Menu

Rhenguldet

Stockholm

Berwaldhallen
lördag, 26 augusti 2017 kl:19:00

Mariinskijteaterns orkester och solister under ledning av Gergiev

kl 19.00, Berwaldhallen

Mariinskijteaterns orkester
Valery Gergiev, dirigent

Solister från Mariinskijteatern:
Jevgenij Nikitin, basbaryton (Wotan)
Vladislav Sulimskij, baryton (Alberich)
Oleg Balashov, tenor (Loge)
Zjanna Dombrovskaja, sopran (Woglinda)
Julija Matotjina, mezzosopran (Welgunda)
Jekaterina Sergejeva, mezzosopran (Flosshilda)
Andrej Popov, tenor (Mime)
Zlata Buljitjova, mezzosopran (Erda)
Michail Petrenko, bass (Faffner)
Jurij Vorobiev, bas (Fasolt)
Anna Kiknadze, mezzosopran (Fricka)
Ilja Bannik, bas (Donner)
Alexander Timtjenko, tenor (Froh)
Oksana Sjilova, sopran (Freia)

RICHARD WAGNER: Rhenguldet


Marinskijteaterns orkester och Valery Gergiev gästar även i år Östersjöfestivalen! Tillsammans med solister från Marinskijteatern bjuder de på två kvällar med Richard Wagner. Operan Rhenguldet, den första i cykeln Nibelungens ring, kokar av kärlek, girighet och maktlystnad. Gudar, vättar och andra sagoväsen drabbar samman i en historia som lägger grunden för hela världens undergång!

Konsertens längd: ca 2 tim 40 min (ingen paus).


Ingen annan än Wagner kunde ha skrivit ett verk om världens skapelse och dess undergång – och lyckats med det

När 1848 års revolutionsvåg når Dresden i maj året därpå blir Wagner tongivande, vilket tvingar honom att fly till Zürich. Exilen, som blir tolv år lång, ger honom tid att fundera. Från att ha stått på barrikaderna kommer hans kritik mot samtiden istället fram i hans skrifter och musikdramer. Under de närmaste åren skissar Wagner på mastodontverket Nibelungens ring, uppbyggt enligt den antika grekiska teaterformen med tre dramer samt ett satyrspel som förspel: Rhenguldet.

Cykeln handlar om kampen mellan nordeuropeiska gudar och flera mytologiska figurer om den magiska ring som ger ägaren makt över hela världen. En handling med stoff hämtat ur nordisk mytologi, isländska sagor och det medeltida hjälteeposet Nibelungenlied.

Dramat fortsätter genom tre generationer av antagonister tills allt får sitt slut i världens undergång. Innehållsligt demonstrerar Ringen maktens ondska och kärlekens förlösande kraft.

Handlingen

Det magiska rhenguldet vaktas av Rhendöttrarna. Svartalfen Alberich uppenbarar sig och de retar honom lekfullt när han försöker fånga dem. Då en solstråle lyser på skatten berättar de för honom att om någon skulle avsvärja sig all kärlek, skulle han kunna smida en ring av guldet som ger ägaren herravälde över världen. Alberich förbannar då all kärlek, stjäl skatten och flyr.

Guden Wotan har låtit jättarna Fasolt och Fafner bygga honom en mäktig fästning. Arbetet är avslutat och som betalning lovar han dem Freja, kärlekens och den eviga ungdomens gudinna, dock utan avsikt att avstå från henne då asagudarna åldras om hon inte dagligen skänker dem sina äpplen. Wotan försöker vinna tid och hoppas att den listige Loge ska hitta en lösning.

Loge berättar för jättarna om Alberichs ring och de skatter som han har förvärvat genom ringens kraft. Jättarna går med på att ta Nibelungens skatt istället för Freja, men håller henne som gisslan och kräver att betalningen ska levereras före solnedgången. Gudarna känner sig plötsligt försvagade. Loge övertalar Wotan, som inte har något annat val än att stjäla Alberichs skatt. Alberich åtnjuter ringens makt och har tvingat sin bror, Mime, att skapa en magisk hjälm som gör det möjligt för användaren att ändra form och bli osynlig.

Då Wotan och Loge anländer lovar de Mime att befria Nibelungens dvärgar från Alberichs tyranni. Den listige Loge lurar Alberich att demonstrera den magiska hjälmen, varpå han förvandlar sig till en drake och därefter till en padda. I denna form fångas Alberich av Wotan och fjättras. De tar med sig honom och hjälmen därifrån.

Gudarna tvingar Alberich att lämna ifrån sig sina skatter: guldet, hjälmen och slutligen ringen, som han uttalar en kraftfull förbannelse över. Jättarna kommer tillbaka med Freja. De kräver att skatten måste täcka henne helt innan de är nöjda, men Frejas öga syns genom högen av guld. Då uppenbarar sig Erda, den allvetande jordemodern, och varnar gudarna för de olyckor som kommer drabba dem om de behåller ringen. Motvilligt följer Wotan hennes råd och ger ringen till jättarna. Förbannelsen visar sig vara verkningsfull, Fafner dödar Fasolt när de bråkar om fördelningen av guldet.

Efter ett åskväder skapat av Donner syns en regnbågsskimrande bro som gudarna i långsam procession följer mot sitt nya hem – Valhall. Rhendöttrarnas klagan över sin förlorade skatt hörs i fjärran.

Berwaldhallen är ett konserthus på Östermalm i Stockholm i hörnet Dag Hammarskjölds väg och Oxenstiernsgatan, uppkallad efter Franz Berwald. Berwaldhallen är hemmascen för Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören. Konserthuschef är Helena Wessman.

Datum / Tid

lördag, 26 augusti 2017 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Berwaldhallen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

250-895 kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad