Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

Germaine Acogny

Dansens Hus - stora scenDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

GERMAINE ACOGNY
ETT INTIMT OCH PERSONLIGT PORTRÄTT AV EN IKON INOM DEN SAMTIDA VÄSTAFRIKANSKA DANSEN.

75-åriga Germaine Acogny är en sann pionjär – en av dansvärldens mest fascinerande personligheter. Ofta benämns hon som ”The mother of Contemporary African Dance”.

I den poetiska och suggestiva ”Somewhere at the beginning” låter hon sin egen familjs personliga historia bli fonden till en större berättelse om kolonialism, förtryck och framtid.

”Somewhere at the beginnig” är en dialog med människor från Germaines förflutna: Aloopha, hennes farmor som var en högt uppsatt Youruba prästinna. Och Germaines pappa som arbetade för den franska kolonialmakten. Bilderna vävs samman med hennes egna personliga erfarenheter i en suggestiv multimediaföreställning fylld av Acognys expressiva rörelse, videokonst, specialkomponerad musik och betydelsefulla fysiska föremål.
Ett intimt och personligt porträtt av en ikon inom den samtida västafrikanska dansen.

“My life has often been unsettled. I come from somewhere, but when I try to distance myself I cannot escape from my past. It’s as if I go back to the beginning – the place from whence I come – back to my ancestors and those who accompany me.” Germaine Acogny

Spellängd: ca 65 min.
Insläpp 30 min innan evenemang, ej insläpp efter föreställningsstart!

Eftersnack Somewhere at the Beginning
Möt den legendariska 75-åriga koreografen Germaine Acogny.
18 okt Stora scenen

Föreläsning Sveriges koloniala förflutna
Historikern Ale Pålsson berättar om Sveriges kolonialt förflutet i Nya Sverige i Delaware, Cabo Corso i Ghana och S:t Barthélemy i Karibien, för att inte glömma bort koloniseringen av Sápmi. Många gånger har ambitionerna varit större än de faktiska framgångarna, men spår av det koloniala förflutna kan ses i moderna uppfattningar av Sverige och omvärlden. Särskilt i S:t Barthélemy, som på grund av sitt slavsamhälle har en särskild historia, finns spår av hur dansen var en viktig social del av både det svarta och det vita samhället.

Ale Pålsson är en historiker som disputerade 2016 från Stockholms universitet, där hans forskning fokuserar på S:t Barthélemy. Han är för närvarande aktiv i ett projekt att tillgängliggöra arkivmaterial om S:t Barthélemy till en digital plattform.

18 okt kl 18.00-18.30 (föreläsningen med Ale Pålsson innan show ingår i biljetten)

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för dans. Vi presenterar samtida dans från hela världen och Sverige. På våra två scener kan du nästan varje vecka se en ny dansföreställning.

Dansens Hus invigdes 1991 och verkar aktivt för att stärka den samtida dansens roll i Sverige. Förutom att visa dansföreställningar och liknande scenkonst arrangerar vi seminarier, föreläsningar, workshops, barnaktiviteter och utställningar.

Våra två scener ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Från Centralstationen är det ca tio minuters promenad.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-10-18 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: