Menu

Héla Fattoumi & Éric Lamoureux - Oscyl

Stockholm

Dansens Hus - Stora Scen
torsdag, 27 september 2018 kl:19:00

Franska koreografduon Héla Fattoumi och Éric Lamoureaux tar med sig sju dansare och sju svajande skulpturer till verket ”Oscyl” – ett varsamt, ärligt utforskande av ”den andre”.

”Oscyl” sker i ett landskap med fjorton olika former. När de kommer till liv, uppfattar vi dem plötsligt som två separata grupper. Den ena är av kött och blod. Bredvid dem, oscyllerna, som med sina stillsamt grå, mjukt böjda former sakta böljar fram och tillbaka. Endast en människa kan få dem i rörelse. Om hon är generös nog att dela med sig av sin livskraft kan kommunikationen starta och oscyllen få fart, falla, virvla, rotera och vippa.
Men oscyllen går inte att härska över. Den har sitt helt egna rörelsespråk. Relationen förändras och maktbalansen rubbas. Människan blir förvirrad. Är oscyllen en vän, hennes spegelbild eller kanske alter ego?

Nyfikenheten på de personer eller saker som vi uppfattar som ”den andra”, har tvinnat sig som en röd tråd genom Héla och Érics karriär.
På Dansens Hus har vi sett det i den kontroversiella ”Manta” (2012) om slöjan som företeelse och politik. 2016 var det den manliga blicken i verket ”Masculines” som sattes under lupp.
Inspirationen till föreställningen ”Oscyl” fick Héla och Èric bland annat från skulptören Jean (Hans) Arps mjukt böljande skulpturer.

Eftersnack 27 sep
Stanna kvar! Efter föreställningen sker ett eftersnack med koreograferna Héla Fattoumi och Eric Lamoureux


VaRIFRÅN KOMMER ORDET OSCYL?

Ordet oscyl kommer från verbet oscillera. Detta är ett ord som används inom fysik och mekanik som betyder att svänga eller pendla hastigt fram och tillbaka. Eller att på kort tid ändra riktning eller styrka.


Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för dans. Vi presenterar samtida dans från hela världen och Sverige. På våra två scener kan du nästan varje vecka se en ny dansföreställning.

Dansens Hus invigdes 1991 och verkar aktivt för att stärka den samtida dansens roll i Sverige. Förutom att visa dansföreställningar och liknande scenkonst arrangerar vi seminarier, föreläsningar, workshops, barnaktiviteter och utställningar.

Våra två scener ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Från Centralstationen är det ca tio minuters promenad.

Datum / Tid

torsdag, 27 september 2018 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Dansens Hus - Stora Scen

Karta (Google)

Typ

Dans

Kostnad

105kr - 300kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad