Menu

Elle Sofe Sara - Vástádus eana – The answer is land

Stockholm

Elverket, Linnégatan 69
onsdag, 22 februari 2023 kl:19:00

Gemenskap och släktskap mellan människor, med naturen och med jorden vi delar. I Vástádus eana/ Svaret är land öppnar Elle Sofe Sara ett rum där dåtid och nutid sammanfaller.

Demonstrationer, samiska ritualer och formationsdans har inspirerat detta kraftverk som med hypnotisk timing tar oss med på en resa, både till fots och inombords. Elle Sofes fokus ligger på intentionerna bakom rörelse, blick, timing, riktning, intensitet och närvaro på scen. Hon inspireras av kraften i att vara del av ett kollektiv, om den styrka som uppstår när vi agerar tillsammans.
Jojken, den samiska folkmusiken, är huvudelement i föreställningen. Den flerstämmiga jojken fungerar som en stödjande pelare genom hela verket och skapar en unik kraftfull och vacker upplevelse, som dröjer sig kvar långt efter att de sista tonerna har tystnat. Verket är gjort med och för de sju kvinnliga artisterna, som alla är erfarna dansare och jojkare. Artisterna kommer från olika bakgrunder och tar med sin egen berättelse och röst in i arbetet.
Jojken i föreställningen är skriven speciellt för detta verk. Kompositör är professorn i jojk, Frode Fjellheim, som också skrev intromusiken till filmen Frost. Fjellheim visar upp jojkens bredd och vidgar definitionen av vad samisk traditionell musik kan vara.

«Det handlar om vad ett hem kan vara, och svaret ligger i vikten av gemenskap. Hemmet är där din flock är.» NRK
”Kraftfull på ett tyst men ändå magnifikt sätt.” _NRK
”En unikt sammanhängande kombination av musik, sång, jojk och danskonstens fysiska språk.”– Nordlys
”Jojkens rikedom möter kraften i samtidskonst.” NRK

Dansens Hus Scen Elverket, Linnegatan 69, Östermalm
Föreställningslängd: ca 70 minuter

Föreställningen börjar på utsatt tid i foajen på Elverket. Därefter går publiken i samlad grupp ut. Den första delen av föreställning spelas utomhus och inkluderar en promenad på drygt 500 meter.

22 och 23 feb kl 18.15
TOUCH-intro
Innan föreställningen börjar finns möjlighet för personer med synnedsättning att få en introduktion till föreställningen genom ljud och beröring.
Plats: Scenen på Elverket

För frågor kontakta: katja.seitajoki@dansenshus.se
?
22 feb kl 20.15?
Eftersnack ”Vástáduseana – The answer is land” ?
Deltagare: koreografen Elle Sofe Sara och Åsa Simma, teaterchef på Giron Sámi Teáhter. Moderator Patricia Fjellgren, konstnärlig ledare Littfest soare 2023. Samtalet tar avstamp från Elle Sofe Saras verk som en del av en rörelse av samtida scenkonstnärer som genom den samiska kulturen intar rummet med full kraft.?
Plats: Foajen på Elverket.

Elle Sofe Sara (f. 1984) är koreograf, regissör och filmare.
Saras arbete expanderar till till synes vardagliga, ofta förbisedda områden av samisk kroppslighet – outtalade ritualer som har undkommit kolonialismens lastgrepp..

Saras koreografi har en inneboende lekfullhet men hon fördjupar sig samtidigt i tabubelagda ämnen som trauma, övergrepp och självmord. Som konstnär försöker Sara skapa verk som ger lika stark resonans för hennes eget samhälle som för konstvärlden.

Elle Sofe Sara kommer från Guovdageaidnu, Norge, har en MA i koreografi från Oslos konsthögskola (2010) och har studerat dans vid LabanTrinity-skolan i London. Hon är den utvalda artisten för Arctic Arts Festival i Harstad (2020, 2021), vinnare av Moon Jury Award på Imagine Native Film Festival (2019) och en av fyra artister som valts ut till Talent Norways program för framväxande filmskapare (2020-2023) . När hon inte jobbar med koreografi eller film, eller reser i jobbet, kan Sara hittas när hon markerar renkalvar med sina barn eller läser djurspår i snön. Internationellt har Sara skapat arbete med bland andra Liu Chi (Kina), Wimme (Finland) och Lana Hansen (Grönland). Hon är också en av grundarna av DÁIDDADÁLLU, ett samiskt inhemskt samtidskonstkollektiv.

Datum / Tid

onsdag, 22 februari 2023 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Elverket, Linnégatan 69

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad