Menu

Kristina från Duvemåla

Stockholm

Cirkus
onsdag, 30 december 2015 kl:19:00

Den 12 september var det nypremiär för Kristina från Duvemåla av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson på Cirkus i Stockholm. Den 7 oktober var det exakt 20 år sedan ridån gick upp för första gången på Malmö Opera, och den 7 november spelades den totalt 1000:e föreställningen sedan urpremiären 1995. Musikalens berättelse om utvandrarna som lämnade Sverige i mitten av 1800-talet är ständigt aktuell och berör starkt i vår samtid då många människor är på flykt eller bryter upp från sina hemländer av andra orsaker.

Kristina görs av Maria Ylipää som setts i flera musikaler, bland annat på Helsingfors stadsteater och även spelat in både musik, tv och film. Robert Noack gick direkt från Teaterhögskolan i Malmö till rollen som Karl Oskar. Oskar Nilsson, även han direkt från Musikhögskolan i Stockholm, spelar rollen som Robert. Birthe Wingren har spelat både på finska och finlandssvenska teaterscener och gör Ulrika i Västergöhl.

Den aktuella uppsättningen har beskrivits som förädlad, tätare och med ett större djup jämfört med den som hade urpremiär för 20 år sedan. Den närmar sig en starkare känsla av utsatthet, rotlöshet och kringflackande liv som lätt kan jämföras med vår tid.

Musik: Benny Andersson
Text: Björn Ulvaeus
Regi: Lars Rudolfsson
Manus: Lars Rudolfsson och Jan Mark

Arrangör: Blixten & Co
Längd: ca 3 tim 50 min inkl paus

Citat från upphovsmännen
- Det här är andra – och förmodligen sista – gången Lars Rudolfsson, Björn och jag sätter upp Kristina från Duvemåla tillsammans. Så vill man uppleva musiken live och se en fantastisk ensemble så får man passa på nu, säger Benny Andersson.

- Det är en stor förmån att få göra om den här resan en gång till; inte minst med tanke på hur aktuellt temat i Mobergs historia är idag. Vi har fått så många positiva reaktioner från publiken, som lever sig in i handlingen och känner empati för dagens Kristina och Karl Oskar, säger Lars Rudolfsson.

- Mobergs historia tål att berättas om och om igen. Det var Bennys och kanske framför allt min stora trygghet när Benny skrev musiken och jag texten för drygt 20 år sedan; att vi hade en ”bibel” att luta oss emot. Vi visste att vi hade en stark story, säger Björn Ulvaeus.

Arrangör: Blixten & Co
Längd: ca 3 tim 50 min inkl paus


Cirkus är en konsert- och evenemangsscen på Djurgården i Stockholm. Den invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Idag har Cirkus plats för 1 650 sittande gäster och förutom teater, konserter och shower anordnas kongresser och mässor. Cirkus blev byggnadsminne 1983

http://www.cirkus.se

Datum / Tid

onsdag, 30 december 2015 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Cirkus

Karta (Google)

Typ

Musikal

Kostnad

365kr - 650kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad