kl: 19:00

Balettakademien

Dansens Hus - Stora ScenDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Koreografer:
Ohad Naharin
Mats Ek
Satoshi Kudo
Christopher Bergström
Tine Aspaas
Subjazz

Ljus: Palle Palmé
Konstnärlig ledare och rektor på Balettakademien: Jan Åström

Om Balettakademien
När Balettakademien grundades 1957 av Lia Schubert var det den första yrkesinriktade dansskolan som inte bara omfattade klassisk balett utan även moden dans och jazzdans. Skolan grundades utifrån flera behov, dels behövdes det en utbildning för de elever som började sin huvudsakliga dansutbildning sent, dels fanns det ett stort behov av en allsidig dansutbildning med olika former av dans. Balettakademiens Yrkesdansarutbildning är en mångsidig, kvalificerad och internationellt präglad utbildning som ger de studerande de danstekniska och artistiska färdigheter som krävs inom musikal- och nöjesbranschen eller inom dansen som fristående konstform.

PROGRAM
Koreograf: Subjazz
Jiggy – 10 min
Subjazz är ett projektbaserat danskompani i Oslo. Subjazz’s koreografer Karl Erik Nedregaard och Knut Arild Flatner har i över 15 år samarbetat som kreativa konstnärer med målet att utveckla sina egna konstnärliga uttryck, med rötterna i jazz och modern dans. Deras stil har definierats som både ”cutting edge” och en crossover av stilar, som återspeglar deras engagemang i att etablera och expandera en egen genre av den samtida jazzdansen. För närvarande är både Karl Erik och Knut docenter i jazzdans på Oslo Academy of the Arts. ”Jiggy” är Subjazz femte koreografi för Balettakademien.

Koreograf: Ohad Naharin
Echad Mi Yodea – 7 min
Ohad Naharin är en koreograf och konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company. Han föddes 1952 i Mizra, Israel och började sin karriär med Batsheva 1974 där han gjorde sin koreograf-debut i New York 1980. År 1990 blev Naharin utsedd till konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company och etablerade Batsheva – the Young Ensemble, för yngre dansare. Han har skapat över 30 verk för båda kompanierna och även skapat verk för andra som t.ex. Nederlands Dans Theater, the Paris Opera Ballet och Les Grand Ballets Canadiens de Montréal. Utöver hans arbete med scenproduktionerna så har Naharin utvecklat GAGA, den innovativa rörelsen och dagliga träning av Batshevas dansare som har spridit sig globalt till både dansare och icke dansare. Med medborgarskap i både Israel och USA, så lever Naharin för nuvarande i Israel med sin fru, dansaren och kostymdesignern Eri Nakamura och deras dotter Noga.

Koreograf: Mats Ek
Ett utdrag ur svanarna i Svansjön – 8 min
Inrepeterad av Ana Laguna
Mats Ek (f 1945) är en av Sveriges genom tiderna mest framstående koreografer och dansare. Han yrkesbana startade på 1960- och 70-talet då han bland annat arbetade på Dramaten som regiassistent åt Ingmar Bergman, parat med egna regiuppdrag. Från 1973 gick han över till dansen och Cullbergbalettens kompani, för att sedan, knappt tio år senare, ta över som konstnärlig ledare för kompaniet mellan åren 1981-1993. 1993 lämnade Mats Ek kompaniet och har sedan dess arbetat som frilansande koreograf och regissör. Han har också skapat flera föreställningar till Kungliga Operan och Dramaten, bland annat de uppmärksammade ”Julia och Romeo” (2013) och Utvandrarna (2014).
Ana Laguna (f 1955) var under 20 år en del av Cullbergbalettens kompani. Hon har också dansat med flera internationellt framstående dansare, till exempel med världsstjärnan Mikhail Baryshnikov. 1996 lämnade hon Cullbergbaletten och har sedan dess arbetat som frilansande dansare, koreografiassistent och pedagog vid bland annat Parisoperan och Operan i Lyon. Hon har också medverkat i de flesta av maken Mats Eks produktioner, dansat vid Netherlands Dance Theater och medverkat i flera TV- och teaterproduktioner såsom ”Andromaque” på Dramaten och Suzanne Ostens ”Mirad – en pojke från Bosnien”. 2006 fick Ana Laguna, som första dansare utanför den Kungliga baletten, hederstiteln hovdansare.

Koreograf: Satoshi Kudo
Time Crystal – 8 min
Satoshi Kudo är en dansare och koreograf baserad i Stockholm men kommer ursprungligen från Japan. Han har arbetat för bland annat Claire Parsons, Ohad Naharin, Danish Dance Theatre och Kungliga Baletten. 2003 startade Kudo sin karriär som koreograf och tog en fysisk inriktning med ”Motion Qualia”, en metod som Kudo skapat som framkallar ens amygdala. Han kombinerar denna fysiska metod med olika teman i sina verk.

Koreograf: Tine Aspaas
«RAY» – 12 min
Tine Erica Aspaas har en examen från Oslo National Academy of the Arts i Norge, där hon nu arbetar som docent och har fortsatt sin utbildning och utveckling, bland annat med resor till New York, Los Angeles, Israel, Italien och Nederländerna. Tine har varit en mycket eftertraktad koreograf och performer och hennes karriär sträckt sig från samtida dans till musikal och stora tv-produktioner. Tine blev 2014 utnämnd till ”Norges dansambassadör”.

Koreograf: Christoffer Bergström
What do you Think? – 8 min
What do you think är en reflektion om en samtid där vi uppmanas att tycka, gilla, kommentera och bedöma i princip allt.
Om varandra.
Om sig själv.
Hur uttrycker vi oss?
ÄR du dina tankar?
Tänker du och AGERAR din tanke?
Vad tänker du?


Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för dans. Vi presenterar samtida dans från hela världen och Sverige. På våra två scener kan du nästan varje vecka se en ny dansföreställning.

Dansens Hus invigdes 1991 och verkar aktivt för att stärka den samtida dansens roll i Sverige. Förutom att visa dansföreställningar och liknande scenkonst arrangerar vi seminarier, föreläsningar, workshops, barnaktiviteter och utställningar.

Våra två scener ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Från Centralstationen är det ca tio minuters promenad.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2018-05-26 19:00


Plats/Lokal:

Adress:

Stockholm, Barnhusgatan 12-14


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Urval ur aktuella nyheter

Bild på Birgit Nilsson I Konserthuset!
PRESS
20 jun
kl: 21:00

Birgit Nilsson I Konserthuset!

Nu öppnar Konserthusets sommarutställning Birgit Nilsson 100 år, en fotoutställning som hyllar en av våra allra största artister någonsin. Utöver detta bjuder konserthussommaren på guidade visningar, gratiskonserter med unga sommarmusiker och i augusti konserter med Kungliga Filharmonikerna. I år är det 100 år sedan Birgit Nilsson föddes. För att hylla en av landets i särklass...

PRESS
18 jun
kl: 14:50

Veckans Konserter På Grönan V. 25-26

Exodus inleder konsertvecka 25 genom att spela på Lilla Scen ikväll kl. 20.00. På tisdag kommer de samhällskritiska punkarna i Rise Against till Gröna Lund för första gången och på onsdag tar Seattlebandet Alice in Chains över Stora Scen. Konsertvecka 26 inleder vi med den traditionsenliga Taube-konserten måndagen den 25 juni, då Sven-Bertil Taube är tillbaka för 57:e gången...

Bild på Album- Och P4-Aktuella Stiko Per Larsson Skrev I Helgen Historia!
PRESS
18 jun
kl: 13:50

Album- Och P4-Aktuella Stiko Per Larsson Skrev I Helgen Historia!

Album- och P4 aktuella Stiko Per Larsson skrev i helgen historia då han under sin årliga konsertvandring genom landet, slog rekord och drog in hela 1.181 905 kronor till Barncancerfonden. Inför målgång skrev han ihop dessa rader: "Jag kan inte riktigt ta in det här. Att försöka samla alla intryck, möten och upplevelser under den här turnén just nu, i den skälvande målgången är nog...

Hitta oss på Facebook Hitta oss på Google Plus Hitta oss på Twitter