida sound som hämtar sin näring i den lekfullhet och de rötter där han en gång började:


Kaahs nya singel Jungl släpps den 15 februari.


Berns salonger eller bara Berns är en restaurang, nattklubb, hotell och nöjesscen vid Berzelii park i centrala Stockholm. Sedan våren 2011 är Berns en del av Stureplansgruppen.



Kaah
2024-06-28 19:00:00
Uppsala, Parksnäckan

Datum / Tid

söndag, 23 april 2017 kl: 17:00

Plats

Stockholm, Berns

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

295

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad