Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

Colin Dunne 3 Oktober Kl. 19:00

Dansens Hus - stora scenDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Colin Dunne
Två artister enade i en djup vördnad för tradition – båda besatta av att bryta den.
I Concert utforskar irländske stjärndansaren Colin Dunne den snudd på odansbara musiken från den gåtfulla musikern Tommie Potts (1912-1988) – en kontroversiell pionjär inom den irländska folkmusiken som bröt upp rytm och melodi som ingen tidigare vågat.
En skivspelare, ett piano, dansskor, stora träskivor, en fiol. Dunnes nakna fotsulor vispar mot scenens playwoodskiva. I Jeffrey Weeters svartvita film ser vi den åldrande Potts spela och prata. Tillsammans med Dunne blir det en dialog genom tid och rum mellan två konstnärer som båda pushar och pressar gränserna för sina konstarters regler och konventioner.

Det är nu snart 20 år sedan Colin Dunne första gången hörde Potts musik. Ett möte med en själsfrände. Potts bände och bråkade med musiken. Dunne med dansen.
Efter många år som stjärna i den världsberömda irländska gruppen Riverdance ville Dunne något annat. Fanns det en alternativ väg för traditionell irländsk dans?

Concert är en hyllning, men också Colin Dunnes resa in i den legendförklarade Tommie Potts universum. Med på scenen finns en skivspelare med ett exemplar av Potts enda, ikoniska, album The Liffey Banks. Musik gjord för att stå på egna ben, snarare än att ackompanjera dans. Potts lyfte in element från jazz och klassisk musik. Bröt upp tempo, la in extra toner, pauserade och förändrade rytmen.
Det är till detta som Dunne formerar sin egen, utvecklade version av folkdans – en dans utan konstant rytm, utan perfektion men med hela energin, känslan och lusten.

Spellängd: ca 60 min.
Insläpp 30 min innan evenemang, ej insläpp efter föreställningsstart!

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för dans. Vi presenterar samtida dans från hela världen och Sverige. På våra två scener kan du nästan varje vecka se en ny dansföreställning.

Dansens Hus invigdes 1991 och verkar aktivt för att stärka den samtida dansens roll i Sverige. Förutom att visa dansföreställningar och liknande scenkonst arrangerar vi seminarier, föreläsningar, workshops, barnaktiviteter och utställningar.

Våra två scener ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Från Centralstationen är det ca tio minuters promenad.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-10-03 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: