Menu

Varför Stoppar Vi Inte Algblomningarna?

Stockholm

Berwaldhallen
onsdag, 23 augusti 2017 kl:17:00

Klotets samtal på Östersjöfestivalen handlar om att det finns idéer till tekniska lösningar för att få stopp på de giftiga algblomningarna, men de fastnar som pilotprojekt i liten skala. Till exempel har försök med att pumpa ner syre till havsbotten testats, och även att kemiskt binda överskottet av fosfor vid bottnarna.

Men Östersjöekologer är skeptiska till så kallad geoingeneering, med motiveringen att ekosystemet kan påverkas negativt. Samtidigt är ekosystemet redan rejält förstört av övergödningen, och problemet kommer att kvarstå i decennier, även om vi skulle lyckas stoppa ytterligare tillförsel av näringsämnen till havet.

Varför testas inte teknikerna vidare? Vilka risker för de med sig? Och vilka risker tar vi genom att inte använda den teknik som finns? Är geoingeneering bra eller dåligt?

Moderator och programledare: Susanna Baltscheffsky och Marie-Louise Kristola, Klotet, Sveriges Radio.

Berwaldhallen är ett konserthus på Östermalm i Stockholm i hörnet Dag Hammarskjölds väg och Oxenstiernsgatan, uppkallad efter Franz Berwald. Berwaldhallen är hemmascen för Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören. Konserthuschef är Helena Wessman.

Datum / Tid

onsdag, 23 augusti 2017 kl: 17:00

Plats

Stockholm, Berwaldhallen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

Gratis

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad