Menu

Stjärnlösa nätter

Stockholm

Boulevardteatern
torsdag, 19 oktober 2017 kl:19:00

Bygger på Arkan Asaads succébok med samma namn

Amàr är arton år, kurd och uppvuxen i en svensk småstad. En dag bestämmer pappan att hela familjen ska åka på bilsemester till Irak och hälsa på släkten. Det blir ett kärt återseende, inte minst med kusinen Amina. Snart anar dock Amàr att något är i görningen. Det viskas bakom hans rygg. Ett flertal gånger får han frågan om det inte snart är dags att gifta sig. Till slut kommer sanningen fram. Pappan har bestämt att Amàr och Amina ska gifta sig. Amàr får en chock och vägrar gå med på detta. Han klarar dock inte trycket från familjen och går till slut med på giftermål.

När han senare ångrar sig börjar helvetet.

Kluven mellan lojalitetskraven från familjen och sin egen vilja står Amàr och försöker förtvivlat få ihop sitt liv. Tumskruvarna dras åt, till slut känner Amár att det inte spelar någon roll hur han väljer, människor omkring honom kommer att fara illa hur han än gör. Till slut, när allt ser som allra mörkast ut, tar historien en ny vändning och ett hopp föds om en möjlig väg framåt.

En berättelse om kampen om rätten till ett eget liv, om skuld och straff, svek och kärlek, om den långa och svåra vägen till försoning.

Arkan Asaad

Tusentals unga i Sverige pressas eller tvingas att gifta sig mot sin vilja. Arkan Asaad var en av dem.

– Det jag vill belysa handlar om ekonomi, släktsammanhållning och trygghet. Om gott rykte och anseende och att underordna sig det kollektiva, beskriver Arkan.

Han tycker att begrepp som hederskultur är vilseledande - heder är ju något fint - och poängterar att problemet inte handlar om vissa religioner, nationaliteter eller kön.– En lesbisk svensk tjej som inte blir accepterad av sin familj kan nog känna igen sig.

Arkan Asaad har hållit hundratals föreläsningar, pratat med både makthavare och unga som är i Amàrs situation, och startat organisationen Right 2 Choose, som utbildar om tvångsgifte och, mänskliga rättigheter och rätten att välja sitt liv.

Se Arkan Asaad intervjuas i Malou efter 10 från 1 okt - Klicka här!

Boken Stjärnlösa nätter finns till försäljning på teatern, pris 60 kr.

Skådespelare Boulevardteatern Daniel Goldmann & Sofia Rönnegård
Skådespelare turnerande föreställning Ulf Evrén & Adriana Savin

Regi Roger Westberg

Regi-assistent Marina Almén

Ljus & ljud Simon Söderberg

Efter en bok av Arkan Asaad

Åldersgräns: 14 år (ej ok för yngre i målsmans sällskap)
Föreställningens längd 70 min


Boulevardteatern startade 1984 på Götgatan 73 på Södermalm i Stockholm av Tidningsteatern. Lokalen är en ombyggd biograf - Söderbio. Teatern invigdes den 10 januari 1985 med en nyskriven pjäs av Michael Segerström Teaterterroristerna, som handlade om en liten teatergrupp i svårigheter som börjar tvivla på sitt eget existensberättigande, man har sedan starten gjort ett tjugotal uppsättningar, bland andra Revisorn, Onkel Vanja och Den Girige. På hösten 2002 spelades Clownen luktar bensin.

Datum / Tid

torsdag, 19 oktober 2017 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Boulevardteatern

Karta (Google)

Typ

Teater

Kostnad

120kr - 200kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad