Menu

Utvandrarna

Stockholm

Dramaten
fredag, 1 april 2016 kl:19:00

Nypremiär: 5 mars 2016, Stora scenen
Speltid: Ca 3 timmar och 35 minuter, inklusive paus
"Svindlande vackert och tidlöst drama" DN
"Det är en unik iscensättning som suveränt blandar bredd med humor och dansinslag" SvD
"som en smäck i samtiden" SR Kulturnytt
Rolf Lassgård och Stina Ekblad är Karl-Oskar och Kristina i Mats Eks version av Utvandrarna, med scenografi av uppmärksammade fotografen Aida Chehregosha.
Bondparet Karl-Oskar och Kristina kämpar med steniga åkrar som vägrar att ge lön för mödan. Skulderna växer. Hungern plågar. Amerika, det förlovade landet som de vet så lite om, lockar med rykten om frihet och rika jordar. 
Och när en av döttrarna dör finns det inget som håller dem kvar. De gör sig redo för att lämna allt de känner till och påbörja den mödosamma resan till andra sidan jorden. Till sällskap får de en rad människor som var och en har sitt skäl att söka lyckan i främmande land. Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna är en av den svenska litteraturens verkliga klassiker, och en hörnsten i historieskrivningen om den stora svenska utvandringen under 1800-talet. Här möter vi ett förindustriellt Sverige där de flesta är bönder, fasta i strikta hierarkier, där kyrkans ord är lag, psalmboken används flitigt och Darwin ännu inte publicerat sina idéer.
Regisserar gör Mats Ek, som senast på Dramaten satte upp succén Spöksonaten. Då liksom nu i samarbete med dramatikern och dramaturgen Irena Kraus. Hon har nu gjort en helt ny dramatisering av Utvandrarna för Dramatens räkning.
Starkt ljus från LED-skärmar förekommer i föreställningen. 
Platserna på parkettens första rader säljs till reducerat pris på grund av begränsad siktvinkel.
Textade föreställningar ti 29/3, lö 2/4.
 

Lokal: Stora scenen

Dramaten, formellt Kungliga Dramatiska Teatern, är Sveriges nationalscen för det talade dramat. Dramaten grundades år 1788 av Gustav III, och har sedan dess haft kontinuerlig verksamhet. Nuvarande byggnad, det marmorvita teaterhuset, vid Nybroplan i Stockholm ritades av arkitekten Fredrik Lilljekvist och invigdes år 1908. Teatern spelar omkring tusen föreställningar per år på de sex scenerna, och dessutom turnerar Dramatens föreställningar regelbundet i Sverige.

Datum / Tid

fredag, 1 april 2016 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Dramaten

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

90 - 420

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad