Menu

Den Girige

Stockholm

Dramaten
lördag, 7 maj 2016 kl:19:30

Nypremiär: 12 februari 2016, Stora scenen
Speltid: 2 timmar och 40 minuter, inklusive paus
"Johan Rabaeus i en av sina bästa roller" DN  
"en teaterns fullträff på livet, en triumf för skådespelarkonsten och en tiopoängare till Nybroplan" DN
"Stående ovationer" Kulturbloggen 
Molière (1622-1673) är teatermannen som i en omvälvande tid skrev och iscensatte en lång rad märkvärdiga teaterpjäser som aldrig upphör att fängsla teaterpubliken – för många är Den girige den allra märkvärdigaste. Gösta Ekmans uppsättning av pjäsen hade premiär 2009 och har även gått på turné med Riksteatern.
Hur kan man vara så fantastiskt omåttligt urbota snål och girig att pengahungern förpestar alla mänskliga relationer in i minsta själsskrymsle? Ja, hur kan den girige Harpagon vara så otroligt förälskad i sitt eget kassaskrin att han går i blodigt krig med sin egen son Cléante och sin dotter Elise och är blind för deras unga längtan efter kärlek och eget liv?
Publiken häpnar och förskräcks, men inser också att Molière har förmågan att rikta strålkastarljuset mot sig själv, för den girige Harpagon är ett kusligt självporträtt. Och strålkastarljuset riktas vidare ut mot oss i publiken – ingen går fri.
Under maj spelas rollen som Anselme av Erik Ehn.
 

Lokal: Stora scenen

Dramaten, formellt Kungliga Dramatiska Teatern, är Sveriges nationalscen för det talade dramat. Dramaten grundades år 1788 av Gustav III, och har sedan dess haft kontinuerlig verksamhet. Nuvarande byggnad, det marmorvita teaterhuset, vid Nybroplan i Stockholm ritades av arkitekten Fredrik Lilljekvist och invigdes år 1908. Teatern spelar omkring tusen föreställningar per år på de sex scenerna, och dessutom turnerar Dramatens föreställningar regelbundet i Sverige.

Datum / Tid

lördag, 7 maj 2016 kl: 19:30

Plats

Stockholm, Dramaten

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

90 - 420

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad